Απο την ΕΡΣΗ ΒΑΤΟΥ
Αντί να πλησιάζει, απομακρύνεται ο στόχος του ΟΗΕ έως το 2015 όλα τα παιδιά του κόσμου να μπορούν να ολοκληρώνουν την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Ετήσια έκθεση της UNESCO αναφέρει ότι σήμερα 67 εκατ. παιδιά, από τα οποία τα 28 εκατ. σε χώρες όπου μαίνονται ένοπλες συγκρούσεις, δεν πάνε στο σχολείο.
Η μείωση του αριθμού των παιδιών που μένουν μακριά από το σχολείο είναι πολύ αργή -την περίοδο από το 1999 ώς το 2008 έπεσε από 106 εκατ. στα 67- και υπάρχει φόβος «αν η τάση συνεχιστεί, το 2015 να είναι περισσότερα τα παιδιά που δεν παρακολουθούν μαθήματα από ό,τι σήμερα».
Ενας από τους πολύ σοβαρούς λόγους που κάνει αδύνατη την εκπαίδευση των παιδιών είναι αυτό που η UNESCO ονομάζει «κρυμμένη κρίση»: ο πόλεμος στις χώρες όπου ζουν.
«Παιδιά και σχολεία είναι σήμερα στην πρώτη γραμμή των ενόπλων συγκρούσεων, με τάξεις, καθηγητές και μαθητές να θεωρούνται νόμιμοι στόχοι» αναφέρει η έκθεση της οργάνωσης του ΟΗΕ. Στο Αφγανιστάν, π.χ., το 2009 έγιναν 613 επιθέσεις σε σχολεία, από 347 το 2008. Επιθέσεις δέχτηκαν εκατοντάδες σχολεία και στη Βόρεια Υεμένη και τη Γάζα, όπου τη διετία 2008-2009 σκοτώθηκαν από ισραηλινές επιθέσεις 350 παιδιά και 1.815 τραυματίστηκαν.
Μια άλλη πτυχή των ενόπλων συγκρούσεων είναι ότι τα παιδιά στρατολογούνται και αυτό συμβαίνει σε 24 χώρες. Ως όπλο πολέμου, δε, χρησιμοποιούνται οι βιασμοί και η σεξουαλική βία. Στο Κονγκό, π.χ., το ένα τρίτο των βιασμών έχουν θύματα παιδιά, με τα κορίτσια να υπερτερούν και το 13% των βιασμών αφορούν ανηλίκους κάτω των 10 ετών.
Η οργάνωση δίνει και ένα δραματικό στοιχείο για να γίνει πιο κατανοητό πόσο θα βοηθούσε αν ένα τμήμα των κονδυλίων για στρατιωτικές δαπάνες πήγαινε στα σχολεία. «Εάν οι πλούσιες χώρες διέθεταν για την εκπαίδευση τις στρατιωτικές δαπάνες έξι ημερών, θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν 16 δισ. δολάρια».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου