Της ΕΡΣΗΣ ΒΑΤΟΥ
Στο Καράτσι, την πόλη που ο «Εκόνομιστ» θεωρεί τη χειρότερη να ζεις, η 2η Εβδομάδα Μόδας πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες υπό τη σκιά τρομοκρατικών επιθέσεων. Οπως άλλωστε γίνονται όλα τα «κανονικά» πράγματα, σχεδόν καθημερινά. Κι όμως, όσοι ξένοι τόλμησαν να πάνε στο μακρινό Καράτσι για να παρακολουθήσουν τις επιδείξεις των Πακιστανών σχεδιαστών, είπαν ότι είδαν τόλμη, καινοτομία και καλή τεχνική.
«Οργανώσαμε αυτή την εκδήλωση για να πούμε σε ολόκληρο τον κόσμο ότι το Πακιστάν δεν είναι μόνο σφαίρες και βόμβες», είπε στην έναρξη της Εβδομάδας Μόδας ο επικεφαλής της χορηγού εταιρείας, Εχάν Μάλικ.
Το Πακιστάν όμως είναι, μαζί με το Αφγανιστάν, το κράτος όπου σημειώνονται οι περισσότερες επιθέσεις. Τη δεύτερη ημέρα των επιδείξεων ο κόσμος μπροστά στις πασαρέλες πάγωσε όταν ήρθαν τα νέα ότι «έγινε έκρηξη στο Σέρατον». Οι πιο ευημερούντες κάτοικοι της πόλης, που είχαν τη δυνατότητα ενός ακριβού τηλεφώνου, ήταν σε θέση να μαθαίνουν σταδιακά λεπτομέρειες για την επίθεση. Η εκδήλωση ήταν αρκετά μακριά από το σημείο της επίθεσης, όμως όλοι -και αυτό ανεξαρτήτως εισοδήματος- είχαν την ώρα εκείνη να διηγηθούν πως άκουσαν ή έγιναν μάρτυρες μιας επίθεσης ή -το χειρότερο- έχασαν δικό τους άνθρωπο. Ομως η ζωή πρέπει να συνεχιστεί και η δημιουργία, έστω και υπό τη μορφή σχεδίου μόδας, αλλά και η όποια δουλειά απαιτείται από τη διοργάνωση μιας Εβδομάδας Μόδας εξασφαλίζουν μια αίσθηση κανονικότητας.
Οι σχεδιαστές εμπνεύστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την παράδοσή τους, από την ατμόσφαιρα μιας χώρας της Ανατολής ουσιαστικά, με την πολυτέλεια όμως που συναντάμε κυρίως στη Μέση Ανατολή και τις χώρες του Κόλπου. Το Πακιστάν άλλωστε βγάζει πολύ καλά υφάσματα, τα οποία μάλιστα εξάγει. Και στο σχέδιο όμως έχει μια κάποια ιστορία, η οποία μπερδεύεται με εκείνην των δυτικών κοινωνιών όπου οι Πακιστανοί ρίζωσαν και ενσωματώθηκαν. Ηδη από τα τέλη της δεκαετίας του '80, ο Πακιστανός σχεδιαστής μόδας Ριζβάν Μπέιγκ έντυνε με δημιουργίες του την πριγκίπισσα Νταϊάνα.
Ο λαός του Πακιστάν (γιατί για την εξουσία είναι καλύτερο να μη μιλήσουμε) προσδοκά ότι και το άνοιγμα της αγοράς ενδύματος θα βοηθήσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και την προσέλκυση ξένων αγοραστών οι οποίοι θα αναζητήσουν την ethnic πλευρά των πραγμάτων. Μάλιστα, στην προσπάθειά τους να αναδείξουν τα επιτεύγματα της χώρας και όχι τις αποτυχίες, στο άνοιγμα των επιδείξεων έδειξαν βίντεο με τις προόδους που έχει σημειώσει το Πακιστάν σε τομείς από την αρχιτεκτονική μέχρι την τεχνολογία των υπολογιστών. Η μοναδική δε καινοτομία που εισήχθη στην εκδήλωση στο Καράτσι ήταν η ανάκρουση του εθνικού ύμνου του Πακιστάν πριν από τις επιδείξεις. Αλλα ήθη, αλλά με την ίδια αγωνία για το τελικό αποτέλεσμα, για την καλή εντύπωση, την πώληση... Για τους Πακιστανούς ωστόσο είναι επιτακτική η όποια επιστροφή σε ομαλότητα, η συνέχιση της ζωής τους μέσω της συμμετοχής σε μια δημιουργική δραστηριότητα.
Το είπε με λίγα λόγια αλλά εύγλωττα, ο σχεδιαστής Ομάρ Τζαμίλ: «Η αντίστασή μας είναι απλώς ότι είμαστε εδώ και κάνουμε αυτό που κάνουμε».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΑΓΡΥΠΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ
Eγκυρες πηγες του RADAR αναφέρουν οτι τα στελέχη των Δυτικων οίκων μόδας (και ειδικά Ιταλικών και Γαλλικών) έχουν χάσει τον ύπνο τους...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου