Επένδυση 2 δισ. ευρώ κινδυνεύει να ματαιωθεί λόγω γραφειοκρατίας

Του Σταθη Κουσουνη

Eνα βήμα πριν από την απόσυρση των επιχειρηματικών του σχεδίων για τουριστική επένδυση ύψους 2 δισ. ευρώ στην περιοχή της Αταλάντης στη Φθιώτιδα βρίσκεται ο όμιλος «Λοκρός», καθώς δεν αποτέλεσε εξαίρεση στον κανόνα που θέλει τις ελληνικές κυβερνήσεις να αδυνατούν να δαμάσουν τη γραφειοκρατία που συνοδεύει την προετοιμασία για την υλοποίηση μεγάλης κλίμακας επενδύσεων στη χώρα.

Οι επενδυτές δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι να αποχωρήσουν από την Ελλάδα, έχοντας συγκεντρώσει περί τις 500 υπογραφές αρμοδίων και έχοντας δει 20 υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ την τελευταία εξαετία, επειδή η διαδικασία εξασφάλισης των αδειών και εγκρίσεων βρίσκεται κολλημένη στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας και δεν παίρνουν απαντήσεις πότε θα ξεκολλήσει.

Το σχέδιο «Atalanti Hills», το οποίο σκοπεύει να υλοποιήσει η εταιρεία σε ιδιόκτητη μη παραθαλάσσια έκταση περίπου 12.500 στρεμμάτων, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη δημιουργία 3 ξενοδοχείων, 5.000 κατοικιών, γηπέδων και ακαδημίας γκολφ. Παράλληλα, προβλέπεται η δημιουργία βιολογικών καλλιεργειών 1.000 στρεμμάτων και δραστηριοτήτων αγροτουρισμού, 45 χιλιόμετρα μονοπατιών περιπάτων κ. ά. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις προβλέπεται ότι θα καλύψουν το 3,5% της συνολικής έκτασης. Το έργο έχει υπολογιστεί ότι θα δημιουργήσει περίπου 8.000 θέσεις εργασίας σε μία περιοχή που την εγκατέλειψε τα τελευταία 10 χρόνια το 40% των κατοίκων της. Τα 2 δισ. ευρώ σκοπεύει να επενδύσει ο όμιλος σε διάστημα 15 ετών.

Οι επενδυτές θεωρούν ότι έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες για την υλοποίηση του έργου, αλλά έχουν κολλήσει, τελευταία, στις υπηρεσίες του πρώην υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που έχουν μεταφερθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών, οι οποίες δεν απαντούν σε ερωτήματα σχετικά με την ιδιοκτησία της έκτασης και αν αυτή είναι δασική ή όχι.

Σε ό, τι αφορά αν η έκταση είναι ιδιωτική ή όχι ή αν είναι δασική, οι επενδυτές έχουν επιστρατεύσει έγγραφα που χρονολογούνται από το 1928. Ειδικότερα, για το ότι είναι ιδιωτική επικαλούνται απόφαση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους του 1930, την οποία απεδέχθη τότε ο αρμόδιος υπουργός, απόφαση του Πρωτοδικείου Λαμίας του 1965, απόφαση του Εφετείου Αθηνών του 1982 και απόφαση του νομάρχη Φθιώτιδας του 1992. Για το ότι η έκταση εξαιρείται της δασικής νομοθεσίας η εταιρεία επικαλείται απόφαση της Επιτροπής Απαλλοτριώσεων Λαμίας του 1928, έκθεση του δασάρχη Λαμίας του 1938, απόφαση του νομάρχη Φθιώτιδας του 1992 και απόφαση του δασαρχείου Αταλάντης του 2008, που πιστοποιεί ότι δεν υπάρχει ούτε ένα φυτό που να περιλαμβάνεται στα επτά προστατευόμενα δασοπονικά είδη.

Η μόνη μεγάλη τουριστική επένδυση στη χώρα μας που κατάφερε έπειτα από οδύσσεια γραφειοκρατίας να φτάσει στην πρώτη φάση ολοκλήρωσής της το 2010 είναι το Costa Navarino στη Μεσσηνία, με φορέα υλοποίησης την ΤΕΜΕΣ του εφοπλιστικού Ομίλου Κωνσταντακόπουλου. Στα 13 χρόνια που μεσολάβησαν από την έναρξη των διαδικασιών αδειοδοτήσεων μέχρι πέρυσι, απαιτήθηκαν 3.000 υπογραφές αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων για να καταστεί υλοποιήσιμη η επένδυση.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου