Tων JOHN F. BURNS & RAVI SOMAIYA / The New York Times
Ο Τζούλιαν Ασάνγκε, ο ιδρυτής του διαδικτυακού μπλογκ αποκαλύψεων, νιώθει και κινείται σαν κυνηγημένος. Αλλάζει το κινητό του τηλέφωνο καθημερινά και θέλει οι άνθρωποί του να χρησιμοποιούν συστήματα ασφαλείας των συνομιλιών. Στα ξενοδοχεία δηλώνει πάντα ψεύτικο όνομα, βάφει τα μαλλιά του, κοιμάται σε καναπέδες ή στο πάτωμα και ποτέ δεν πληρώνει με πιστωτικές. Πάντα πληρώνει με μετρητά που συνήθως δανείζεται από τους φίλους του.
Ο κύριος Ασάνγκε σήμερα θεωρεί ότι οι ερχόμενες εβδομάδες θα είναι οι πιο επικίνδυνες στη ζωή του, καθώς η ιστοσελίδα έφερε στη δημοσιότητα 391.832 απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου για τον πόλεμο στο Ιράκ. Ο 39χρονος Αυστραλός, ο οποίος για πολλούς είναι ιδιοφυής, έδωσε νέα έννοια στην «αποκάλυψη» συγκεντρώνοντας μαζικά απόρρητα έγγραφα και δίνοντάς τα στη δημοσιότητα εξίσου μαζικά και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τώρα, όμως, οι παλιοί του σύντροφοι τον εγκαταλείπουν πιστεύοντας ότι η αλαζονική συμπεριφορά του αγγίζει τα όρια της παράνοιας.
Σήμερα ο κύριος Ασάνγκε δεν μπορεί να βρει καταφύγιο πουθενά, καθώς καμία χώρα δεν προτίθεται να τον φιλοξενήσει. Ακόμα και η Σουηδία απέρριψε αίτηση άδειας παραμονής, επειδή κατηγορείται ότι βίασε δύο γυναίκες, κάτι που ο ίδιος αρνείται. Ομως ακόμα και οι συνεργάτες που έως χθες τον θαύμαζαν τον θεωρούν σήμερα αυταρχικό, εκκεντρικό και ανελεύθερο.
Οπως λέει ο ίδιος «είμαι η καρδιά και η ψυχή της οργάνωσης, ο ιδρυτής, φιλόσοφος, εκπρόσωπος Τύπου, χρηματοδότης, οργανωτής της. Οποιος έχει πρόβλημα με εμένα πρέπει να παραιτηθεί». Αυτό έπραξαν ήδη 15 εθελοντές.
Ακόμα, όμως, κι αυτοί που τον επικρίνουν παραδέχονται ότι είναι ένας πολύ προικισμένος και μοναδικός άνθρωπος. Ηδη η Διεθνής Αμνηστία και οι Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα κατακρίνουν το Wikileaks επειδή δεν διστάζει να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές ανθρώπων (π.χ. των Αφγανών που εργάζονταν για λογαριασμό των ΗΠΑ). Κι αν η τύχη τους παραμένει άγνωστη, εξίσου άγνωστο είναι τι επιφυλάσσει το μέλλον στον κύριο Ασάνγκε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου