Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΤΖΑΒΑΡΑ
Σε εκκλήσεις να ακούσει ο Χόσνι Μουμπάρακ τις φωνές για μεταρρυθμίσεις μετουσιώνεται η αμηχανία ηγετών που περνούν εμμέσως μηνύματα προσπαθώντας να διασφαλίσουν πλαγίως τα συμφωνηθέντα με το υπό κατάρρευση καθεστώς. Το Ιράν ενθουσιάζεται στην προοπτική «μιας ισλαμικής Μέσης Ανατολής», η Τουρκία καλεί τον πρόεδρο Μουμπάρακ να ακούσει το λαό του και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του, ενώ το Ισραήλ ζητεί διαβεβαιώσεις για το ότι το νέο καθεστώς θα σεβαστεί την ειρηνευτική συμφωνία του 1979.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο «επαναστατημένος λαός της Αιγύπτου, που γράφει ιστορία» θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη «δημιουργία μιας ισλαμικής Μέσης Ανατολής για όλους όσοι αναζητούν την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την ανεξαρτησία». Παράλληλα, κατήγγειλε αμερικανική ανάμειξη στο λαϊκό κίνημα και διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα παράσχει βοήθεια προς τους διαδηλωτές.
Στην πραγματικότητα, το Ιράν είναι η μοναδική χώρα στην περιοχή που δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με την Αίγυπτο και οι σχέσεις Τεχεράνης και Καΐρου είναι τεταμένες μετά την ισλαμική επανάσταση στο Ιράν.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δημοφιλής προσωπικότητα στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο, κάλεσε τον Χόσνι Μουμπάρακ να ακούσει το λαό του και να ικανοποιήσει τα αιτήματά του, ενεργώντας μάλιστα άμεσα ώστε να στερήσει το πλεονέκτημα από παράγοντες και ομάδες με τυχόν σκοτεινούς σκοπούς έναντι της Αιγύπτου. «Ικανοποίησε την επιθυμία του λαού για αλλαγή χωρίς δισταγμό», ήταν η συμβουλή του Τούρκου πρωθυπουργού προς τον Αιγύπτιο πρόεδρο.
Είχε προηγηθεί δήλωση του Τούρκου υπουργού Επικρατείας, Τζεμίλ Τσιτσέκ, ότι η Αγκυρα παρακολουθεί με έντονο ενδιαφέρον και ανησυχία τις εξελίξεις σε Αίγυπτο και Τυνησία τονίζοντας ότι «πρέπει να επιτραπεί στο λαό της Αιγύπτου να εκφράσει τα δημοκρατικά του αιτήματα».
Την ίδια ώρα επιχειρείται αμυντική προσέγγιση Τουρκίας - Συρίας, η οποία αποκτά ιδιαίτερο γεωπολιτικό ενδιαφέρον με δεδομένη τη ρευστότητα των περιφερειακών εξελίξεων στο γεωγραφικό τόξο της βόρειας Αιγύπτου και της Μέσης Ανατολής, στον απόηχο των εξελίξεων στην Αίγυπτο.
Κι ενώ ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, τόνισε ότι «αυτό που χρειάζεται τώρα η Αίγυπτος είναι ένα δημοκρατικό Σύνταγμα, ειρηνική ανανέωση της κυβέρνησης, διασφάλιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, εκπροσώπηση της αντιπολίτευσης στη νέα κυβέρνηση και χωρίς καθυστέρηση προκήρυξη εκλογών», για πρώτη φορά και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, εξέφρασε την υποστήριξή του στους εξεγερμένους διαδηλωτές. Για να μη χαθεί ο στόχος, βέβαια, ζήτησε ταυτόχρονα από τη διεθνή κοινότητα να διασφαλίσει ότι όποια νέα τάξη πραγμάτων στην Αίγυπτο θα σεβαστεί την ειρηνευτική συμφωνία του 1979 με το Ισραήλ.
Η παλαιστινιακή κυβέρνηση της Δυτικής Οχθης, αντιδρώντας με το δικό της τρόπο στις εξελίξεις στην Αίγυπτο, ανακοίνωσε χθες ότι τοπικές εκλογές θα διεξαχθούν «το ταχύτερο δυνατόν» στην περιοχή. Η Παλαιστινιακή Αρχή δεν έχει διεξαγάγει εκλογές από το 2006. Στη Γάζα, αστυνομικοί της Χαμάς διέλυσαν ομάδα συγκεντρωμένων που διαδήλωναν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Αιγύπτιους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου