Δοκιμάζουν... φαρμάκι για 250 ευρώ την ημέρα

Εθελοντές - δοκιμαστές νέων φαρμάκων κάνουν «διακοπές» σε ελβετικές, βρετανικές και γερμανικές κλινικές πειραμάτων

Της ΕΡΣΗΣ ΒΑΤΟΥ 

Τα... καλά λεφτά είναι το κίνητρο ενός ιδιότυπου ταξιδιού μερικών ημερών που κάνουν χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο από όλον τον κόσμο. Προορισμός τους είναι οι κλινικές πειραμάτων σε Ελβετία, Αγγλία και Γερμανία, εκεί όπου δοκιμάζονται η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα νέων φαρμάκων.
Η αίσθηση των περισσότερων ειδικών είναι ότι τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά κέντρα πειραμάτων σε ανθρώπους είναι πιο ασφαλή σε σχέση με εκείνα που βρίσκονται στην Ασία, γιατί στην κίτρινη ήπειρο συχνά έχουν καταγραφεί περιστατικά παρανόμως λειτουργούντων εργαστηρίων. Γύρω στα 250 ευρώ την ημέρα είναι η αποζημίωση για έναν εθελοντή δοκιμαστή μιας νέας δραστικής ουσίας, με τα συνολικά έσοδά του να μπορούν να φτάσουν κάθε φορά και τα 1.000 με 1.250 ευρώ, αφού η παραμονή του κυμαίνεται συνήθως από 4 μέχρι 5 ημέρες.

Σύμφωνα με έρευνα που έκανε για ειδικό φάκελο η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, οι περισσότεροι από τους εθελοντές σε πειράματα είναι νέοι άνθρωποι, που θέλουν να ενισχύσουν το εισόδημά τους και όπως λέει χαρακτηριστικά ο 30χρονος Αντρέα, «να πάρουν μια ανάσα από τη δουλειά». 

Περίεργες διακοπές, είναι αλήθεια... Ο Αντρέα έχει συμμετάσχει σε πείραμα σε κλινική του ελβετικού Τιτσάνο δύο φορές, μετά από παρότρυνση φίλων που είχαν ανακαλύψει την ίδια πηγή εισοδήματος. Τον είχαν επίσης διαβεβαιώσει για την ασφάλεια της ασυνήθιστης αυτής δραστηριότητας. Ο ίδιος το επιβεβαίωσε συμμετέχοντας. Και χάρηκε όχι μόνο γιατί ξεκουράστηκε αλλά και γιατί με τα λεφτά που πήρε κατάφερε να αγοράσει μια θαυμάσια σανίδα του σερφ. Εξήγησε πάντως ότι προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ήταν η καλή του υγεία και η τήρηση κανόνων κατά τη διάρκεια της παραμονής του, όπως να μην καπνίζει και να μην πίνει καφέ.  

Μικροί οι... συμβιβασμοί, αν σκεφτεί κανείς το οικονομικό αποτέλεσμα. Γιατί και ο Αντρέα και πολλοί ακόμα παραδέχονται ότι δεν θα συμμετείχαν σε πειράματα με ανθρώπους μόνο για το καλό της ανθρωπότητας! Εκτός αν ήταν πάσχοντες -αυτό συμβαίνει κυρίως με τους καρκινοπαθείς- που βλέπουν τη συμμετοχή τους ως τη μόνη ελπίδα τους για παραμονή στη ζωή.  

Κάθε χρόνο στην Ευρώπη γίνονται εκατοντάδες πειράματα σε ανθρώπους, που κοστίζουν πολλά εκατομμύρια ευρώ στις φαρμακοβιομηχανίες. Από τους πολυάριθμους παράγοντες που δοκιμάζονται -μετά τα πειράματα στα ζώα- ίσως μόνον ένας ή και κανένας ενίοτε θα μπορέσει να περάσει την εν λόγω Φάση 1, αυτήν που καθορίζει αν το φάρμακο θα κάνει καλό ή κακό. Χάρη στο γεγονός ότι οι κλινικές πειραμάτων ακολουθούν πολύ αυστηρά πρωτόκολλα, τα δυσάρεστα περιστατικά είναι ελάχιστα. Τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί μόνο μία περίπτωση πειράματος που οδήγησε 4 υγιείς ανθρώπους στο νοσοκομείο, σε σοβαρή κατάσταση, και ήταν στην Αγγλία το 2006, όπου δοκιμαζόταν ένα μονοκλωνικό αντίσωμα.

Πηγή: La Repubblica

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου