ΙΝΔΙΑ: Mια χώρα με άκρως συντηρητική νεολαία!

Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΑΝΤΖΟΥ

Εποχή αναλύσεων για μια νεολαία πιο μορφωμένη, πιο δικτυωμένη, που αφυπνίζεται και επιλέγει τη ρήξη με τις συμβάσεις των προηγούμενων γενιών διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον.

Αλλά, τίποτε απ' όσα ελπιδοφόρα και επαναστατικά αποδίδουν σε αυτή τη νέα γενιά δεν ισχύει για την Ινδία, όπως αποκαλύπτει δημοσκόπηση της εφημερίδας «Hindustan Times».

Τρεις στους τέσσερις θεωρούν την ομοφυλοφιλία «απαράδεκτη» και οι μισοί καταδικάζουν τις προγαμιαίες σχέσεις. Δύο στους τρεις δεν είχαν ποτέ σεξουαλική σχέση, θέλουν συζύγους που φτάνουν στο γάμο παρθένοι και καταδικάζουν το διαζύγιο. Σε αυτό το κράτος που φιλοξενεί το μεγαλύτερο αριθμό φτωχών και υποσιτισμένων στον κόσμο, μόνο ένα 8% θεωρεί τη φτώχεια και την πείνα ως τη μεγαλύτερη πρόκληση της ανθρωπότητας. Το 30% θεωρεί εαυτόν δεξιό, ένα ισχνό 8% αριστερό, ενώ μετριοπαθείς και απολιτικοί δηλώνουν το 40% και 20% αντίστοιχα. 

Τι φιλοδοξίες έχουν από τη ζωή τους; Την οικονομική επιτυχία, γι' αυτό και οι μισοί σπουδάζουν είτε διοίκηση επιχειρήσεων είτε σε πολυτεχνικές σχολές, για να καταλήξουν ωστόσο να προσδοκούν κατά προτεραιότητα μία θέση στο Δημόσιο (25%) ή ως στελέχη πολυεθνικών (18%).

«Για τις επόμενες δύο γενιές, η Ινδία θα ζει στο ρυθμό μιας πλειοψηφίας πολιτών βαθιά συντηρητικών των οποίων οι προσδοκίες συνδέονται στενά με το χρήμα και το κοινωνικό στάτους», γράφει η διευθύντρια της εφημερίδας, Σαγκαρίκα Γκόουζ. «Ποιητές, μποέμ, ατίθασοι, διανοούμενοι, αντιφρονούντες, ελεύθερα πνεύματα, τυχοδιώκτες ή απλώς τολμηροί άνθρωποι πρωτοβουλιών θα μπορούσαν να καταντήσουν είδη υπό αφανισμό. Facebook και Twitter ίσως έφεραν την εξέγερση στην Πλατεία Ταχρίρ, αλλά στην Ινδία κυριαρχούνται από νέους που λοιδορούν ανοιχτά "ψευδο-λαϊκούς προοδευτικούς" και μειονότητες».

Η δημοσκόπηση αφορούσε νέους 18-25 ετών της μεσαίας τάξης των 18 μεγαλύτερων ινδικών πόλεων. Το ότι αγνοούν τους νέους της αχανούς επαρχίας δεν εκπλήσσει, γράφει ο ανταποκριτής της «Βανγκουάρντια», γιατί πάντα είναι αόρατοι στο πορτρέτο αυτής της ανερχόμενης δύναμης, όπου η αγοραστική δύναμη είναι αυτή που καθιστά κάποιον άξιο να εκφράσει τη γνώμη του, εκτός κι αν την επιβάλλει στους δρόμους.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου