Σε παράγκες 1 δισ. άνθρωποι!

Απο την ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗ

Τα στοιχεία του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού αποτυπώνουν τη σκληρή πραγματικότητα: Σχεδόν το 1/6 του παγκόσμιου πληθυσμού - δηλαδή 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι- ζουν σε παραγκουπόλεις, εκτεθειμένοι στο έλεος των στοιχείων της φύσης και της κοινωνικής βίας λόγω παντελούς έλλειψης υποδομών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

Τα απογοητευτικά στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας μόλις μία ημέρα αφότου έγινε γνωστή η δραματική καθυστέρηση υλοποίησης του «Προγράμματος της Χιλιετίας» για τον αναπτυσσόμενο κόσμο, το οποίο είχε υιοθετήσει με τυμπανοκρουσίες τον Σεπτέμβριο του 2000 ο ΟΗΕ.

«Περίπου ένα δισεκατομμύριο πολίτες ζουν σε ανθυγιεινά σπίτια, σε πολύ επικίνδυνες περιοχές, χωρίς να υπάρχει καμία υποδομή ούτε και οι αναγκαίες υπηρεσίες που θα βοηθούσαν να μειωθούν οι καθημερινοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν», αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού με θέμα τις φυσικές καταστροφές στον κόσμο. Οι κίνδυνοι για όσους ζουν σε φαβέλες εστιάζονται κυρίως στην κλιματική αλλαγή, στην κακοκαιρία και στην έλλειψη υγειονομικών υπηρεσιών. Ωστόσο, κινδύνους εγκυμονούν και η εγκληματική και κοινωνική βία που κατά κανόνα ενδημούν σε τέτοιες περιοχές.

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που θα ζουν σε παραγκουπόλεις μπορεί να φθάσει και το 1,4 δισεκατομμύριο το 2020, εάν η διεθνής κοινότητα δεν κινητοποιηθεί άμεσα προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες των ανθρώπων που ζουν υπό άθλιες συνθήκες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ορισμένες πόλεις, όπως το Ναϊρόμπι στην Κένυα και το Μουμπάι στην Ινδία, περίπου οι μισοί από τους κατοίκους τους ζουν σε παράγκες.

Οπως επισημαίνει η γενική γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού, Μέκελ Τζελέτα, οι παραγκουπόλεις και οι προσωρινοί καταυλισμοί ποτέ δεν έγιναν αποδεκτοί σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που ζουν σε αυτές χωρίς κανείς να ενδιαφέρεται πραγματικά για την τύχη τους, παρά μόνο εντελώς προσωρινά, όταν μία μεγάλη καταστροφή, όπως για παράδειγμα, ο σεισμός στην Αϊτή, φέρει τους ανθρώπους αυτούς στο προσκήνιο.

Εν έτει 2010, περίπου 825 εκατομμύρια πολίτες ζουν σε προσωρινά καταλύματα, σκηνές ή παράγκες, όταν, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, ο αριθμός τους ήταν 776 εκατομμύρια πριν από δέκα χρόνια. 

ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου