Επίθεση φιλίας προς την Τουρκία και έμμεσες βολές κατά του γαλλογερμανικού άξονα με σημείο αιχμής την τουρκική ένταξη εξαπέλυσε, ευρεθείς χθες στην Αγκυρα, ο Ντέιβιντ Κάμερον. Ο Βρετανός πρωθυπουργός εμφανίστηκε βασιλικότερος του βασιλέως όταν υποσχέθηκε «να πολεμήσει με πάθος» για την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην Ε.Ε., αφήνοντας αιχμές ακόμη και κατά του προέδρου Ντε Γκωλ, που παρακώλυσε την είσοδο της Βρετανίας στην τότε ΕΟΚ.
O Βρετανός πρωθυπουργός υπερθεμάτισε ως προς τη συμβολή της Τουρκίας ως μέλος του ΝΑΤΟ στην υπεράσπιση της Ευρώπης, εκφράζοντας την οργή του για τον τόσο αποκαρδιωτικό τρόπο με τον οποίον εξελίσσεται η πορεία της προς την υποψηφιότητα.
«Η άποψή μου είναι σαφής, πιστεύω ότι είναι λάθος η Τουρκία να φρουρεί το στρατόπεδο, αλλά να μην της επιτρέπεται να κάθεται μέσα στο αντίσκηνο», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, που παραλλήλισε τα ενταξιακά εμπόδια της Αγκυρας, με την ενταξιακή πορεία της Βρετανίας.
«Ξέρετε ποιος είπε “Να μια χώρα που δεν είναι ευρωπαϊκή. Η ιστορία, η γεωγραφία, η οικονομία, η γεωργία και η φύση των κατοίκων της –μολονότι αυτοί είναι αξιοθαύμαστοι– είναι προσανατολισμένες σε διαφορετική κατεύθυνση. Πρόκειται για χώρα, η οποία δεν μπορεί, παρά τα όσα ισχυρίζεται και πιστεύει, να γίνει πλήρες μέλος.”; Ακούγεται σαν περιγραφή της Τουρκίας από κάποιους Ευρωπαίους, αλλά είναι η περιγραφή της Βρετανίας από τον στρατηγό Ντε Γκωλ, λίγο πριν ασκήσει βέτο στην ένταξή μας στην ΕΟΚ», είπε ο κ. Κάμερον.
Η Βρετανία εντάχθηκε το 1973 στην ΕΟΚ ως Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε να μη γίνεται σύγχυση με τη γαλλική Βρετάνη και κατόπιν απαιτήσεως της Γαλλίας. «Η Τουρκία δεν είναι ώριμη να ενταχθεί στην Ε.Ε., θα χρειαστούν χρόνια», απαντά με δηλώσεις του στην Bild, ο Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στην Αγκυρα. Εξ ου και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών σημειώνει τη σημασία της Τουρκίας και του διαμεσολαβητικού της ρόλου για την Ευρώπη. Υπενθυμίζεται ότι Γαλλία και Γερμανία υποστηρίζουν τη χορήγηση προνομιακού καθεστώτος προς την Τουρκία, αντί της πλήρους υποψηφιότητας.
Ο κ. Κάμερον κατέταξε τους αντιπάλους της τουρκικής ένταξης σε τρεις κατηγορίες: τους προστατευτικούς, που αντιμετωπίζουν την Τουρκία ως οικονομική απειλή και όχι σαν ευκαιρία ευημερίας, τους πολωμένους, που βλέπουν την παγκόσμια ιστορία μέσα από το πρίσμα της σύγκρουσης των πολιτισμών, τέλος τους προκατειλημμένους, που παρερμηνεύουν το Ισλάμ και δεν διακρίνουν τις διαφορές ανάμεσα στο πραγματικό Ισλάμ και τη διαστρεβλωμένη εκδοχή του εξτρεμισμού.
«Η Τουρκία είναι μια δημοκρατική χώρα με κοσμικό καθεστώς και αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που πρέπει να είναι καλοδεχούμενη στην Ευρώπη, η οποία δεν προσδιορίζεται από τη θρησκεία, αλλά από τις αξίες της, όχι και τόσο ασύμβατες με εκείνες του Ισλάμ», συνέχισε ο κ. Κάμερον, που κάλεσε την Τουρκία να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, «χωρίς να εγκαταλείψει τις αξίες, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό της». Ως προς το Ιράν, ο κ. Κάμερον στήριξε τις νέες κυρώσεις, προβάλλοντας όμως την τουρκική διπλωματία.
Τέλος, ο Βρετανός πρωθυπουργός, που συνδύασε την επίσκεψη στην Αγκυρα με περιοδεία στην Ινδία, «άλλη αναδυόμενη οικονομία», έκανε ένα ακόμη «δώρο» στον Ταγίπ Ερντογάν ενόψει και του δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα και τις μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος στις 12 Σεπτεμβρίου. Χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την επίθεση των Ισραηλινών εναντίον των τουρκικών πλοίων στις αρχές Ιουνίου, αν και υπεραμύνθηκε της φιλίας Τουρκίας - Ισραήλ.
πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου