Του Θαναση Tσιγγανα
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Καρδία, Χαραυγή, Εξοχή, Κόμανος, Κλείτος, Μαυροπηγή και Ποντοκώμη και τώρα Ακρινή και Αγιοι Ανάργυροι. Το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανακοίνωσε χθες την απόφασή του να μετεγκατασταθούν άλλοι δύο οικισμοί του λεκανοπεδίου Κοζάνης - Πτολεμαΐδας - Φλώρινας, ξεριζώνοντας τους κατοίκους από τα σπίτια τους λόγω της γειτνίασής τους με τα ατμοηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ και τα ορυχεία της.
Οι μετεγκαταστάσεις των δύο οικισμών σε άλλες θέσεις που θα επιλεγούν (η 8η και η 9η κατά σειρά από το 1972 που ξεκίνησαν οι μετεγκαταστάσεις οικισμών στον νομό Κοζάνης) αποβλέπουν, όπως υπογραμμίζει η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, «στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων τους».
Η διάταξη για τη μετεγκατάσταση συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή και σε αντίθεση με τις προηγούμενες μετεγκαταστάσεις οικισμών δεν υπαγορεύεται από τις ενεργειακές και οικονομικές ανάγκες της χώρας προκειμένου να αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα του λιγνίτη που υπάρχουν στις περιοχές, αλλά από περιβαλλοντικούς λόγους.
Οι κάτοικοι των δύο οικισμών μέσα στα επόμενα χρόνια και εφόσον οριστικοποιηθούν τα σχέδια μετεγκατάστασης (επιλεγούν οι τοποθεσίες που θα μετοικήσουν, οριστεί χρονοδιάγραμμα κ. λπ.) θα είναι οι πρώτοι από τους κατοίκους του λεκανοπεδίου Κοζάνης - Πτολεμαΐδας - Φλώρινας που θα αλλάξουν τόπο κατοικίας εξ αιτίας της ρύπανσης.
Η μετεγκατάσταση πάντως, από την άλλη, ήταν χρόνιο αίτημα των δύο οικισμών δεδομένης της ρύπανσης. Οι κάτοικοί τους πολλές φορές τα τελευταία τρία χρόνια, κυρίως οι 1.300 του οικισμού της Ακρινής που είναι περικυκλωμένοι από τις εξωτερικές αποθέσεις τέφρας των εργοστασίων, προχώρησαν σε δυναμικές κινητοποιήσεις μπλοκάροντας τους ταινιόδρομους που περνούν δίπλα από το χωριό τους και φτάνοντας μέχρι τα δικαστήρια με τη ΔΕΗ ζητώντας προσλήψεις και τη μεταφορά του οικισμού τους.
Το αίτημα της μεταφοράς, σε συνδυασμό ωστόσο με αυτό των προσλήψεων, έχει μάλιστα τεθεί ως αναγκαιότητα για την επιβίωσή τους, καθώς όπως επισήμανε χθες και το ΥΠΕΚΑ «η γειτνίασή τους με τα λιγνιτικά κοιτάσματα έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση προβλημάτων οικονομικής και κοινωνικής βιωσιμότητας, όπως η πλήρης αποστέρηση της ζωτικής αγροτικής γης προς καλλιέργεια και οι βλάβες στα κτίριά τους».
Ρωγμές στα κτίσματα
Στον οικισμό των Αγίων Αναργύρων Φλώρινας τα περισσότερα κτίσματα έχουν πλέον χαρακτηριστεί ακατοίκητα από τις μεγάλες ρωγμές που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια από τη δραστηριότητα του κοντινού ορυχείου.
Στον σταθμό Αγ. Αναργύρων καταγράφηκε πέρυσι τον Νοέμβριο η υψηλότερη συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων (2.616 μικρογραμμάρια με όριο επιφυλακής τα 50).
Το κόστος της μετεγκατάστασης των δύο οικισμών θα βαρύνει σε ποσοστό 50% τη ΔΕΗ (μέρος της δαπάνης θα προέρχεται από το «τέλος λιγνίτη»). Το υπόλοιπο 50% θα δοθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου