Η Τουρκική τέχνη και μόδα βάζει πλώρη για την Ε.Ε. (!)

Της ΕΡΣΗΣ ΒΑΤΟΥ

Την κατάκτηση της Ευρώπης με πλωτές, ταξιδιάρες εκθέσεις τέχνης, συναυλίες και επιδείξεις μόδας σχεδιάζει η Τουρκία. Στις 7 του επόμενου Μαρτίου δύο μεγάλα πλοία θα αποπλεύσουν από την Κωνσταντινούπολη για να πιάσουν -σε διάστημα 1,5 μηνός- 15 λιμάνια σε 14 ευρωπαϊκές χώρες. Στόχος των διοργανωτών είναι να έρθουν σε επαφή οι Ευρωπαίοι με εκφάνσεις της πολιτιστικής (αλλά όχι μόνον αυτής) ζωής των Τούρκων, απευθυνόμενοι στις καρδιές και το πνεύμα των απλών πολιτών.

Οι Τούρκοι δεν μας εκπλήσσουν με τον σχεδιασμό τους, μάλλον συνηθισμένους μάς έχουν. Αντιλαμβανόμενοι προφανώς ότι οι περισσότεροι των Ευρωπαίων αναβάλλουν και ξανα-αναβάλλουν το άνοιγμα κεφαλαίων που θα τους επέτρεπε επιτάχυνση των διαδικασιών για ένταξη (στο πνεύμα της γνωστής παροιμίας «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει») παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους. Το σχέδιο των πλωτών εκθέσεων που θα προβάλει την Τουρκία στόχο έχει να γνωρίσει στους Ευρωπαίους τα πεπραγμένα της γείτονος σε μια σειρά τομέων, από τις μακροοικονομικές εξελίξεις και τη νομική μεταρρύθμιση μέχρι την πρόοδο στη γεωργία και την κτηνοτροφία. Υπ' αυτή την έννοια, η τέχνη και η μόδα καθίστανται ο πολιορκητικός κριός.

Πάνω στο σκάφος-ναυαρχίδα, ένα Ro-Ro συνολικής επιφάνειας 12.000 τετραγωνικών μέτρων με τέσσερα επίπεδα, θα παρουσιαστούν εκθέσεις φωτογραφίας, χειροτεχνίας και visual arts, θα δίνονται συναυλίες και μουσικές παραστάσεις, ενώ θα γίνουν και επιδείξεις μόδας για να αναδειχτεί η πιο φρέσκια γενιά και ματιά των Τούρκων. Ο πληθυσμός της Τουρκίας, με μέσο όρο ηλικίας τα 28, είναι ο νεαρότερος της Ευρώπης. Ηδη, σύμφωνα με όσα είπε πρόσφατα στο πρακτορείο «Ανατολή» ο εκ των συντονιστών του σχεδίου Οκτάι Ουλκουγκιουνέρ, συμμετοχή έχουν δηλώσει πάνω από 400 φορείς της Τουρκίας, δημόσιοι και ιδιωτικοί.

Το δεύτερο πλοίο, που θα ακολουθεί εκείνο με τις πλωτές εκθέσεις και τις αίθουσες εκδηλώσεων, φέρει την ονομασία «Φέριμποτ της Αγκυρας» και θα μεταφέρει εκπροσώπους από πολλούς τομείς, με τους οποίους ο τοπικός πληθυσμός σε κάθε λιμάνι θα μπορεί να κάνει επαφή και κυρίως να υποβάλλει ερωτήματα. Το πρώτο λιμάνι προορισμού του μικρού στολίσκου θα είναι ο Πειραιάς και θα ακολουθήσουν η Νάπολι, η Μασσαλία και η Χάβρη, η Βαρκελώνη και η Λισαβόνα, το Λονδίνο και η Αμβέρσα, το Αμστερνταμ, το Αμβούργο, η Κοπεγχάγη, το Γκντανσκ, η Ρίγα και το Ελσίνκι πριν από τον τελευταίο προορισμό, τη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

Σε όλα τα λιμάνια θα στήνεται μια γιορτή. Οι εκδηλώσεις θα μεταδίδονται απευθείας από τη δημόσια τουρκική τηλεόραση, ενώ το υλικό θα συλλεχθεί ώστε να παραχθεί μεταγενέστερα μια ταινία τεκμηρίωσης που θα προβληθεί και στην Ευρώπη.

Για την Ιστορία, η Τουρκία πήρε το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρας τον Δεκέμβριο του 1999 και τον Οκτώβριο του 2005 ξεκίνησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου