Κραυγή απόγνωσης και αγωνίας η επιστολή-κόλαφος, που έστειλε στην υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Χανίων, Εύα Μυλωνογιάννη-Μπαλωμενάκη.
Μιλά για εγκληματική κρατική αδιαφορία, για τραγικές δυσλειτουργίες και ελλείψεις σε προσωπικό, που οδηγούν στο χαμό νεογνών και στη δημιουργία τεράστιου αριθμού αναπήρων, που θα μπορούσαν να αποφευχθούν!
Η ίδια απευθύνει έκκληση ν' αποσπαστούν έστω για μικρό χρονικό διάστημα δύο νεογνολόγοι από μεγάλα τμήματα της Αττικής, μέχρι να γίνουν οι κρίσεις των γιατρών, που έχουν κάνει αιτήσεις για τη Μονάδα των Χανίων:
«Θα μπορούσα ώρες να σας αναλύω πόσες ζωές παιδιών έχουν χαθεί αυτά τα χρόνια. Παιδιά που σήμερα θα ήταν Ελληνες πολίτες 16, 17, 18 χρόνων. Θα μπορούσα να σας στείλω τα στοιχεία της ΕΛΕΠΑΠ Χανίων, να δείτε τον τεράστιο αριθμό παιδιών με ειδικές ανάγκες που είναι προϊόντα της κακοποίησής τους περιγεννητικά λόγω της μεγάλης απόστασης που χωρίζει το νοσοκομείο και τα μαιευτήρια των Χανίων από τις δύο εντατικές μονάδες του Ηρακλείου. Νομίζω ότι αν ενδιαφερθείτε, θα βρείτε τα στοιχεία και τότε πιστέψτε με, δεν θα νιώσετε περήφανη»!
Απηυδισμένη υπογραμμίζει: «Κατέχετε την υπουργική θέση σχεδόν ένα χρόνο. Στον εργασιακό μου χώρο τίποτα δεν έχει αλλάξει! Αντίθετα, παρατηρώ καθημερινά τους μαυραγορίτες της υγείας συναδέλφους μου να πλουτίζουν συνεχώς εις βάρος των ασθενών... Δεν έχω δει ουδεμία κρατική παρέμβαση. Δεν είδα κανένα μηχανισμό να ερευνήσει το "πόθεν έσχες" γιατρών, που χρόνια τώρα μέσα στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας έχουν γίνει πάμπλουτοι».
«Δεν έχω δει ουδένα ενδιαφέρον για τις βασικές ελλείψεις σε έμψυχο και άψυχο υλικό των κλινικών», καταγγέλλει. «Για τη δυσλειτουργία βασικών τμημάτων. Για τις αισχρές συναλλαγές μεταξύ γιατρών και φαρμακευτικών εταιρειών. Για τα προγράμματα των εφημεριών και πώς εκτελούνται. Αντίθετα, βλέπω τους μισθούς μας και γενικά τις αποδοχές να ελαττώνονται τραγικά...».
Από το 1988, σημειώνει, έχουν γίνει τεράστιες και συνεχείς προσπάθειες λειτουργίας του Νεογνολογικού Τμήματος και «τελικά το έτος 2008 τέθηκε σε λειτουργία μετά από προσωπική παρέμβαση του τότε υφυπουργού Υγείας κ. Παπαγεωργίου. Ηταν η πρώτη και τελευταία φορά που το επίσημο κράτος έσκυψε πάνω στο πρόβλημα».
Οπως λέει, τότε διορίστηκαν τρεις νεογνολόγοι, αριθμός ελάχιστος για τη λειτουργία ενός τόσο σοβαρού τμήματος. «Επί δύο χρόνια, οι γιατροί έχουν, κυριολεκτικά, υπερβεί τους εαυτούς τους. Οι λέξεις, άδεια, μητρότητα κ.λπ. είναι άγνωστες, όπως επίσης άγνωστο είναι και το κρατικό ενδιαφέρον για άμεσες προσλήψεις. Η διευθύντρια της Μονάδας κ. Αμπαζίδου επανειλημμένα υποβάλλει παραιτήσεις και τις ανακαλεί, γνωρίζοντας ότι αν φύγει, η Μονάδα θα κλείσει. Ογκοι εγγράφων έχουν σταλεί στο υπουργείο, στη διοίκηση του Νοσοκομείου, στην ιατρική υπηρεσία χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Για όλους τους μανδαρίνους της υγείας, η Μονάδα Νεογνών είναι "Μονάδα φάντασμα"! Ομως τα νεογέννητα στη δυτική Κρήτη δεν είναι φαντάσματα. Είναι η ίδια η ζωή, που όλοι εσείς απαξιώνετε...».
πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου