ΕΛ.ΑΣ: Ρεφενέ για περιπολίες

Η ΞΕΦΤΙΛΑ του Ελληνικού Κράτους

Toυ ΣΤΕΛΙΟΥ ΒΡΑΔΕΛΗ

Αυτοκίνητα και µοτοσυκλέτες χωρίς λάστιχα και φρένα αλλά και χωρίς βενζίνη! Αστυνοµικοί που κάνουν έρανο για να επιδιορθώσουν οχήµατα µεταφοράς κρατουµένων και περιπολικά στα οποία αντί για παρµπρίζ έχουν κολληµένες πλαστικές σακούλες σούπερ µάρκετ, καθώς δεν υπάρχουν τα κονδύλια για αντικατάσταση του σπασµένου τζαµιού. Οπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές αστυνοµικοί, η ΕΛ.ΑΣ. είναι... ακίνητη.

Το 80% των περιπολικών βρίσκεται εκτός των ορίων εγγύησης της καλής λειτουργίας, υποστηρίζει σε σχετική της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ενωση Αστυνοµικών Υπαλλήλων. Τυχεροί αισθάνονται και όσοι βρίσκουν βενζίνη για τα περιπολικά που µπορούν να κινηθούν, διότι όπως αποκαλύπτεται λόγω µη εξόφλησης οφειλόµενων δαπανών έχει διακοπεί και η παροχή καυσίµου στα οχήµατα της ΕΛ.ΑΣ.

«Η Αστυνοµία έχει πρόβληµα στο να εξυπηρετεί πρώτα από όλα τον πολίτη. Εχουµε ξεµείνει από περιπολικά», λέει ο Σπήλιος Κρικέτος, γραµµατέας της Ενωσης Αστυνοµικών Αττικής. Οπως υποστηρίζει, από τα 215 περιπολικά της Αµεσης ∆ράσης που προορίζονται για τις ανάγκες της Αττικής σε λειτουργία βρίσκονται µόνο τα 120 και από αυτά αρκετά έχουν γράψει ήδη περισσότερα από 150.000 χιλιόµετρα στις µηχανές τους.

Περισσότερες από 300 µηχανές της οµάδας ∆ΙΑΣ, η οποία αποτελεί την αιχµή του δόρατος στην αντεγκληµατική πολιτική του υπουργείου Προστασίας τουΠολίτη, περιµένουν ανταλλακτικά! «Πρόκειται για µηχανές που χρειάζονται επισκευές ύστερα από πτώσεις και µικροατυχήµατα», επιβεβαιώνει  αξιωµατικός του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

Στον αριθµό προστίθενται και αρκετές δεκάδες µηχανών της ∆ΙΑΣ που ναι µεν κυκλοφορούν αλλά η κατάσταση των ελαστικών τους και η κακή κατάσταση των φρένων τους είναι αποτρεπτικά για να επιχειρήσουν οι αστυνοµικοί καταδίωξη.

Σε πολλά τµήµατα οι αστυνοµικοί βάζουν «ρεφενέ» για φίλτρα αέρα και λιπαντικά, προκειµένου να λειτουργήσουν οχήµατα µεταφοράς κρατουµένων, ενώ σύλλογοι συνταξιούχων αστυνοµικών µε µεταξύ τους εράνους αγοράζουν ανταλλακτικά για οχήµατα και αναλώσιµα είδη. «∆εν είναι δυνατόν να πραγµατοποιείται έλεγχος οχηµάτων µε όχηµα Τροχαίας ακατάλληλο για κυκλοφορία λόγω ελλιπούς συντήρησης», επισηµαίνουν αστυνοµικοί της ∆ιεύθυνσης Τροχαίας Εθνικών Οδών όπου 18 περιπολικά είναι ήδη παροπλισµένα λόγω τεχνικών βλαβών. Το πρόβληµα εντοπίζεται από τους αστυνοµικούς στην αλλαγή διαδικασίας πληρωµής που πλέον γίνεται µέσω του ελεγκτικού συνεδρίου του υπουργείου Οικονοµικών. ∆ιαδικασία για την οποία, σύµφωνα µε πληροφορίες, έχει ζητήσει τη διαφοροποίησή της όσον αφορά την πληρωµή πάγιων εξόδων της ΕΛ.ΑΣ. και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Μέχρι να αλλάξει η διαδικασία, όµως, ακόµη και αναλώσιµα είδη όπως το φωτοτυπικό χαρτί και το χαρτί για φαξ θα παραµένουν δυσεύρετα σε αρκετά αστυνοµικά τµήµατα, ακόµη και στη Γενική Αστυνοµική ∆ιεύθυνση Αττικής. Σε πολλά αστυνοµικά τµήµατα στους Νοµούς Πιερίας, Κοζάνης και Χαλκιδικής ελπίζουν πως ο βαρύς χειµώνας τελείωσε, καθώς έχει διακοπεί ο ανεφοδιασµός τους µε πετρέλαιο θέρµανσης!

Από την τσέπη τους πληρώνουν σε πολλές περιπτώσεις οι αστυνοµικοί και το συσσίτιο των κρατουµένων.

«Πρόσφατα συνάδελφοι που υπηρετούν σε αστυνοµικά τµήµατα του κέντρου έβαλαν ο καθένας από την τσέπη τους τρία ευρώ για να αγοράσουν τα στοιχειώδη φάρµακα για τους κρατουµένους», προσθέτει ο κ. ∆ηµήτρης Γεώργατζης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωµατικών της ΕΛ.ΑΣ. 

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου