Γραφει ο ΦΑΛΗΡΕΥΣ
Τυπικά, ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να διορίσει όποιον θέλει στη θέση του συμβούλου αποκρατικοποιήσεων, επομένως και την ηλικίας μόλις τριών μηνών «CC&C», στην οποία ανετέθη το έργο. Το ερώτημα, εντούτοις, είναι γιατί η κυβέρνηση επέλεξε μία μικρή και άγνωστη εταιρεία, από τις χαμηλές βαθμίδες της κατάταξης των εταιρειών του είδους. Μάλιστα δε, εταιρεία η οποία δεν είναι εποπτευόμενη (regulated) από την Αρχή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου (FSA), όπως απαιτεί ο βρετανικός νόμος για την παροχή υπηρεσιών όπως αυτές για τις οποίες η κυβέρνηση προσέλαβε την εν λόγω εταιρεία. (Το έργο που της ανατίθεται ορίζεται, στην απόφαση της διυπουργικής επιτροπής που υπέγραψαν οι υπουργοί Γ. Παπακωνσταντίνου, Λ. Κατσέλη και Μ. Χρυσοχοΐδης, ως η παροχή «χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σχετικά με τον σχεδιασμό, παρακολούθηση, συντονισμό και υλοποίηση του προγράμματος αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης».)
Διερωτώμαι μήπως εδώ υπάρχει μία αντίφαση. Διότι, από τη μια πλευρά, έχουμε έναν πρωθυπουργό, ο οποίος, με την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, κατακεραυνώνει την απουσία επαρκούς εποπτείας του χρηματοοικονομικού συστήματος και, από την άλλη, έχουμε την κυβέρνησή του να επιλέγει μία μη εποπτευόμενη εταιρεία συμβούλων για να της αναθέσει την παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Δεν διαθέτω τις γνώσεις ώστε να γνωρίζω αν η ανάθεση είναι σύννομη, αλλά θεωρώ βέβαιον ότι είναι, επειδή δεν τολμώ να διανοηθώ ότι θα μπορούσε ποτέ να ξεφύγει από τη κυβέρνηση κάτι τέτοιο. Ωστόσο, διαθέτω τον κοινό νου ώστε να αντιλαμβάνομαι την αντίφαση και αναρωτιέμαι αν την αντιλαμβάνεται και ο πρωθυπουργός. Αλλά φοβάμαι ότι μάλλον ζητώ πολλά. Εδώ δεν είχε αντιληφθεί (ή τουλάχιστον έτσι υποστηρίζει) ότι ήταν μέλος του Δ. Σ. του ιδρύματος Καντάφι...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου