Τι «έγραψε» ο Γκράμσι για την Ελλάδα του 2011

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΑΤΖΕΛΗ

H συνέντευξη Tύπου της περιώνυµης τρόικας την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου (όπου µεταξύ των άλλων ζήτησε ιδιωτικοποίηση δηµόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ) σήκωσε κουρνιαχτό µεγάλο. O πολιτικός κόσµος και τα MME ξεδίπλωσαν τη σηµαία της εθνικής κυριαρχίας και απαίτησαν από τους «αυθάδεις» εκπροσώπους των δανειστών της χώρας να ανασκευάσουν τις δηλώσεις τους. Άλλοι προχώρησαν ακόµη περισσότερο και πρότειναν να εκδιωχθούν από τη χώρα ως «personae non gratae».

Bουλευτής της ιµπρεσιονιστικής σχολής του κυβερνώντος κόµµατος τους αποκάλεσε χουλιγκάνους εισαγωγής. Eπειδή τα πάντα σ’ αυτή τη χώρα τα πνίγει ο φορµαλισµός, κανείς δεν θέλησε να καταλάβει αυτό που εµµέσως πλην σαφώς είπε η τρόικα: «Eπειδή εκτιµούµε ότι µεσοπρόθεσµα (περί τα δεκαπέντε χρόνια) δεν πρόκειται να υπάρξει ανάπτυξη στην Eλλάδα, πουλήστε ό,τι έχετε και δεν έχετε για να πάρουν οι εντολείς µας (οι τράπεζες κ.λπ.) τα λεφτά τους πίσω έστω και κουρεµένα. H εφαρµογή του Mνηµονίου τείνει πλέον να αγγίξει τον πυρήνα των παραγωγικών σχέσεων του ελληνικού κοινωνικού σχηµατισµού.

H θηριώδης δηµοσιονοµική προσαρµογή, από πολλές απόψεις απαραίτητη αφού έπρεπε να περιοριστούν δραστικά οι σπατάλες του Δηµοσίου, είναι αναγκαία όχι όµως ικανή συνθήκη για την ανάπτυξη. Aλλωστε, ούτε πρωταρχικός στόχος του Mνηµονίου είναι.

H οικονοµική φιλοσοφία του Mνηµονίου έλκει την καταγωγή της από χώρες µε αναπτυγµένη και αυτοδύναµη επιχειρηµατικότητα, µε αναπτυγµένους θεσµούς διαµεσολάβησης, µεγαλοµεσαία προστιθέµενη αξία και ιδιαίτερη εξοικείωση µε τη συσσώρευση κεφαλαίου. Στην Eλλάδα δεν συντρέχει σχεδόν καµία από αυτές τις προϋποθέσεις.

H επιχειρηµατική τάξη της χώρας, είτε η µικροµεσαία είτε η µεγάλη µερίδα της, δεν µπορεί να αναπαράγει τον εαυτό της. Eπιβιώνει µόνο ως κρατικοδίαιτο προσάρτηµα. Oύτε είναι εθισµένη στη συσσώρευση κεφαλαίου. Oι υπαρκτές αλλά λίγες εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα. 

Tο µέλος της τρόικας Σερβάς Nτερούζ, σε συνέντευξή του, υποστηρίζει: «... µεγάλοι επιχειρηµατίες, κορυφαίοι τραπεζίτες και στελέχη δεξαµενών σκέψης, µου λένε κάνεις λάθος και χάνεις το στόχο. Tο πραγµατικό στοίχηµα της ελληνικής οικονοµίας είναι εκείνο της καθολικής ιδιωτικοποίησης της δηµόσιας περιουσίας» («Bήµα της Kυριακής» 13/2/2011). Aκριβώς έτσι, ως γνήσιοι κρατικοδίαιτοι θέλουν να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που ξέρουν.

Tο ξεκοκάλισµα των δηµοσίων προσόδων µε όλους τους τρόπους και µορφές. Kαµία πρόταση επένδυσης στη βιοµηχανική µεταποίηση που θα βοηθούσε τη χώρα στο ανταγωνιστικό της έλλειµµα. Aς το πούµε καθαρά: Στην Eλλάδα δεν υπάρχει αυτό που αποκαλούσε ο Max Weber καπιταλιστικό ήθος.

H Eλλάδα δεν βιώνει µία δηµιουργική καταστροφή. Δηλαδή µέσα από την άκρως απαραίτητη περιστολή της δηµόσιας σπατάλης, τον περιορισµό των κεκτηµένων των πολυποίκιλων συντεχνιών, την καταστροφή ξεπερασµένων µορφών παραγωγής, ακόµα και τη µείωση του κόστους εργασίας, δεν αναδύεται σαν έτοιµη από καιρό µία δυναµική µε κρίσιµο µέγεθος επιχειρηµατική µερίδα, η οποία θα τεθεί επικεφαλής της αναγέννησης της χώρας. Όπως, για παράδειγµα, ήταν η περίπτωση στις αρχές του 20ού αιώνα µε πολιτικό εκφραστή τον E. Bενιζέλο.

Aντίθετα είναι στην ηµερήσια διάταξη βαρετές απόψεις - προτάσεις για τόνωση της ζήτησης. Mε τι λεφτά; Σε ποιους τοµείς; Kαµία απάντηση. Aυτό που φαίνεται είναι η προτίµηση για επενδύσεις στον ήδη κορεσµένο τουρισµό και στις κατασκευές. Δηλαδή, εκείνοι οι επιχειρηµατίες και οι δεξαµενές σκέψης που τους εκπροσωπούν θεωρούν ότι πρέπει η χώρα να πορευθεί στον ίδιο δρόµο που επορεύετο µέχρι τώρα. Tο περίεργο είναι ότι µερικοί από αυτούς ισχυρίζονται ότι το ισχύον µοντέλο παραγωγής της χώρας πνέει τα λοίσθια.

Tο ελάχιστο που πρέπει να γίνει είναι ένας σοβαρός εκ βαθέων διάλογος στην κοινωνία, µε πρωτοβουλία της πολιτικής και οικονοµικής ηγεσίας της χώρας για όλα αυτά τα ζητήµατα. Tίποτα δεν γίνεται. Mία µατιά στο επίπεδο των συζητήσεων που διεξάγονται στα MME θα πείσει για του λόγου το αληθές. Eτσι εν απουσία πρωτοπόρων ηγεσιών και απόψεων ανθούν όλα τα άνθη του κακού: Aρνηση πληρωµής δηµοσίων συγκοινωνιών, καταστροφή θεάτρων, κυνισµός και επιθετικότητα. Mία κοινωνία πολτός εν ακινησία.

Bρισκόµαστε µπροστά στην ακραία επιβεβαίωση της κρίσης, όπως την όρισε ο A. Γκράµσι: Oταν το παλιό πεθαίνει και το καινούριο δεν µπορεί να γεννηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου