Του Ρούσσου Βρανά
rvranas@otenet.gr
Ο δρόµος της επιστροφής από τις θάλασσες αυτή τη φορά δεν κρύβει κάποια «χειµερινή απειλή». Η λεγόµενη «νέα γρίπη», που ακόµη και αυτή η αµήχανη ονοµατολογία της προδίδει πως ήταν κάτι ύποπτο από την αρχή, ηττήθηκε αµαχητί. Δεν αποµένει παρά να ζήσουµε µε τις παρενέργειές της.
Για τα εµβόλια οι επιστήµονες είχαν έγκαιρα εκφράσει τις επιφυλάξεις τους. Σήµερα, οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες υγείας έχουν θορυβηθεί από κρούσµατα ναρκοληψίας που σηµειώνονται στη Φινλανδία, τη Σουηδία και τη Γαλλία και τα οποία αποδίδονται στο αντιγριπικό εµβόλιο Ρandermix της Glaxo, µε το οποίο έχουν εµβολιαστεί 31 εκατοµµύρια Ευρωπαίοι. Πέρυσι τέτοιον καιρό, µέσα στον παροξυσµό που είχε προκαλέσει ο Παγκόσµιος Οργανισµός Υγείας (µε τις εισηγήσεις ιατρικών συµβούλων του που αργότερα αποδείχτηκε πως είχαν διαπλοκή µε φαρµακευτικές εταιρείες), ο συγγραφέας ιατρικών θεµάτων Ντάνιελ Ντενούν προειδοποιούσε στο καναδικό περιοδικό «Κόµον Γκράουντ» ότι η εσπευσµένη διάθεση των εµβολίων «σηµαίνει πως θα πρέπει να παρακαµφθούν βασικές κλινικές δοκιµασίες για την ασφάλεια και τη δραστικότητά τους».
Το ίδιο έκαναν και επιφανείς επιστήµονες που εξέφραζαν στα διεθνή µέσα ενηµέρωσης τις ανησυχίες τους για την ενδεχόµενη επικινδυνότητα των εµβολίων. Οπως ο γερµανός καθηγητής της Φαρµακολογίας Πέτερ Σενχέφερ που είχε δηλώσει σε τηλεοπτική εκποµπή του «Αρτε», ο τίτλος της οποίας τα έλεγε όλα («Οι κερδοσκόποι του τρόµου»), πως η λεγόµενη «πανδηµία» δεν είναι παρά ένα κατασκεύασµα των φαρµακοβιοµηχανιών.
Και όπως ο Βόλφγκανγκ Μπέκερ - Μπρίζερ, διευθυντής του ιατρικού περιοδικού «Αrznei - Τelegramm», που µιλούσε ξεκάθαρα για διαπλοκή επιχειρηµατικών και πολιτικών συµφερόντων.
Παρ όλα αυτά, µε την ανύπαρκτη απειλή του θανάτου από µια επίσης ανύπαρκτη πανδηµία, οι φαρµακευτικές εταιρείες και οι πολιτικές ηγεσίες έστησαν εκατοµµύρια ανθρώπους στη γραµµή και τους κάρφωσαν στο µπράτσο τη βελόνα, αφού προηγουµένως είχαν φροντίσει να αποποιηθούν κάθε ευθύνη έναντι του νόµου σε περίπτωση που το εµβόλιό τους θα αποδεικνυόταν χειρότερο από την αρρώστια.
Στο βιβλίο του «Πώς πουλάνε την αρρώστια», ο Αλαν Κάσελς του Πανεπιστηµίου της Βικτόριας έχει εξηγήσει πώς πλουτίζει σήµερα η φαρµακευτική βιοµηχανία. Αφού εξάντλησε τα όρια της αγοράς των αρρώστων, έχει στραφεί πια στους υγιείς για να διατηρήσει την κερδοφορία της. Το είχε πει και ο Χένρι Γκάντσντεν, διευθυντής της Μerck, µιας από τις µεγαλύτερες φαρµακευτικές εταιρείες του κόσµου, σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Φόρτσουν», λίγο πριν βγει στη σύνταξη, πριν από 30 χρόνια. Είχε εκφράσει τη λύπη του που η φαρµακευτική αγορά απευθυνόταν κυρίως στους αρρώστους. Και είχε πει πως το όνειρό του ήταν πάντα η παρασκευή φαρµάκων που να απευθύνονται στους υγιείς. Επειδή τότε η εταιρεία του θα µπορούσε να πουλάει σε όλους.
Το όνειρο του Χένρι Γκάντσντεν έχει γίνει σήµερα πραγµατικότητα. Η φαρµακοβιοµηχανία βρήκε πρόθυµους συνεργούς στις πολιτικές ηγεσίες για να πουλήσει τα αχρείαστα εµβόλιά της σε υγιείς ανθρώπους. Ακόµη και µε κίνδυνο να νοσήσουν. Αλλωστε, είτε έτσι είτε αλλιώς, αυτή θα έβγαινε πάλι κερδισµένη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου