Της Μαίρης Κατσανοπούλου
Θυµάµαι έναν αείµνηστο καθηγητή Παθολογοανατοµίας στο Πανεπιστήµιο Αθηνών, ο οποίος έλεγε πάντα κατηγορηµατικά στη γυναίκα του ότι ποτέ κανείς άρρωστος µε καρκίνο δεν θα πλήρωνε για τις υπηρεσίες του. Αυτό όµως το Εθνικό Σύστηµα Υγείας δεν έχει τις ίδιες ευαισθησίες για την πιο ταλαιπωρηµένη µερίδα των ασθενών.
Φίλος µού διηγήθηκε πώς η τριανταπεντάχρονη γυναίκα του, που έχει χειρουργηθεί δύο φορές για καρκίνο µαστού και έπαιρνε ένα νέο ισχυρό φάρµακο που απαιτεί συνεχή παρακολούθηση, πήγε στον «Αγιο Σάββα» για καρδιολογική εξέταση και το µηχάνηµα έβγαλε την καρδιά της πλήρως αχρηστευµένη. Αναγκάστηκε να διακόψει το σωτήριο φάρµακο γι αυτό τον λόγο και να πάθουν οικογενειακώς µια γενναία κατάθλιψη, έως ότου ο γιατρός της είχε τη φαεινή ιδέα να γίνει επανάληψη της εξέτασης εκτός νοσοκοµείου. Διαπιστώθηκε ότι η καρδιά της έχαιρε άκρας υγείας και «απλώς» το µηχάνηµα του νοσοκοµείου ήταν χαλασµένο!
Στο ίδιο νοσοκοµείο - καταφύγιο των ελλήνων καρκινοπαθών, µαθαίνω ότι είναι επίσης χαλασµένα δύο µηχανήµατα ακτινοθεραπείας και οι άρρωστοι αναγκάζονται να πηγαίνουν ως πρόβατα επί (οικονοµική) σφαγήν στον ιδιωτικό τοµέα, πληρώνοντας από την τσέπη τους το µεγαλύτερο µέρος των εξόδων.
Και µια πρώην καρκινοπαθής, που έχει αφιερώσει πλέον τη ζωή της στο να βοηθά άλλους ανθρώπους µε καρκίνο, µε πληροφόρησε ότι για έναν φοιτητή από τη Θεσσαλονίκη που πάσχει από λέµφωµα βρέθηκε συµβατός δότης να δώσει αιµοπετάλια, αλλά στο νοσοκοµείο«Παπανικολάου» τού είπαν ότι αυτό µπορεί να γίνει µόνο σε αυστηρά δηµοσιοϋπαλληλικό ωράριο έως τις 12.30 το µεσηµέρι. Καθώς δεν µπορούσε να φύγει από τη δουλειά του πρωί αυτούς τους χαλεπούς καιρούς (ιδιωτική εταιρεία γαρ), παρακάλεσε να κάνει την πολύτιµη δωρεά του τις απογευµατινές ώρες ή το Σαββατοκύριακο. Και η απάντηση ήταν «όχι, γιατί υπάρχει έλλειψη προσωπικού»...
Η κ. Ξενογιαννακοπούλου δεν είχε εξαγγείλει τον Ιούλιο ότι τα δηµόσια νοσοκοµεία θα δουλεύουν πλέον 24 ώρες;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου