Toυ ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ
Σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με το περιεχόμενο των διερευνητικών επαφών δημιουργούν οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Τ. Ερντογάν, ο οποίος ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών βρίσκεται και το εύρος των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Ο κ. Ερντογάν, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με δημοσιεύματα που υποστήριζαν ότι οι δύο χώρες βρίσκονται κοντά σε συμφωνία που προβλέπει κλιμακωτή επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων, που σε ορισμένες περιπτώσεις θα φτάνει και τα 12 ν.μ., ήταν κατηγορηματικός:
«Δεν υπάρχει επίτευξη συμφωνίας για τα 12 ν.μ. Οι συνομιλίες με την Ελλάδα συνεχίζονται. Οι δύο πλευρές θα προβούν σε κοινή δήλωση εάν επιτευχθεί η συμφωνία. Προς το παρόν δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Οι εντεταλμένοι αξιωματούχοι συνεχίζουν τις συνομιλίες. Θα προβούμε στην απαραίτητη ανακοίνωση όταν φτάσουν σε ένα ορισμένο σημείο», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Στο θέμα αναφέρθηκε, όμως, και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Α. Νταβούτογλου, ο οποίος δήλωσε ότι «τους τελευταίους μήνες έχει επιτευχθεί πρόοδος στις συνομιλίες», επισημαίνοντας πάντως ότι στο «Αιγαίο η Τουρκία έχει ζωτικά συμφέροντα» και θα συνεχίσει να εργάζεται ώστε να προστατεύσει τα συμφέροντά της.
Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα δεν θέλησαν να σχολιάσουν τις δηλώσεις των κ. Ερντογάν και Νταβούτογλου, κάνοντας λόγο για «διάλογο μεταξύ της Αγκυρας και ΜΜΕ, στον οποίο δεν επιθυμούν να εμπλακούν».
Οι διερευνητικές επαφές έχουν, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, ως αντικείμενο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, αλλά από το 2005, όταν εκδόθηκε το βιβλίο του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, είχε γίνει η πρώτη δημόσια παραδοχή ότι η συζήτηση είχε επεκταθεί και στην κλιμακωτή επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων. Χωρίς την ύπαρξη κοινά αποδεκτών εκατέρωθεν χωρικών υδάτων και θαλάσσιων συνόρων δεν μπορεί να υπάρξει καμία συμφωνία για οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.
Το Δίκαιο της Θάλασσας
Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη και από το Δίκαιο της Θάλασσας, εάν αποφασίσει να ασκήσει το δικαίωμά της για επέκταση των χωρικών υδάτων μέχρι τα 12 ν.μ., να λάβει υπόψη της τα συμφέροντα άλλων χωρών με μεγάλους εμπορικούς στόλους αλλά και τις ευαισθησίες άλλων παράκτιων κρατών για την εξυπηρέτηση των αναγκών της ναυσιπλοΐας. Αυτή η συνεννόηση, όμως, δεν έχει καμία σχέση με τη «διαπραγμάτευση» της Ελλάδας με τρίτη χώρα για την άσκηση κυριαρχικού δικαιώματος.
Οι συγκεκριμένες δηλώσεις των κορυφαίων Τούρκων αξιωματούχων αφήνουν εκτεθειμένη την Αθήνα, εφόσον δεν δοθούν πειστικές απαντήσεις που θα διαψεύδουν την εικόνα που δημιουργείται, ότι η Ελλάδα διαπραγματεύεται με την Τουρκία προκειμένου να εξασφαλίσει τη συγκατάθεσή της για την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο. Και εάν αυτό τελικά συμβαίνει, να παρουσιαστούν στην ελληνική κοινή γνώμη οι λόγοι που το εθνικό συμφέρον επέβαλε αυτή την επιλογή.
ΕΘΝΟΣ
ΑΓΡΥΠΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ
Προσεξτε την απάντηση του Ελληνικού ΥΠ.ΕΞ
"Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα δεν θέλησαν να σχολιάσουν τις δηλώσεις των κ. Ερντογάν και Νταβούτογλου, κάνοντας λόγο για «διάλογο μεταξύ της Αγκυρας και ΜΜΕ, στον οποίο δεν επιθυμούν να εμπλακούν»."
Τα ΜΜΕ δηλαδη συζητάνε με τον κολλητό του ΓΑΠ και τα ΜΜΕ βλέπουν "ονειρα" περι κλιμακωτων επεκτάσεων των χωρικων υδατων με την ΑΔΕΙΑ του Μεγαλου Πασα
Η ΝΤΡΟΠΗ ΕΧΕΙ ΧΑΘΕΙ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου