Του Γιώργου Αγγελόπουλου
Βρίσκεται από τον Δεκέμβριο στις ισραηλινές φυλακές και τις προάλλες δικάστηκε από ισραηλινό στρατοδικείο. Οι κατηγορίες ήταν απίθανες, όμως καταδικάστηκε και τον επόμενο μήνα θα ανακοινωθεί η ποινή του.
O 39χρονος Αμπντάλα Αμπού Ράχμα είναι ένας από τους πολλούς παλαιστίνιους ακτιβιστές που τολμούν να αμφισβητούν ειρηνικά το Ισραήλ και συχνά χαρακτηρίζονται «Παλαιστίνιοι Γκάντι». Εδώ και πέντε χρόνια μπαίνει μπροστά στις ειρηνικές διαδηλώσεις κατά του ισραηλινού «τείχους του απαρτχάιντ» που πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή στο χωριό Μπιλίν της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης. Το Ισραήλ έχει ώς τώρα κατασκευάσει 413 από τα 709 χιλιόμετρα του συνολικού μήκους του τείχους που, όταν ολοκληρωθεί, το 85% του θα είναι κτισμένο πάνω στην παλαιστινιακή γη, αποσπώντας εδάφη από παλαιστινιακά χωριά, όπως το Μπιλίν. Το 2004, το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη ζήτησε να κατεδαφιστούν τα τμήματα του τείχους που βρίσκονται μέσα στη Δυτική Οχθη και να σταματήσει η περαιτέρω οικοδόμηση στα κατεχόμενα εδάφη. Το Ισραήλ απλώς το αγνόησε.
Ο Αμπού Ράχμα συνελήφθη τον Δεκέμβριο από στρατιώτες που εισέβαλαν στις 2 το πρωί στο σπίτι του στη Ραμάλα. Τις προάλλες, ισραηλινό στρατοδικείο τον απάλλαξε από δύο κατηγορίες, όμως τον έκρινε ένοχο για άλλες δύο. Τον απάλλαξε κατ΄ αρχάς από την κατηγορία της παράνομης κατοχής όπλων, η οποία του αποδόθηκε επειδή... είχε μαζέψει στο σπίτι του άδεια κάνιστρα δακρυγόνων και κάλυκες από σφαίρες για να αποδεικνύει σε όποιον το αμφισβητεί ότι οι Ισραηλινοί χρησιμοποιούν βία κατά των διαδηλωτών. Τον απάλλαξε επίσης από την κατηγορία ότι πετούσε πέτρες: δεν μπορούσε να αποδειχθεί, διότι δεν το έκανε.
Ο παλαιστίνιος ακτιβιστής καταδικάστηκε όμως για «εξώθηση» και «οργάνωση και συμμετοχή σε παράνομη διαδήλωση». Βάσει του ισραηλινού στρατιωτικού νόμου, ως «εξώθηση» ορίζεται «η απόπειρα επηρεασμού της κοινής γνώμης με τρόπο που μπορεί να διαταράξει τη δημόσια ειρήνη ή τη δημόσια τάξη». Ακόμη κι αν ξεχάσει κανείς ότι τα στοιχεία για την κατηγορία αυτή συγκεντρώθηκαν από ανηλίκους που συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν στη μέση της νύχτας, από τη στιγμή που οποιαδήποτε διαμαρτυρία κατά της απαλλοτρίωσης εδαφών στα κατεχόμενα μπορεί να ερμηνευθεί αυτοδικαίως ως διατάραξη της δημόσιας τάξης, στην πραγματικότητα ο ισραηλινός νόμος απαγορεύει κάθε παλαιστινιακή διαδήλωση. Οσο για τη δεύτερη κατηγορία, βάσει του ισραηλινού στρατιωτικού νόμου θεωρείται παράνομη οποιαδήποτε συγκέντρωση 11 ή περισσοτέρων ανθρώπων χωρίς άδεια του στρατιωτικού διοικητή. Και να επισημάνουμε εδώ ότι ο Αμπού Ράχμα δεν κατηγορούνταν ότι οργάνωσε μια βίαιη διαδήλωση, αλλά απλώς μια διαδήλωση...
Η εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Κάθριν Αστον υπογράμμισε πως το τείχος είναι «παράνομο» και ότι η καταδίκη τού «μη βίαιου υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» Αμπού Ράχμα έχει στόχο «να εμποδιστούν αυτός και άλλοι Παλαιστίνιοι να ασκούν το νόμιμο δικαίωμά τους να διαμαρτύρονται με μη βίαιο τρόπο για τους φράχτες διαχωρισμού».
πηγη ΤΑ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου