Του Kωστα Kαρκαγιαννη
Σαν να μην έφταναν τα υπόλοιπα προβλήματα της χώρας, τώρα η Ελλάδα θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο ύψους τουλάχιστον 4,3 εκατομμυρίων ευρώ, επειδή εδώ και είκοσι μήνες αρνείται να εφαρμόσει απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με τις σκανδαλώδεις διαδικασίες προμηθειών σε πολλά ελληνικά νοσοκομεία.
Η υπόθεση ξεκινάει το 2003 όταν η Κομισιόν έλαβε καταγγελία σύμφωνα με την οποία πολλά ελληνικά νοσοκομεία αποκλείουν από τους διαγωνισμούς προμηθειών ιατρικό υλικό που φέρει τη σήμανση διασφάλισης ποιότητας CE (!). Σύμφωνα με την Κομισιόν, το σήμα CE είναι σημαντικό, ιδιαίτερα στον τομέα του ιατρικού εξοπλισμού, διότι διασφαλίζει ότι ένα προϊόν πληροί τις απαιτήσεις της Ενωσης σχετικά με την ασφάλεια και την υγεία των καταναλωτών. Στην περίπτωση των διαγωνισμών πολλών ελληνικών νοσοκομείων η Επιτροπή διαπίστωσε ότι οι τεχνικές προδιαγραφές που περιγράφονται στην προκήρυξη «ήταν μεροληπτικού χαρακτήρα και δημιουργούσαν διακρίσεις, αποκλείοντας στην πράξη τη συμμετοχή οποιουδήποτε προμηθευτή ιατρικού εξοπλισμού που φέρει την πιστοποίηση CE σε ανταγωνιστική διαδιακασία προσφορών». Δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο απέκλεισε από τους διαγωνισμούς για την προμήθεια 17 νοσοκομείων με αναλώσιμο υλικό κάθε ιατρικό εξοπλισμό που είναι, πιστοποιημένα, ασφαλής για τους ασθενείς.
Σύμφωνα με την Επιτροπή με την ακολουθούμενη προκλητική τακτική τα ελληνικά νοσοκομεία «πιθανότατα δεν λαμβάνουν την πλέον συμφέρουσα προσφορά, με αποτέλεσμα τη σπατάλη χρημάτων των φορολογουμένων».
Προχθες η Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα για δεύτερη φορά στο ΔΕΕ ζητώντας την επιβολή προστίμου ύψους 7.173 ευρώ για κάθε ημέρα από τις 19 Μαρτίου του 2009, ημερομηνία της πρώτης καταδίκης. Μέχρι σήμερα ο «λογαριασμός» είναι 4,3 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα κληθεί να καταβάλει ο Ελληνας φορολογούμενος που ήδη έχει πληρώσει πανάκριβα το πιθανότατα ακατάλληλο ιατρικό υλικό. Επιπλέον η Επιτροπή ζητάει την καταβολή 43.724 ευρώ για κάθε ημέρα που θα περάσει από τη δεύτερη καταδίκη της Ελλάδας μέχρι τη συμμόρφωσή της.
Προειδοποίηση
Ακόμη η Επιτροπή προειδοποίησε χθες την Ελλάδα ότι θα την παραπέμψει στο ΔΕΕ αν εντός δύο μηνών δεν εφαρμόσει την αναθεωρημένη οδηγία για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα που έχει στόχο την προστασία της υγείας των πολιτών. Επιπλέον απειλούμαστε και με μία ακόμη παραπομπή επειδή δεν έχουμε μεταφέρει στο εσωτερικό δίκαιο την οδηγία σύμφωνα με την οποία από το 2012 η αεροπορία θα πρέπει να υπαχθεί στο Σύστημα Εμπορίας Ρύπων.
Με παραπομπή εντός δύο μηνών απειλούμαστε και επειδή δεν αναγνωρίζουμε τα επαγγελματικά δικαιώματα των νοσηλευτών που σπούδασαν σε άλλο κράτος-μέλος. Τέλος, η Ελλάδα έχει περιθώριο δύο μηνών προκειμένου να ενημερώσει την Επιτροπή για το αν επιτρέπει την πρόσβαση πολιτών της Ε.Ε. στη θέση του πλοιάρχου ή του υποπλοιάρχου σε σκάφη που φέρουν την ελληνική σημαία, όπως ορίζει απόφαση του ΔΕΕ του 2009.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου