Απειλούνται οι ποταμοί της Γης

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

Το 80% των 6,8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε περιοχές που τα αποθέματα πόσιμου νερού είναι ακατάλληλα και ανεπαρκή, αφού όπως καταδεικνύει έρευνα διεθνούς ομάδας επιστημόνων, οι ποταμοί που αποτελούν τη βασική πηγή πόσιμου νερού για τον άνθρωπο, για τα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα, βρίσκονται σε κατάσταση κρίσης.

Στην έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Nature» με τον τίτλο «Ποτάμια σε κρίση», οι επιστήμονες που συμμετείχαν δημιούργησαν έναν πίνακα με «απειλές» στον οποίο σημαίνοντα ρόλο παίζουν η ρύπανση και η λειψυδρία.

Κατέληξαν ότι ο χειρότερος συνδυασμός αυτών των παραγόντων πλήττει 4,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή κατέληξαν ότι το 80% του σημερινού πληθυσμού ζει σε περιοχές που έχουν νερό το οποίο θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τους πληθυσμούς, αλλά και την ποτάμια βιοποικιλότητα.

Σύμφωνα λοιπόν με τους επικεφαλής της έρευνας, τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Σίτι της Νέας Υόρκης Τσαρλς Βοροσμάρτι και τον καθηγητή του Κέντρου Λιμνολογίας του πανεπιστημίου του Γουισκόνσιν Μάντισον, Πίτερ Μακιντάιρ, όλη αυτή η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ποταμοί της Γης ονομάζεται «Παγκόσμιο Σύνδρομο Υποβάθμισης των Ποταμών».

Οπως δήλωσε ο Τσαρλς Βοροσμάρτι: «Αυτό που κάναμε για να δούμε τι συμβαίνει είναι να λάβουμε υπ’ όψιν μας την ασφάλεια των υδάτων της ανθρωπότητας και τι προκαλούν οι υποδομές που έχουν φτιαχτεί για την ασφάλεια στον φυσικό κόσμο. Αυτό που διαπιστώσαμε είναι μία παγκόσμια απειλή, παρά τα τρισεκατομμύρια δολαρίων που έχουν ξοδευτεί για την ανάπτυξη «καταπραϋντικών» τα οποία αναδιάρθρωσαν το τοπίο της απειλής».

Φράγματα
Αυτά τα «τρισεκατομμύρια δολάρια» έχουν δοθεί για την κατασκευή φραγμάτων, καναλιών, αρδευτικών και αγωγών, που χρησιμοποιούνται στον ανεπτυγμένο κόσμο για να διαφυλάξουν την ασφάλεια των υδάτων.

Ενα εντυπωσιακό συμπέρασμα από τη μελέτη είναι ότι τα ποτάμια στον ανεπτυγμένο κόσμο, και ιδιαιτέρως σε ΗΠΑ και Ευρώπη, είναι σε τεράστιο κίνδυνο, παρότι οι χώρες αυτές έχουν λάβει μέτρα για τον καθαρισμό των υδάτων, τον έλεγχο της ρύπανσης και τις μεγάλες επενδύσεις που έχουν γίνει στον τομέα της περιβαλλοντικής προστασίας.

Συγκεκριμένα, οι 30 από τους 47 μεγαλύτερους ποταμούς της Γης αντιμετωπίζουν μέτριο κίνδυνο για την ασφάλεια του ύδατος, λόγω ανθρωπογενών αιτιών, όπως ρύπανση και άρδευση.

Οπως φαίνεται από τα στοιχεία, τμήματα του Αμαζονίου, του Κόνγκο και του Νείλου δεν αντιμετωπίζουν σοβαρή απειλή και οι ποταμοί στη Σιβηρία, τον Καναδά, την Αλάσκα και τη Βόρεια Αυστραλία είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν τη μικρότερη απειλή. Οπως καταλήγει η έρευνα, το 65% των ποταμών της Γης απειλείται, από μέτρια έως σοβαρά, με απώλεια βιοποικιλότητας.

ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου