Toυ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
Τριάντα επτά δισεκατοµµύρια δολάρια µοίρασε ο βασιλιάς Αµπντάλα της Σαουδικής Αραβίας στους πιο φτωχούς από τους υπηκόους του επιχειρώντας να «µονώσει» τη µεγαλύτερη πετρελαιοεξαγωγό χώρα του κόσµου από την αναταραχή που σαρώνει τον αραβικό κόσµο. Οµως αµερικανικά διπλωµατικά τηλεγραφήµατα που διέρρευσαν στον ιστότοπο Wikileaks και εξετάστηκαν από τους συντάκτες του πρακτορείου Reuters αποκαλύπτουν πόσο ακριβά κοστίζει στη χώρα η… πρόνοια για τη βασιλική οικογένεια – όχι µόνον οικονοµικά, αλλά και σε όρους υπονόµευσης της κοινωνικής συνοχής.
Στα τηλεγραφήµατα υπογραµµίζεται πως η βασιλική οικογένεια βλέπει τη χώρα σαν να είναι η εταιρεία της, µια «Al Saud Inc.». Ο πλούτος της Σαουδικής Αραβίας διανέµεται στα µέλη της οικογένειας Αλ Σαούντ µε τη µορφή µηνιαίων επιδοµάτων.
Στα µέσα της δεκαετίας του 1990, τα επιδόµατα αυτά ξεκινούσαν από 800 δολάρια τον µήνα «για τα κατώτερα µέλη του πιο αποµακρυσµένου κλάδου της οικογένειας» και έφταναν τα 200.000 ώς 270.000 δολάρια το µήνα για έναν από τους επιζώντες γιους τού Αµπντουλ-Αζίζ Ιµπν Σαούντ, του ιδρυτή της σύγχρονης Σαουδικής Αραβίας. Τα εγγόνια του ελάµβαναν γύρω στις 27.000 δολάρια τον µήνα. Τα δισέγγονα περίπου 13.000 δολάρια και τα τρισέγγονα 8.000 τον µήνα. Επιπλέον προβλέπονταν «µπόνους» για γάµους ή για ανεγέρσεις παλατιών.
Η χώρα είχε τότε ετήσιο προϋπολογισµό 40 δισεκατοµµυρίων δολαρίων και το σύστηµα αυτό κόστιζε περίπου 2 δισεκατοµµύρια τον χρόνο. Τα επιδόµατα αυτά όµως δεν αρκούν στους σαουδάραβες «γαλαζοαίµατους». Ετσι παίρνουν αδιευκρίνιστα ποσά από ένα ετήσιο ταµείο δαπανών 10 δισεκατοµµυρίων δολαρίων που δεν περιλαµβάνεται στον προϋπολογισµό και το οποίο διαχειρίζονται λίγοι πρίγκιπες. Οι αµερικανοί διπλωµάτες επισηµαίνουν ακόµη πως, παρά τα τεράστια ποσά που έχουν πάρει κατά τη διάρκεια των ετών, οι περισσότεροι σαουδάραβες πρίγκιπες δεν είναι υπερβολικά πλούσιοι, αφού προτιµούν να ξοδεύουν, παρά να συγκεντρώνουν πλούτο.
Ωστόσο σύµφωνα µε ένα δεύτερο αµερικανικό τηλεγράφηµα του 2007, ο βασιλιάς Αµπντάλα, ο οποίος ενθρονίστηκε το 2005, ξεκίνησε κάποιες µεταρρυθµίσεις λέγοντας στους αδελφούς του ότι είναι πάνω από 80 ετών και δεν θέλει να φτάσει στην Ηµέρα της Κρίσεως «µε το βάρος της διαφθοράς στους ώµους µου». Με την υποστήριξη του πρίγκιπα διαδόχου Σουλτάν και παρά την αντίδραση της οικογένειας, έκοψε τα δωρεάν κινητά τηλέφωνα για χιλιάδες πρίγκιπες και πριγκίπισσες. Η κυβέρνηση σταµάτησε να πληρώνει για να είναι διαθέσιµες όλο τον χρόνο στην Τζέντα σουίτες ξενοδοχείων για τα µέλη της βασιλικής οικογένειας, ενώ ήρθη και το δικαίωµα των µελών αυτών να έχουν απεριόριστα δωρεάν εισιτήρια για τα ίδια και τους συνοδούς τους στα αεροσκάφη των κρατικών αερογραµµών.
Οι διαµαρτυρίες από την οικογένεια ήταν εντονότατες, ο πρίγκιπας Σουλτάν όµως υποστήριξε ανεπιφύλακτα τον βασιλιά. Είναι εδώ και χρόνια υπουργός Αµυνας και θεωρεί πως σηµασία έχουν πάνω απ’ όλα η ενότητα της οικογένειας των Σαούντ και η σταθερότητα.
TA NEA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου