Ελλάδα και Τουρκία, υπόλογες για τις νάρκες

Της ΕΡΣΗΣ ΒΑΤΟΥ

Πολύ σημαντική πρόοδος στην εφαρμογή της Συνθήκης Απαγόρευσης Ναρκών παγκοσμίως σημειώθηκε το 2009, ενώ μειώθηκε και αριθμός των θυμάτων, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Εκστρατείας για την Απαγόρευση των Ναρκών (ICBL).

Η Ελλάδα, ωστόσο, παραμένει μεταξύ των χωρών που δεν έχουν ακόμα προχωρήσει σε καταστροφή των αποθεμάτων της, πράγμα για το οποίο θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στη σύνοδο των συμβαλλομένων μερών, που αρχίζει σήμερα στη Γενεύη. Υπόλογη για παραβίαση της Συνθήκης είναι και η Τουρκία.

Στην έκθεση της ICBL, που δόθηκε στη δημοσιότητα ενόψει της συνόδου, η Ελλάδα αναφέρεται μεταξύ των τεσσάρων χωρών που δεν έχουν καταστρέψει τα αποθέματα ναρκών (υπολογίζονταν σε 1,6 εκατ.), καταγράφεται ωστόσο η δήλωσή της ότι άπαξ και λυθεί το θέμα της εταιρείας, η οποία θα αναλάβει την καταστροφή, θα έχει συμμορφωθεί ώς τις αρχές του 2011. Οι άλλες τρεις χώρες που παραβιάζουν τη Συνθήκη είναι η Ουκρανία, η Λευκορωσία και η Τουρκία. Η χώρα μας πάντως περιλαμβάνεται και στην κατηγορία εκείνων που το 2009 και το 2010 (μέχρι τον Σεπτέμβριο) είχαν ανακοινώσει την ολοκλήρωση της διαδικασίας καθαρισμού των ναρκών από τα πεδία.

Για την Τουρκία, η έκθεση εκφράζει δυσπιστία ως προς την ικανότητά της να καταστρέψει τις νάρκες κατά προσωπικού σε ναρκοθετημένες περιοχές στην κατεχόμενη Κύπρο ώς το 2014. Ο λόγος είναι ότι «μέχρι τούδε δεν έχει αναγνωρίσει την αρμοδιότητά της να καθαρίσει (αυτές τις νάρκες) στη Β. Κύπρο». Ενα άλλο στοιχείο που ενσωματώνει η έκθεση είναι «οι ανησυχητικοί ισχυρισμοί ότι μέλη των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας χρησιμοποίησαν νάρκες κατά προσωπικού το 2009, κάτι που διερευνάται νομικά στην ίδια την Τουρκία». 

 Η Τουρκία είναι μία από τις 58 χώρες στον κόσμο όπου πέρυσι σκοτώθηκαν άνθρωποι από νάρκες κατά προσωπικού. Συνολικά, τα θύματα την περσινή χρονιά ήταν 3.956, 28% λιγότερα από το 2008. Εξάλλου, για πρώτη φορά φέτος η Ρωσία δεν είναι στον κατάλογο των χωρών που χρησιμοποιούν νάρκες. Παρ' όλο που το 20% των κρατών του κόσμου δεν έχουν υπογράψει τη Συνθήκη (ανάμεσά τους η Κίνα, η Ινδία και το Πακιστάν, που εξακολουθούν να κατασκευάζουν νάρκες, η Ρωσία και οι ΗΠΑ), η Ουάσιγκτον, που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα εξάλειψης των ναρκών, θα συμμετάσχει στη σύνοδο ως παρατηρητής.

EΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου