Απο την ΒΑΛΙΑ ΚΑΪΜΑΚΗ
Η χρονιά της τίγρης, το 2010, έκλεισε με μια μικρή πρόοδο για τα 3.200 ζώα που έχουν απομείνει. Ηδη τρία (η Τίγρη του Μπαλί, η Τίγρη της Κεντρικής Ασίας, η Τίγρη της Ιάβας) από τα εννέα υπο-είδη έχουν εξαφανιστεί πλήρως αλλά και τα υπόλοιπα κινδυνεύουν (η Τίγρη της Ινδονησίας, της Σουμάτρας, της Σιβηρίας, της Μαλαισίας και η πολυπληθέστερη όλων Τίγρη της Βεγγάλης).
Η τελευταία, δε, φορά που παρατηρήθηκε Τίγρη της νότιας Κίνας ήταν τη δεκαετία του 1970 και είναι πιθανό να έχει και αυτή εκλείψει τελείως. Μέσα σε έναν αιώνα, οι εκπρόσωποι του αιλουροειδούς (Panthera tigris) μειώθηκαν δραματικά (από 100.000 ζώα), κυρίως εξαιτίας των παράνομων κυνηγών που εφοδιάζουν Ινδία και Κίνα με μέρη του ζώου που χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική αλλά και για την παρασκευή ισχυρών -υποτίθεται- αφροδισιακών. Στη μαύρη αγορά, το δέρμα της τίγρης πωλείται αντί 35.000 δολαρίων.
Οι δεκατρείς χώρες που φιλοξενούν τα εναπομείναντα ζώα (Ινδία, Ινδονήσια, Μπανγκλαντές, Νεπάλ, Ρωσία, Μπουτάν, Κίνα, Καμπότζη, Λάος, Βιετνάμ, Μιανμάρ, Ταϊλάνδη και Μαλαισία) συγκεντρώθηκαν στα τέλη Νοεμβρίου σε μια σύνοδο κορυφής που φιλοξένησε ο ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Την παραμονή, μάλιστα, της έναρξης της συνόδου στην Αγία Πετρούπολη, μία σπάνια Τίγρη της Σιβηρίας (από τις 300 που απομένουν) βρέθηκε νεκρή από πυρά λαθροκυνηγών.
Ο ισχυρός άντρας της Ρωσίας έχει ήδη δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για το «βασιλικό ζώο». Οπως δεν παρέλειψε να σημειώσει ο αμερικανικός τύπος, η επιλογή δεν είναι τυχαία, αφού σε ολόκληρη την ιστορία πολλοί πρωταγωνιστές της διάλεξαν να ταυτοποιηθούν «με τη μεγαλειότητα, τη δύναμη και το "αντριλίκι"» των μεγάλων αιλουροειδών. Το 2008, μάλιστα, ο Πούτιν συμμετείχε σε μια αποστολή και το βίντεο που τον δείχνει να ασχολείται με την τίγρη έκανε το γύρο του κόσμου(1). Την ίδια χρονιά, έλαβε ένα μωρό τίγρη ως δώρο, την οποία, στη συνέχεια δώρισε σε ζωολογικό κήπο(2).
Στο τέλος της πενθήμερης συνάντησης, οι ηγέτες συμφώνησαν σ' ένα «Πρόγραμμα επανάκαμψης της τίγρης» Κομβικό σημείο είναι, φυσικά, η χρηματοδότηση, την οποία η Παγκόσμια Τράπεζα που μαζί με την οικολογική οργάνωση WWF συντονίζουν το πρόγραμμα, υπολόγισε σε 350 εκατ. δολάρια μόνο για τα πέντε πρώτα χρόνια του προγράμματος. Οι κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν για χρηματοδότηση ύψους 127 εκατ., ενώ τα υπόλοιπα θα συμπληρωθούν από δάνειο από την ΠΤ, πόρους της WWF και δωρεές όπως εκείνη του αμερικανού ηθοποιού Λεονάρντο ντι Κάπριο, ο οποίος κατά τη διάρκεια της συνόδου δώρισε ένα εκατ. δολάρια στο πρόγραμμα.
Υπολογίζεται πώς το ένα τρίτο από τα χρήματα πρέπει να χρηματοδοτήσει την εξάλειψη της λαθροθηρίας. Ομως οι λαθροκυνηγοί βγαίνουν οργανωμένοι με βαρύ εξοπλισμό και 4Χ4, ενώ οι δασοφύλακες είναι ακόμα ξυπόλυτοι. Ειδικοί εκτιμούν ότι, εάν δεν υπάρξουν συντονισμένες ενέργειες και βαρύτατες ποινές, τα υπόλοιπα χρήματα που θα διατεθούν για τη βελτίωση του οικοσυστήματος της τίγρης θα πάνε χαμένα.
Τα καλά νέα για την τίγρη είναι ότι, παρά το μέγεθος και τις ιδιαιτερότητές της, δεν παύει να είναι γάτα. Αυτό σημαίνει ότι, αν την προστατεύσεις, αν της δώσεις χώρο και φαγητό, θα επανακάμψει.
1. http://www.youtube.com/watch ?v=Hkt5G0uHO0g
2. http://www.youtube.com/watch ?v=RCXoJq5kW7s&feature=channel
3. http://www.globaltigerinitiative. org/wp-content/uploads/2010/11/ Global-Tiger-Recovery-Program-Nov-4.pdf
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου