Περισσότερα από 9.000 περιστατικά βίας κατά γυναικών έχει καταγράψει και χειριστεί στα 7 χρόνια τής μέχρι σήμερα λειτουργίας της η Γραμμή SOS «Δίπλα Σου», την οποία λειτουργεί από το 2003 το Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης. Στο 60% των περιπτώσεων, μάλιστα, εμπλέκονται και τα παιδιά του ζευγαριού, τα οποία υφίστανται άμεσα ή έμμεσα τη βία.
Το 50% των καταγγελιών αφορούν στην Αθήνα, το 20% στη Θεσσαλονίκη και το υπόλοιπο 30% στις άλλες περιοχές της χώρας, ενώ στο 90% των περιπτώσεων τα θύματα ήταν Ελληνίδες και στο 10% αλλοδαπές. Η βία κατά των γυναικών είναι εδώ, και διαπερνά οριζόντια όλα τα κοινωνικά, οικονομικά και μορφωτικά στρώματα, επισημαίνουν τις εθελόντριες του Δικτύου, οι οποίες υψώνουν φωνή διαμαρτυρίας και ευαισθητοποίησης, εν όψει της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών.
«Η βία είναι διαταξική και αφορά από απόφοιτους δημοτικού μέχρι και καθηγητές πανεπιστημίου, αλλά ιδιαίτερα στα φτωχά στρώματα μετατρέπεται σε παγίδα θανάτου, γιατί τα θύματα αυτά δεν έχουν πού να προσφύγουν», τονίζει η πρόεδρος του Δικτύου, εκπαιδευτικός και εθελόντρια της Γραμμής SOS, Νίκη Ρουμπάνη, η οποία θα συντονίσει εκδήλωση/διαδραστικό σεμινάριο για τη βία κατά των γυναικών «Ενα διαρκές έγκλημα χωρίς τιμωρία», που διοργανώνει σήμερα το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη η Κοσμητεία της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα μοιραστεί στους άνδρες το λευκό κορδελάκι της γνωστής στις αγγλοσαξονικές χώρες καμπάνιας με σλόγκαν «Be A Man», ως ένδειξη αλληλεγγύης, αλλά και συμμετοχής του «ισχυρού» φύλου στη συλλογική δράση ενάντια στην έμφυλη βία.
«Η βία κατά των γυναικών αποτελεί κίνδυνο για την υγεία και σοβαρή αιτία θανάτου ή αναπηρίας για γυναίκες 16-44 ετών», αναφέρει η κοσμητόρισσα της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ, Δ. Κογκίδου, η οποία χαρακτηρίζει ως αποσπασματικές και ανεπαρκείς τις στρατηγικές πρόληψης του φαινομένου στην Ελλάδα.
πηγη ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου