ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Μια νέα ομοβροντία προσφυγών και παραπομπών στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης δέχθηκε χθες η Ελλάδα. Ξεχωρίζει η παραπομπή εξαιτίας της απευθείας σύναψης, εκ μέρους τεσσάρων δήμων της Χαλκιδικής, συμβάσεων παροχής δημοσίων υπηρεσιών κτηματογράφησης και πολεοδομικού σχεδιασμού με μία μόνο εταιρεία. «Η αύξηση της αξίας των συμβάσεων σε ποσοστό έως 300% δεν αποτελούσε ασυνήθιστο φαινόμενο», σύμφωνα με την Κομισιόν.
Πρόκειται για απευθείας ανάθεση από τους Δήμους Βασιλικών, Κασσάνδρας, Εγνατίας και Αρέθουσας έξι συμβάσεων. Επειτα από κάποιο χρονικό διάστημα έγινε επαναδιαπραγμάτευση του πεδίου των συμβάσεων. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει σημαντική αύξηση της συνολικής αξίας των συμβάσεων: σύμβαση που ανατέθηκε από τον Δήμο των Βασιλικών το 2004 είχε αρχική αξία περίπου 1,7 εκατ. ευρώ, αλλά ύστερα από επαναδιαπραγμάτευση αυξήθηκε σε 3,7 εκατ. ευρώ. Η αξία μιας δεύτερης σύμβασης που ανατέθηκε από τον Δήμο Εγνατίας το 2002 ανερχόταν σε 440 χιλιάδες ευρώ και μετά την επαναδιαπραγμάτευση το κόστος εκτοξεύτηκε σε 1,3 εκατ. ευρώ, αύξηση σχεδόν μεγαλύτερη από 300%.
Καμία δημοσίευση
Δεδομένου ότι οι συμβάσεις ανατέθηκαν απευθείας στην ίδια επιχείρηση, καμία σχετική προκήρυξη συμβάσεων δεν δημοσιεύτηκε, ούτε κινήθηκαν διαφανείς διαδικασίες. «Οι Αρχές όχι μόνο δεν σεβάστηκαν τις αρχές της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης, αλλά μπορεί ενδεχομένως να οδήγησαν σε σπατάλη των χρημάτων των φορολογουμένων», εκτιμά η Κομισιόν, με μεγάλη δόση λεπτότητας είναι η αλήθεια.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη δημόσια υγεία έχει και η υπόθεση που αφορά τα ζωικά υποπροϊόντα. Η Κομισιόν απειλεί να παραπέμψει εκ νέου την Ελλάδα στο ΔΕΕ, επειδή οι ελληνικές αρχές δεν ελέγχουν την ασφαλή συλλογή, μεταφορά, αποθήκευση, χειρισμό, επεξεργασία, χρήση και διάθεση των ζωικών υποπροϊόντων. Σύμφωνα με απόφαση του ΔΕΕ, το 2009 η Ελλάδα δεν είχε μέχρι τότε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της όσον αφορά την ταφή σε ΧΥΤΑ χωρίς προηγούμενη επεξεργασία, την έλλειψη επίσημων ελέγχων, την έγκριση εγκαταστάσεων για τη διαχείριση ζωικών υποπροϊόντων και την καύση ειδικών επικίνδυνων υλικών.
Παράλληλα η Κομισιόν προειδοποιεί με προσφυγή κατά της Ελλάδος στο ΔΕΕ, επειδή οι ελληνικές αρχές δεν έχουν ακόμη ενημερώσει τις κοινοτικές υπηρεσίες σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας για την ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχο της ρύπανσης (IPPC). Τα κράτη-μέλη οφείλουν να ενημερώνουν την Επιτροπή ανά τριετία σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας, και η Ελλάδα δεν έχει ακόμη διαβιβάσει την έκθεση που καλύπτει την περίοδο 2006-2008.
Τέλος, η Επιτροπή καλεί την Ελλάδα να την ενημερώσει εντός διμήνου αν χρησιμοποιεί τα διεθνώς συμφωνηθέντα κριτήρια για την ταξινόμηση, την επισήμανση και τη συσκευασία χημικών προϊόντων.
πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου