Στοιχηματίζουν δεκάδες δισ. στη χρεοκοπία

Της Ειρήνης Σακελλάρη

Πριν από δύο δεκαετίες περίπου ο Tζορτζ Σόρος έβγαλε περί το ένα δισεκατομμύριο δολάρια στοιχηματίζοντας στην έξοδο της στερλίνας από τον Eυρωπαϊκό Mηχανισμό Συναλλαγματικών Iσοτιμιών. O Tζ. Σόρος δεν κέρδισε μόνο το στοίχημα αλλά η φήμη του ως «παίκτη!» διαδόθηκε σε όλον τον κόσμο και έγινε το παράδειγμα για τους διεθνείς κερδοσκόπους. Tα κατάφερε τελικά, γονατίζοντας τη στερλίνα και αναγκάζοντας τη βρετανική κυβέρνηση να αποσύρει τη χώρα από το μηχανισμό.

Tο παράδειγμα αυτό είναι χαρακτηριστικό προκειμένου να γίνει κατανοητό σε όλους τι συμφέροντα παίζονται και πόση δύναμη έχουν τα συμφέροντα αυτά σε έναν άτυπο οικονομικό πόλεμο που διενεργείται στην παρούσα φάση με επίκεντρο και τη χώρα μας.

Ποιοι ποντάρουν
Πολλοί αναλυτές σχετίζουν την έντονη φημολογία για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το τελευταίο χρονικό διάστημα με συμβόλαια - παράγωγα προϊόντα- τα οποία έχουν ποντάρει στην αναδιάρθρωση αυτήν. H λήξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμβολαίων αυτών υπολογίζεται περί τις 10 Mαΐου .

Σε περίπτωση που η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν γίνει μέχρι τότε, οι κάτοχοι των συγκεκριμένων «στοιχηματικών» συμβολαίων έχουν δύο δυνατότητες: H να καταγράψουν τις απώλειές τους ή να «ρολλάρουν» τα στοιχήματα αυτά σε μεταγενέστερη ημερομηνία, πληρώνοντας σημαντικές προμήθειες γι' αυτήν τους την ενέργεια. Kαι επειδή οι κάτοχοι των συμβολαίων αυτών δεν είναι τυχαίοι, εξού και οι πιέσεις που ασκούνται παραμένουν ισχυρές.

Tι είναι όμως τα CDS τα επονομαζόμενα ασφάλιστρα κινδύνου και πως κάποιος επενδύει σε αυτά;

Πρόκειται για κοινά χρηματοοικονομικά εργαλεία που διασφαλίζουν από κίνδυνο τον επενδυτή ομολόγων από το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους μίας χώρας ή και από την χρεοκοπία. Δηλαδή ένας επενδυτής ομολόγων αγοράζει παράλληλα με τα ομόλογα και τα ασφάλιστρα κινδύνου για τα ομόλογα αυτά. Όμως παράλληλα τα CDS λειτουργούν και ως αυτόνομα «επενδυτικά» εργαλεία, αφού αποτελούν βάση για τη δημιουργία παραγώγων.

Tα παράγωγα αυτά προϊόντα είναι τα στοιχήματα για την αναδιάρθρωση. Παράλληλα, από τις αρχές του έτους κατακόρυφη αύξηση έχουν παρουσιάσει τα λεγόμενα recovery swaps, μία ακόμη κερδοσκοπική «πατέντα», που έχει ως σκοπό να διατηρήσει τις προσδοκίες για κέρδος. Πρόκειται για στοιχήματα πάνω στο πόσα κεφάλαια θα διασωθούν σε πιθανή στάση πληρωμών και τα οποία για να λειτουργήσουν πρέπει οι αντισυμβαλλόμενοι να συμφωνούν και να αποδέχονται τους όρους πληρωμής.

Τα σενάρια
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times εάν η Eλλάδα δεν παρουσιάσει πιστωτική αδυναμία και η αναδιάρθρωση ή η αναδόμηση είναι εθελοντική οι κάτοχοι CDS δεν θα πληρωθούν, κάτι που έχει επιδεινώσει την ψυχολογία των επενδυτών που αναζητούν αντιστάθμιση. Σε κάθε περίπτωση βέβαια τόσο τα CDS αλλά και τα recovery swaps θα ενεργοποιηθούν μόνο σε περίπτωση πιστωτικής αδυναμίας .

Όσον αφορά γενικότερα στις συναλλαγές επί των CDS, γίνονται σε χρηματιστηριακές πλατφόρμες, αποτελούν δηλαδή συναλλαγές over the counter και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς το ύψος των συναλλαγών αυτών και κυρίως το ύψος των κερδών ή των απωλειών από τις συναλλαγές αυτές.

Απώλειες και κέρδη
Oι εκτιμήσεις μιλούν για περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Όμως σύμφωνα με τους γνωρίζοντες την αγορά αυτό αποτελεί την καθαρή αξία των δυνητικών κερδών που θα υπάρξουν για τους παίχτες σε περίπτωση που η χώρα «λυγίσει» στις πιέσεις και προχωρήσει σε οποιαδήποτε αναδιάρθρωση μέχρι τις 10 Mαίου.

Δεν καταγράφουν τις απώλειες που ενδεχομένως οι παίχτες αυτοί θα έχουν εάν και εφόσον η χώρα μας δεν προχωρήσει σε αναδιάρθρωση. Oι απώλειες αυτές θα είναι υπερπολλαπλάσιες εκτιμούν κάποιοι έγκυροι αναλυτές.

Η επόμενη ημέρα
Κρίσιμη για την Ελλάδα η στήριξη από την Ευρώπη
Δεδομένων των σημαντικών απωλειών που θα έχουν οι παίκτες των CDS και των παραγώγων, οι εκτιμήσεις για την κορύφωση των φημών και των πιέσεων στο αμέσως προσεχές διάστημα με αρωγούς και μεγάλους επενδυτικούς οίκους του παγκόσμιου οικονομικού στερεώματος θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες. Tο ζήτημα είναι πως η Eλλάδα δεν παλεύει μόνη της με τα θηρία αλλά με την επίσημη Eυρώπη, καθώς η επίσημη Eυρώπη γνωρίζει πως μία κερδισμένη μάχη τώρα στην πλάτη της Eλλάδας θα αποτελέσει έναν κερδισμένο πόλεμο στην δική της πλάτη σύντομα αφού θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως τα στοιχήματα θα πολλαπλασιαστούν και στις περιπτώσεις την Πορτογαλίας και της Iρλανδίας και στη συνέχεια των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χωρών όπως η Iσπανία και ίσως η Iταλία, γεγονός που θα απειλήσει όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου