Του Γιώργου Αγγελόπουλου
Η Κίνα το κατέστησε προχθες σαφές: όχι µόνον αντιτίθεται κατηγορηµατικά σε ενδεχόµενη βράβευση του κινέζου διαφωνούντος Λιού Σιαοµπό µε το Νoµπέλ Ειρήνης, αλλά και θα τιµωρήσει τη Νορβηγία αν τελικά ο Λιού βραβευτεί.
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε προχθες την αντίθεση της Κίνας στη βράβευση του πολίτη της, αφού η νορβηγική επιτροπή του βραβείου Νοµπέλ Ειρήνης διευκρίνισε πως έχει ήδη δεχθεί σχετική προειδοποίηση από το Πεκίνο. Συγκεκριµένα, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νοµπέλ ανακοίνωσε πως προσεγγίσθηκε το καλοκαίρι από τον κινέζο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Φου Γινγκ, ο οποίος του είπε πως η βράβευση του Λιού θα δυσχέραινε τις σχέσεις ανάµεσα στη Νορβηγία και την Κίνα. Το πρακτορείο Ρώυτερ υπενθυµίζει πως η Κίνα και η Νορβηγία διεξάγουν αυτή τη στιγµή συνοµιλίες σε θέµατα εµπορίου και ενέργειας.
Ο Λιού είναι γνωστός ως ο βασικός συντάκτης της Χάρτας 08, η οποία δόθηκε στη δηµοσιότητα τον Δεκέµβριο του 2008 και ονοµάστηκε έτσι για να θυµίζει τη Χάρτα 77 που είχαν εκδώσει το 1977 ο Βάτσλαβ Χάβελ και άλλοι τσεχοσλοβάκοι διαφωνούντες. Οι υπογράφοντες πρότειναν 19 µέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωµάτων στην Κίνα και µόλις κυκλοφόρησε το εν λόγω µανιφέστο ο Λιού συνελήφθη. Πέρυσι, ανήµερα τα Χριστούγεννα, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 11 ετών για «υποκίνηση σε ανατροπή της κρατικής εξουσίας».
Ο Λιού είχε συµµετάσχει στις απεργίες πείνας το 1989 στη διάρκεια των διαδηλώσεων υπέρ της Δηµοκρατίας στην Πλατεία Τιενανµέν.
Υποστηρίζει σθεναρά τις πολιτικές µεταρρυθµίσεις και επικρίνει έντονα τη διακυβέρνηση του Κοµµουνιστικού Κόµµατος. Υποστηρίζεται από πολλούς ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωµάτων και λογοτέχνες. Την περασµένη εβδοµάδα, άρθρο στην «Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίµπιουν» που συνυπέγραφε ο Βάτσλαβ Χάβελ καλούσε την επιτροπή του Νοµπέλ Ειρήνης να κάνει τον Λιού τον πρώτο Κινέζο που τιµάται µε το βραβείο αυτό, υπογραµµίζοντας πως «εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες, υποστηρίζει ακλόνητα και ειρηνικά τη µεταρρύθµιση».
«Το εν λόγω πρόσωπο έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη από τις κινεζικές δικαστικές αρχές επειδή παραβίασε τους κινεζικούς νόµους και πιστεύω πως αυτό αντιφάσκει πλήρως µε το Νοµπέλ Ειρήνης», τόνισε χθες η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών αναφερόµενη στον Λιού. Ο πρόεδρος της επιτροπής του Νοµπέλ υπενθύµισε πως τέτοια διαβήµατα δεν είναι ασυνήθιστα και δεν επηρεάζουν την εργασία της επιτροπής. Η αντίθεση του Πεκίνου «δεν εµπόδισε την επιτροπή Νοµπέλ να δώσει το 1989 το βραβείο στον Δαλάι Λάµα», τόνισε.
Και, για την περίπτωση που η επιτροπή χρειαστεί κάποια ενθάρρυνση από τους συµπατριώτες του Λιού, άρχισε να κυκλοφορεί στο Ιντερνετ ένα κινεζικό κείµενο στήριξης της υποψηφιότητάς του, που έχει υπογραφεί ώς τώρα από περισσότερους από εκατό δικηγόρους, ερευνητές και συγγραφείς.
πηγη ΤΑ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου