«Μολών λαβέ» από τα ΑΕΙ για την οικογενειοκρατία (!)

Tης Χαράς Καλημέρη

Δια της τεθλασμένης «απαντούν» τα πανεπιστήμια στο αίτημα του υπουργείου Παιδείας να καταθέσουν στοιχεία για τους γιους και τις κόρες καθηγητών που διορίστηκαν στα ιδρύματα την τελευταία 15ετία.  

Το «τελεσίγραφο» που έστειλε ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Ιωάννης Πανάρετος έληξε τις προηγούμενες ημέρες και, όπως όλα δείχνουν, τα μεγάλα πανεπιστήμια απέφυγαν να απαντήσουν, επί της ουσίας, στο ερώτημα που τους τέθηκε στηριζόμενα στον τύπο του γράμματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, το Πανεπιστήμιο Αθηνών περιορίστηκε να στείλει στο υπουργείο Παιδείας μόνο αριθμητικά δεδομένα τα οποία δείχνουν ότι περίπου 40 μέλη ΔΕΠ, τέκνα διδασκόντων, διορίστηκαν κατά την τελευταία 15ετία. Με βάση τις ίδιες πηγές, στο έγγραφο του Πανεπιστημίου Αθηνών δεν γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα ονόματα, με την αιτιολογία ότι εκκρεμεί η απάντηση της Επιτροπής Προσωπικών Δεδομένων σε σχετικό ερώτημα που κατέθεσε η νομική υπηρεσία του ιδρύματος ύστερα από ένσταση της Ιατρικής Σχολής.

Από την πλευρά του, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο φαίνεται ότι στηρίχθηκε στη νομοθεσία για να υποστηρίξει πως η νομιμότητα των εκλογών πανεπιστημιακών έχει κριθεί οριστικά και δεν αμφισβητείται. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΕΜΠ κοινοποίησε τα μητρώα των μελών ΔΕΠ, υπογραμμίζοντας με νόημα ότι έως το 2007 την ευθύνη των ελέγχων νομιμότητας εκλογών είχε το υπουργείο Παιδείας. Σε ό,τι αφορά τις εκλογές που έγιναν μετά το νόμο Γιαννάκου (δηλαδή από τον Απρίλιο του 2007 και μετά) για τις οποίες την ευθύνη των ελέγχων νομιμότητας έχουν τα ίδια τα ιδρύματα, το πρυτανικό συμβούλιο του ΕΜΠ φέρεται να έδωσε διαβεβαιώσεις ότι έχουν γίνει αξιοκρατικά.

Με βάση τις ίδιες πηγές, τα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Δυτικής Μακεδονίας, όπως και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ισχυρίστηκαν ότι ουδέν πρόβλημα υπάρχει με τις εκλογές μελών ΔΕΠ. Στο Πολυτεχνείο Κρήτης δεν εντοπίστηκαν γιοι και κόρες, αλλά ένα ζευγάρι πανεπιστημιακών, ενώ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου καταγράφηκε μόνο μία περίπτωση μέλους ΔΕΠ που είναι παιδί πανεπιστημιακού.

Τα... ευρήματα ήταν περισσότερα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας όπου εντοπίστηκαν τρεις περιπτώσεις διορισμών ατόμων που είχαν συγγενείς στο ίδρυμα. Για μία από αυτές, την περίπτωση του λέκτορα της Γεωπονικής Σχολής που εξελέγη με τις ευλογίες του πανεπιστημιακού - πατέρα του, ο υφυπουργός Παιδείας προχώρησε ήδη σε ακύρωση του διορισμού του. Όπως διαπιστώθηκε από τον έλεγχο των πρακτικών εκλογής τον Ιούνιο του 2008, ο πατέρας του υποψήφιου παρενέβη στη διαδικασία στέλνοντας πρόσκληση προς τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη του εκλεκτορικού σώματος για να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση κρίσεως. Αυτό, σύμφωνα με το υπουργείο, συνιστά παρατυπία, αφού δεν προστατεύονται τα απαραίτητα εχέγγυα αμερόληπτης κρίσης κι έτσι ο διορισμός του συγκεκριμένου λέκτορα ακυρώθηκε.

Δεδομένης της απροθυμίας να σταλούν στοιχεία, στην «εκστρατεία» που έχει ξεκινήσει το υπουργείο Παιδείας κατά της οικογενειοκρατίας στα ΑΕΙ αξιοποιούνται και οι ενστάσεις πανεπιστημιακών που δεν προήχθησαν κατά τη διάρκεια των κρίσεων παρ΄ ότι είχαν τα προσόντα. Έτσι, εξετάζονται όλες οι καταγγελίες που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Παιδείας και αφορούν, μεταξύ άλλων, σε ενδεχόμενες παράνομες πράξεις και ενέργειες καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε παράτυπες εκλογές μέλους ΔΕΠ στην Ιατρική του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αλλά και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου κ.ά.

Από την πλευρά τους, πάντως, τα πανεπιστήμια ισχυρίζονται ότι πιθανές συγγενικές σχέσεις μεταξύ των μελών ΔΕΠ δεν αποτελούν απόδειξη αναξιοκρατικού διορισμού. Άλλωστε, ούτε στα πανεπιστήμια του εξωτερικού απαγορεύονται οι εκλογές συγγενών. Το ζήτημα, βεβαίως, είναι σε τι βαθμό η εκλογή και η σταδιοδρομία του επιστήμονα εξαρτάται και επηρεάζεται από αυτήν τη συγγενική σχέση. 

«Το νόμιμο δεν είναι και ηθικό. Εν προκειμένω, το νομότυπο δεν είναι απαραιτήτως και το δέον ακαδημαϊκά», τονίζει, από την πλευρά του, ο υφυπουργός Παιδείας κ. Ιωάννης Πανάρετος. Και σε αρκετές περιπτώσεις φαίνεται ότι, πέρα από τη δεοντολογία, προκύπτει και παράβαση του νόμου...

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου