ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Τον ρόλο της μεγάλης, εγγυήτριας και ειρηνοποιού δύναμης στα Βαλκάνια φιλοδοξεί να αναλάβει η Τουρκία, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε χθες στη Νέα Υόρκη ο Αχμέτ Νταβούτογλου.
Ο υπουργός Εξωτερικών τού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Αγκυρα είναι πλέον πρόθυμη να αναλάβει έναν μεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στη Σερβία και στο Κοσσυφοπέδιο, παρά το γεγονός ότι «και οι δύο πλευρές γνωρίζουν πως υπάρχουν διαφορές απόψεων με το Βελιγράδι», καθώς «η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου» τον Φεβρουάριο του 2008 «και στήριξε αυτή τη χώρα».
«Η Τουρκία θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο (σ.σ.: για μια μεσολάβηση). Τον τελευταίο χρόνοοι σχέσεις μας με τη Σερβία έχουν κερδίσει μεγάλη δυναμικήκαι η Τουρκία είναι πολύ ευχαριστημένη που αυτή η σχέση έχει μετατραπεί σε στρατηγική... Θα λάβουμε κάθε απαραίτητο μέτρο για την αποκατάσταση της ασφάλειας, της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια» τόνισε απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων στην έδρα του ΟΗΕ. «Ενδεχομένως να έχουμε διαφορετικές απόψειςαλλά τις διατυπώσαμε με φιλικό τρόπο. Η Τουρκία έχει σημαντική συνεισφορά στη βαλκανική ειρήνη ως τώρα. Εχουμε να δώσουμε μια διαβεβαίωση για τα Βαλκάνια:δεν θα είναι πλέον μια περιοχή κρίσεων» τόνισε αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο της Σερβίας Μπορίς Τάντιτς και τον υπουργό Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς.
Ο τούρκος υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι πρόκειται να λάβει μέρος σήμερα σε τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του της Σερβίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
Ως σήμερα την ανεξαρτησία την οποία κήρυξε μονομερώς η πρώην σερβική επαρχία την έχουν αναγνωρίσει 70 χώρες του ΟΗΕ, μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία. Δεν την έχουν αναγνωρίσει η Ρωσία, η Κίνα και η Ελλάδα.
Αναλυτές εκτιμούν ότι ο ρόλος της περιφερειακής υπερδύναμης, η οποία θα παίζει κομβικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις, είναι ένας από τους μεγάλους στόχους της τριανδρίας Ερντογάν- Γκιουλ Νταβούτογλου και ότι οι δηλώσεις περί «ειρηνοποιού δύναμης στα Βαλκάνια» είναι το τελευταίο επεισόδιο της υπερκινητικής διπλωματίας που ακολουθεί η Τουρκία από τότε που ανήλθε στην εξουσία το ισλαμικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το 2002.
πηγη ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου