Της ΝΕΦΕΛΗΣ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΥ
Σε ριζική ανατροπή της ενεργειακής της πολιτικής προχωρεί από τις 3 Μαρτίου η Ε.Ε. θεσπίζοντας «ειδικούς» κανόνες για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου.
Πρόκειται για το «Τρίτο πακέτο μέτρων για την Ενέργεια», το οποίο, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο για την Ενέργεια, Γκίντερ Ετινγκερ, έχει ήδη εγκριθεί. Στις διαπραγματεύσεις λαμβάνει μέρος και η Ρωσία, ως ο σημαντικότερος ενεργειακός εταίρος της Ε.Ε.
Με το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Associated Press, Bloomberg, Reuters και Ria Novosti, η Ε.Ε. «επιβάλλει ουσιαστική απαγόρευση στις εξαγωγές φυσικού αερίου, από παραγωγούς χώρες-μέλη της».
Πιο συγκεκριμένα, δηλαδή, εάν ένα κράτος-μέλος είναι ταυτόχρονα και παραγωγός και εξαγωγέας φυσικού αερίου θα πρέπει να επιλέξει ένα από τα δύο.
Στόχος του μέτρου, όπως αναφέρεται από πηγές της Ε.Ε., είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και το σπάσιμο των μονοπωλίων, με το διαχωρισμό της παραγωγής και της μεταφοράς-εξαγωγής από την ίδια εταιρεία.
Η ρύθμιση αυτή έχει όμως ήδη προκαλέσει τη δυσφορία της Ρωσίας, η οποία ζητεί την αναβολή της εφαρμογής της δέσμης αυτής των μέτρων, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η κατασκευή των αγωγών διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου Nord Stream και South Stream ή ακόμη και την πλήρη εξαίρεσή της από τις πιο «επισφαλείς» διατάξεις.
Κάνει λόγο, δε, για αποδυνάμωση της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς και για «έκθεσή της σε κινδύνους, δεδομένης της περιρρέουσας κατάστασης στη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή».
Οπως επισημαίνει ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, με τα νέα μέτρα απαγορεύεται στην Gazprom να εκμεταλλεύεται το ιδιόκτητο δίκτυο αγωγών της, μέσω των οποίων τροφοδοτείται η ευρωπαϊκή αγορά.
Εξαιρεί τον Nabucco
Η μονομέρεια των μέτρων φαίνεται και από το γεγονός πως η μόνη εξαίρεση που γίνεται αφορά τον Nabucco, ο οποίος κατασκευάζεται υπό την «επιτήρηση» της Ε.Ε.
Σύμφωνα με το «Τρίτο πακέτο μέτρων για την Ενέργεια» της Ε.Ε., σε κάθε χώρα-μέλος προσφέρονται τρεις επιλογές:
* Μία εταιρεία (ή χώρα) παραγωγός φυσικού αερίου θα υποχρεούται να αναθέσει τη διαχείριση του δικτύου αγωγού μεταφοράς-εξαγωγής σε τρίτη ανεξάρτητη εταιρεία, διατηρώντας, ωστόσο, τα δικαιώματα ιδιοκτησίας της.
* Μία εταιρεία (ή χώρα) παραγωγός φυσικού αερίου θα έχει το δικαίωμα να εξάγει τις παραγόμενες ποσότητες μέσω του δικού της δικτύου αγωγών, αλλά θα υποχρεούται να επιτρέψει και σε τρίτες εταιρείες να κάνουν χρήση του δικτύου της.
* Μία εταιρεία (ή χώρα) παραγωγός φυσικού αερίου θα μπορεί να προχωρήσει στην πώληση του δικτύου των αγωγών μεταφοράς-εξαγωγής που διαχειρίζεται. Μέχρι στιγμής, μόνον η Λιθουανία έχει επιλέξει αυτόν το δρόμο.
Θίγεται και η Κύπρος
Τα νέα μέτρα θίγουν μακροπρόθεσμα την Κύπρο, στον βαθμό που θα αξιοποιήσει τα κοιτάσματα εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της (Οικόπεδο 12), καθώς πλέον θα πρέπει υποχρεωτικά να αναζητήσει εταίρους, οι οποίοι θα αναλάβουν τη μεταφορά του φυσικού αερίου.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου