Υπό εξαφάνιση το 20% των φυτών του πλανήτη

Ενα στα πέντε είδη φυτών ανά τη Γη κινδυνεύει με εξαφάνιση, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας που δημοσιεύτηκε προχθες. Από πρώτη άποψη, το 20%, που αντιπροσωπεύει αυτή η αναλογία, ίσως φαντάζει καλύτερο από τις προηγούμενες επίσημες εκτιμήσεις που ανέφεραν πως σχεδόν τα 3/4 των ειδών κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Η έρευνα, που δημοσιοποιήθηκε χπροθες από τη Διεθνή Ενωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN), τους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους του Κιου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Μεγάλης Βρετανίας, είναι η πλέον διευρυμένη και ενδελεχής μέχρι σήμερα.

Οι ερευνητές, στο πλαίσιο της έρευνας, εξέτασαν περίπου 4.000 είδη φυτών και κατέληξαν ότι το 22% θα πρέπει να καταχωριστεί ως "απειλούμενο" - όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα είδη του ζωικού βασιλείου.

Συνολικά τα υπάρχοντα είδη φυτών σε όλο τον κόσμο υπολογίζονται σε 380.000 και πολλά από αυτά είναι θύματα των αλλαγών του οικοσυστήματος - και κυρίως της αποψίλωσης των δασών προς όφελος της ανάπτυξης της αγροκαλλιέργειας.

Τροπικά δάση
Σε πολύ μεγάλο κίνδυνο διαπιστώθηκε ότι βρίσκονται τα είδη στα τροπικά παρθένα δάση. Η έρευνα, γνωστή ως "κόκκινη λίστα" για τα απειλούμενα φυτά, δημοσιοποιήθηκε έναν μήνα πριν από την έναρξη της Διεθνούς Διάσκεψης του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ιαπωνία με κυρίαρχο ζήτημα το γεγονός ότι οι στόχοι για την προστασία των ειδών συνεχίζουν να μένουν ανεκπλήρωτοι. "Δεν μπορούμε να καθόμαστε και να παρακολουθούμε τα είδη των φυτών να εξαφανίζονται - τα φυτά είναι η βάση όλης της ζωής στη Γη, καθώς παρέχουν καθαρό αέρα, νερό, τροφή και καύσιμα", δηλώνει ο διευθυντής του Κιου, καθηγητής Στίβεν Χόπερ.

πηγη ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου