Στη φυλακή ο πιο γνωστός κλέφτης σπάνιων βιβλίων

ΛΟΝΔΙΝΟ Τριάμισι χρόνια φυλάκισης περιμένουν τον διαβόητο βρετανό «Ληστή των Τόμων» («Τome Raider», για να θυμίζει τον κινηματογραφικό «Τomb Raider»), κατά κόσμον Γουίλιαμ Ζακ, ο οποίος αφαίρεσε βιβλία-αντίκες αξίας 47.700 ευρώ από τη Βιβλιοθήκη του Λονδίνου. Ο ηλικίας 41 ετών απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ ήταν σεσημασμένος και είχε καταδικαστεί ξανά. Εκανε γερό κομπόδεμα τη δεκαετία του ΄90 κλέβοντας βιβλία αξίας 1.200.000 ευρώ. Απ΄ ό,τι φαίνεται, όμως, δεν του ήταν αρκετά και επέστρεψε δριμύτερος. Είναι οι χαλεποί καιροί που ζούμε, βλέπετε. Ο νέος στόχος του ήταν η διάσημη βιβλιοθήκη της Βασιλικής Γεωπονικής Εταιρείας, από την οποία αφαίρεσε 13 τόμους της βοτανικής μελέτης «Νouvelle Ιconographie des Camellias» της Βελγίδας Αμπρουάζ Βερσαφέλτ.

Αλλά ο κατάλογος των εκλεκτών κλοπιμαίων του είχε και συνέχεια. Απ΄ ό,τι φαίνεται, ο εκλεπτυσμένος αυτός κλέφτης είχε βάλει στο μάτι και άλλα έργα αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ και όχι φυσικά για να στολίσει την προσωπική του βιβλιοθήκη αλλά για να τα πουλήσει σε συλλέκτες διατεθειμένους να πληρώσουν όσο όσο. Ο αρχειοφύλακας και σύμβουλος της βασίλισσας Μάικλ Χόλαντ κατηγόρησε ανοιχτά τον Ζακ στο δικαστήριο ότι αδιαφόρησε για την πολιτισμική αξία των βιβλίων και ότι στο μυαλό του είχε αποκλειστικά το χρήμα.

«Αποτέλεσμα της εγκληματικότητάς σου ήταν να διαβρώσεις και να καταστρέψεις μνημεία πολιτισμικής κληρονομιάς που φυλάσσονται στις βιβλιοθήκες και να δυσκολέψεις όσους με γνήσιο ενδιαφέρον ήθελαν να έχουν πρόσβαση σε αυτά» του είπε στο δικαστήριο, απευθυνόμενος μάλιστα σε δεύτερο ενικό πρόσωπο. Σε έναν κλέφτη τέτοιου βεληνεκούς αναγνωρίζεται τουλάχιστον το γεγονός ότι κινήθηκε έξυπνα και με μαεστρία. Βέβαια η απροθυμία του προσωπικού τέτοιων σημαντικών βιβλιοθηκών να «ενοχλεί» τους αναγνώστες σίγουρα τον ωφέλησε πολύ. Τους έβαλε όμως σε υποψία όταν παρατήρησαν ότι φορούσε πάντα το ίδιο τουίντ πανωφόρι και, ενώ υπέγραφε κατά την είσοδό του, δεν έκανε το ίδιο στην έξοδο.

Και επειδή «μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη...», ο Ζακ, ο οποίος υπέγραφε ως Βίκτωρ Σαντόρο, καθώς του είχε απαγορευθεί η είσοδος σε οποιαδήποτε βιβλιοθήκη της χώρας, πιάστηκε τελικά όταν τον είδαν να βάζει κάτι κάτω από το πανωφόρι του και να φεύγει κρατώντας εκεί σταθερό το αριστερό του χέρι. Ειδοποιήθηκε η αστυνομία, η οποία, πέρα από την ψεύτικη κάρτα μέλους του, βρήκε έναν κατάλογο με περισσότερα από 70 βιβλία αμύθητης αξίας προς... «κλοπή», συμπεριλαμβανομένων σπάνιων εκδόσεων έργων του Κάρολου Δαρβίνου και του Εντουαρντ Λίαρ.

Αυτό που απασχολεί όμως τις Αρχές είναι ότι μεγάλο μέρος των θησαυρών που απέσπασε από τη Βρετανική Βιβλιοθήκη, τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και τη Βιβλιοθήκη του Λονδίνου έχει κάνει «φτερά».

πηγη ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου