Το απελπισμένο «Ξίφος του Ισλάμ» και οι άλλοι

Της ΝΤΙΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ

Είτε μέσω απολύτως αδιαφανών -έως και σκοτεινών- διαδικασιών λήψης αποφάσεων είτε με πρακτικές ωμής βίας σε βάρος του λαού του και τακτικές λεονταρισμών έναντι των «εκ του εξωτερικού επιβουλών», αληθινός μαέστρος της επιβίωσης ο συνταγματάρχης Μουαμάρ Καντάφι πέρασε κυριολεκτικά από 40 κύματα στις σχέσεις του με τη Δύση στα περίπου 42 χρόνια της εξουσίας του, προετοιμάζοντας έναν από τους επτά γιους του να τον διαδεχτεί.

Το ότι μετέτρεψε τη Μεγάλη Λιβυκή Αραβική Τζαμαχιρία (κράτος των μαζών) σε οικογενειακή επιχείρηση, το αποδεικνύει η ανάληψη από τα παιδιά του ρόλων-κλειδιά σε διοίκηση και οικονομία. Αφού δε ένα από τα προσφιλέστερα... σπορ στη Λιβύη είναι η παρασκηνιακή συνωμοσιολογία, παγίως βάσιμες υπήρξαν πάντα οι ενδείξεις ότι ο ίδιος έχει φροντίσει να ενθαρρύνει και τις περί διαδοχολογίας του διαδόσεις.

Κάποτε ευνοούμενος, αργότερα παραγκωνισμένος, ο δευτερότοκός του και μεγαλύτερος γιος από τη δεύτερη γυναίκα του Σάφια Φαρκάς, ο θεωρούμενος ως φιλομεταρρυθμιστής Σεΐφ αλ Ισλάμ (Ξίφος του Ισλάμ) ήταν εκείνος που ανέλαβε τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες προχθες να μεταδώσει από την κρατική τηλεόραση το πατρικό μήνυμα ότι το κανταφικό καθεστώς θα πολεμήσει «μέχρι την τελευταία σφαίρα» κατά των εναντίον του στασιαστών.

Ο 39χρονος Σεΐφ, που με τη προχθεσινή ομιλία του έμοιαζε καθαρά ως απελπισμένος γιος ενός δυνάστη, ο οποίος επιχειρεί να εκβιάσει το λαό του απειλώντας τον με λουτρό αίματος και εμφύλιο πόλεμο, υπήρξε μέχρι τώρα η συμπαθέστερη «έξωθεν καλή μαρτυρία»: αρχιτέκτονας, επιχειρηματικός παράγοντας, ιδιοκτήτης των πρώτων λιβυκών «ιδιωτικών» ΜΜΕ, κοσμοπολίτης επισκέπτης διεθνών τουριστικών θερέτρων (και στην Ελλάδα), αλλά και κάτοχος μεταπτυχιακού από το London School of Economics, με θέμα την... επίδραση της κοινωνίας των πολιτών στην κεντρική εξουσία (!).

Παρεμπιπτόντως, προχθες, το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, που ώς τώρα δεχόταν γενναίες εκπαιδευτικές χορηγίες από την Τρίπολη, ανακοίνωσε πως «επανεξετάζει τις σχέσεις του με τη Λιβύη»...

Λίγα είναι γνωστά για τον Χάμις και τον Μουατάσιμ-Μπιλάλ, τους νεότερους αδελφούς, των οποίων η θέση τελευταία φάνταζε πολύ ισχυρότερη. Ο Χάμις είναι απόφοιτος ρωσικής στρατιωτικής ακαδημίας και διοικητής ομώνυμης ταξιαρχίας ειδικών δυνάμεων, «του αρτιότερα εκπαιδευμένου και εξοπλισμένου σώματος των λιβυκών ενόπλων δυνάμεων», σύμφωνα με αμερικανικό διπλωματικό τηλεγράφημα του Cablegate του WikiLeaks. Μαζί με έναν άλλο αδελφό, τον Σάαντι (επικεφαλής της Λιβυκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας) και τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών Αμπντάλα αλ Σενούσι, οδήγησε τους πραιτοριανούς του να σφάξουν τους εξεγερμένους στη Βεγγάζη. Η τριάδα φέρεται και ότι συνδιοργάνωσε την επιχείρηση πρόσληψης και μεταφοράς στη Λιβύη εκατοντάδων μισθοφόρων από το Τσαντ και το Σουδάν για να χύσουν περισσότερο αίμα.

Ο Μουατάσιμ, αντισυνταγματάρχης του λιβυκού στρατού, ελέγχει το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας, με την ιδιότητα του επικεφαλής συμβούλου. Δείγμα πατρικής εύνοιας θεωρήθηκε η αποστολή του στην Ουάσιγκτον τον Απρίλιο του 2009, όπου έγινε δεκτός από τη Χίλαρι Κλίντον.

(Πηγές: ΑΠΕ, Reuters, guardian.co.uk, english.aljazeera.net)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου