Δώστε το Αφγανιστάν στους Ταλιμπάν

Του ROBERT BLACKWILL /FINANCIAL TIMES
(Πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας επί Τζορτζ Μπους)

Παρά τις δεσμεύσεις που διατυπώθηκαν στη διάσκεψη για το μέλλον του Αφγανιστάν, η υφιστάμενη αμερικανική στρατηγική κατά των ανταρτών (Coin), το πιθανότερο είναι ότι θα αποτύχει.

Στο Αφγανιστάν που ελέγχεται από τους Παστούνους, οι Ταλιμπάν δεν θα αποδυναμωθούν τόσο, ώστε να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η Αμερική αδυνατεί να πάρει με το μέρος της επαρκή αριθμό Παστούνων, από τους οποίους εξαρτάται η επιτυχία τής Coin. Η βαθιά διεφθαρμένη κυβέρνηση του προέδρου Καρζάι δεν δείχνει σημάδια βελτίωσης. Ο στρατός του Αφγανιστάν δεν μπορεί να «κρατήσει» τους Ταλιμπάν για πολύ, αν μπορεί δηλαδή να τους κρατήσει.

Ο στρατός τού Πακιστάν εξακολουθεί να υποστηρίζει τους Αφγανούς Ταλιμπάν ομοϊδεάτες του. Η μακροπρόθεσμη στρατηγική Coin και το πολύ πιο βραχυπρόθεσμο πολιτικό χρονοδιάγραμμα των ΗΠΑ είναι ασύμβατα μεταξύ τους. Ο πρόεδρος Ομπάμα υποσχέθηκε να επανεξετάσει την πολιτική του έναντι του Αφγανιστάν τον Δεκέμβριο. Αμέσως μετά, οι ΗΠΑ θα πρέπει να πάψουν να μιλούν για στρατηγικές εξόδου και να δεχτούν ότι οι Ταλιμπάν αναπόφευκτα θα ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του νότου των Παστούνων. Η Ουάσιγκτον θα πρέπει να διασφαλίσει, λοιπόν, ότι το βόρειο και το δυτικό Αφγανιστάν δεν θα πέσουν στα χέρια τους (...)

Με τα πολλά ελαττώματά της, η de facto διχοτόμηση δεν συνιστά ουτοπική έκβαση στο Αφγανιστάν. Το πλεονέκτημά της είναι ότι αποτελεί την καλύτερη από όλες τις διαθέσιμες λύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου