«Και πολύ που άργησαν!» Η κίνηση του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's να αναθεωρήσει επί τα χείρω τις πιστοληπτικές προοπτικές των ΗΠΑ, βάζοντάς τες στον προθάλαμο μιας επικείμενης υποβάθμισης, δεν αποτελεί έκπληξη για τον Τζιμ Ρότζερς. «Όποιοι καταλαβαίνουν στοιχειωδώς τη λειτουργία των αγορών δεν νιώθουν καμία έκπληξη», λέει. Τουναντίον, ο δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής που έγινε διάσημος -και ζάμπλουτος- επενδύοντας στα εμπορεύματα και τις ασιατικές μετοχές, εκτιμά ότι η S&P (πόσο μάλλον οι άλλοι μεγάλοι οίκοι -Moody's και Fitch) καθυστέρησε υπερβολικά να βάλει τις ΗΠΑ στο μικροσκόπιό της. Οι οίκοι αξιολόγησης, λέει, «έχουν αποδείξει τα τελευταία δέκα χρόνια ότι δεν γνωρίζουν και πολλά πράγματα από πιστοληπτική αξιολόγηση».
Βίος και πολιτεία
Ο κ. Ρότζερς, ο οποίος έκανε τα πρώτα του επενδυτικά βήματα μαζί με το γνωστότερο σε μας Τζορτζ Σόρος, πιστεύει ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και άλλες μεγάλες οικονομίες, όπως η Βρετανία, δεν αξίζουν να έχουν την κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση (ΑΑΑ) κι ότι βάσει του μεγέθους των ελλειμμάτων και του χρέους τους θα έπρεπε να έχουν υποβαθμιστεί πλειστάκις εδώ και πολλά χρόνια.
Όμως, τονίζει, οι οίκοι φροντίζουν να τις διατηρούν στον αφρό, συμβάλλοντας κι εκείνοι με τη σειρά τους στην περαιτέρω διόγκωση του χρέους τους. Πάντως, προσθέτει, η κίνηση αυτή της S&P είναι στη σωστή κατεύθυνση, αν και -όπως πιστεύει- δεν πρόκειται να έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα: «Πολλοί οικονομολόγοι αλλά και οίκοι αξιολόγησης είχαν στο παρελθόν προειδοποιήσει φραστικά για μια πιθανή υποβάθμιση των ΗΠΑ. Το θέμα απασχόλησε τα ΜΜΕ για μερικές μέρες και μετά ξεχάστηκε».
Το ίδιο θα γίνει και τώρα, λέει, και οι ΗΠΑ θα αφεθούν απερίσπαστες στο να αυξάνουν συνεχώς το χρέος τους. Μόνο που αργά ή γρήγορα η «φούσκα» αυτή είναι βέβαιο ότι θα σκάσει προκαλώντας τη μεγαλύτερη «έκρηξη» στην ιστορία, προειδοποιεί ο κ. Ρότζερς. Κι αυτό, λέει, είναι κάτι που έχουν αρχίσει αρκετοί στην παγκόσμια οικονομία να αντιλαμβάνονται και να κάνουν τις δικές τους κινήσεις.
Ιστορικές ανατροπές
Ο ίδιος έφερε ως παράδειγμα τη συνάντηση των ηγετών Κίνας, Ινδίας, Ρωσίας, Βραζιλίας και Νοτίου Αφρικής την περασμένη εβδομάδα. Το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα, τονίζει ο κ. Ρότζερς, βασίζεται στο δολάριο, κι όταν αυτό, μέσω των πολιτικών της Ουάσιγκτον, υπονομεύεται, προκύπτει μείζον θέμα. «Ζούμε μία ιστορική περίοδο», λέει, «ανάλογη με εκείνη κατά την οποία η παγκόσμια οικονομία μετέβη από την κυριαρχία της στερλίνας στην κυριαρχία του δολαρίου».
Σύμφωνα με τον κ. Ρότζερς, αν σήμερα κατέρρεε το δολάριο, δεν υπάρχει τίποτε άλλο εκτός από το ευρώ για να το αντικαταστήσει. Ωστόσο, και το ευρώ έχει τα δικά του, εγγενή προβλήματα και ακόμα δεν μπορεί να διεκδικήσει έναν τέτοιο ρόλο. Σε δέκα χρόνια, ωστόσο, ίσως το κινεζικό νόμισμα, το γιουάν ή ρένμιμπι, να είναι σε θέση να λάβει τα σκήπτρα από το δολάριο.
Ετοιμαστείτε για τη μεγαλύτερη «έκρηξη» στην ιστορία, αυτήν που θα προκαλέσει η κατάρρευση του αμερικανικού χρέους»! προειδοποιεί για το ραντεβού των ΗΠΑ, αλλά και του υπόλοιπου πλανήτη, με το αναπόφευκτο οικονομικό «ολοκαύτωμα»...
Προειδοποίηση
Οπως η Ελλάδα...
Η συνεχώς διογκούμενη συσσώρευση στην παγκόσμια οικονομία διαμορφώνει συνθήκες για νέες, σοβαρές κρίσεις, προειδοποιεί ο κ. Ρότζερς. Κι αυτό είναι κάτι που γίνεται αντιληπτό στις αγορές. Γι' αυτό, λέει, καλπάζει η τιμή του χρυσού στα 1.500 δολ./ουγκιά: «Το χάρτινο χρήμα έχει αρχίσει να χάνει την αξία του κι αυτό αποτελεί προάγγελο μεγάλης δυστυχίας». Ορισμένα πράγματα είναι αναπόφευκτα, τονίζει. Εν προκειμένω, το αμερικανικό χρέος δεν διέπεται από διαφορετικούς κανόνες από ό,τι το ελληνικό.
Όταν φτάσει να μην είναι διατηρήσιμο θα πρέπει να υποστεί αναδιάρθρωση. Για την Ελλάδα, λέει, η ώρα αυτή έχει φτάσει προ πολλού...
HMEΡΗΣΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου