Ο δήμαρχος της Τσίτα, μίας ρωσικής πόλης με 300.000 κατοίκους, προκάλεσε σάλο με τη δήλωσή του ότι λυπάται που δεν μπορεί να εκτελεί τους αστέγους, ένα διογκούμενο πρόβλημα στη χώρα, που όμως οι αρχές προτιμούν να αγνοούν.
Ερωτηθείς από τους τοπικούς βουλευτές για τα μέτρα, που σκέπτεται να υιοθετήσει απέναντι στον αύξοντα αριθμό των αστέγων στην Τσίτα, ο δήμαρχος, Ανατόλι Μιχάλεφ, απάντησε: «Δυστυχώς δεν έχουμε τη δυνατότητα να πυροβολούμε τους αστέγους και δεν έχουμε τα νομικά μέσα για να το επιτύχουμε».
Απαντώντας δε στο κύμα αντιδράσεων από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τον Τύπο, ο Μιχάλεφ - που είναι στέλεχος του κόμματος Ενωμένη Ρωσία του πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν - δικαιολογήθηκε λίγο αργότερα, υποστηρίζοντας πως επρόκειτο για έναν «αστεϊσμό».
Ωστόσο, ο δήμαρχος έσπευσε να υπογραμμίσει πως αυτοί οι άνθρωποι, «οι οποίοι διάγουν έναν ακοινώνητο βίο και δεν πληρώνουν ούτε ένα ρούβλι για την ανάπτυξη του κράτους, χρησιμοποιούν συχνά τα ίδια κοινωνικά αγαθά με τους άλλους κατοίκους. Τα νοσοκομεία γεμίζουν με αστέγους και η νοσηλεία τους κοστίζει πανάκριβα».
Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του Μιχάλεφ, στην Τσίτα (όπου η θερμοκρασία τον χειμώνα πέφτει συχνά στους -30 βαθμούς Κελσίου), οι άστεγοι ανέρχονται στους 3.000, ενώ το μοναδικό κέντρο υποδοχής τους διαθέτει μόλις 120 θέσεις.
Ο Βλαντίμιρ Λούκιν, Ρώσος αντιπρόσωπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καταδίκασε τις δηλώσεις του δημάρχου: «ένας άνθρωπος που κατέχει ένα τέτοιο αξίωμα δεν καταλαβαίνει τι είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, εκείνο που δεν επιτρέπεται να λέει στους πολίτες. Αφ' ενός είναι για γέλια, αφ' ετέρου προκαλεί φόβο».
Ο αριθμός των αστέγων στη Ρωσία εκτιμάται στις 150.000 με 350.000, σύμφωνα τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, ωστόσο οι ειδικοί υπολογίζουν πως ο πραγματικός αριθμός ανέρχεται μεταξύ 1,5 και 4,2 εκατ. επί συνολικού πληθυσμού 141,2 εκατ. κατοίκων, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της Παρασκευή η εφημερίδα Βιεντεμόστι.
«Αντί να ζητάνε να σκοτώνουν τον κόσμο, όπως κάνει ο δήμαρχος της Τσίτα, οι αρχές καλά θα έκαναν να δημιουργήσουν κινητά κέντρα υποδοχής αστέγων, όπου θα μπορούσανε να πλυθούν και να φάνε» τόνισε η Λίζα Γκλίνκα, η οποία ασχολείται με την παροχή αρωγής στους αστέγους στη Μόσχα.
ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου