Μικροί απινιδωτές για τους 45άρηδες

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ

Σε λίγα χρόνια, όλοι μας μετά την ηλικία των 45 ετών θα φέρουμε «για καλό και για κακό» στην καρδιά μας έναν λιλιπούτειο απινιδωτή. Μια συσκευή που θα αναστρέφει τον καρδιακό θάνατο!

Την εντυπωσιακή αυτή πρόβλεψη κάνει ο καθηγητής Καρδιολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης Π. Βάρδας, (photo) στο περιθώριο του ετήσιου συνεδρίου «Pulse 2010». Ο κ. Βάρδας θεωρείται «γκουρού» στον τομέα του και ήταν εκείνος που μαζί με την ομάδα του εμφύτευσε τον πρώτο απινιδωτή στην Ελλάδα το 1993 στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Το συνέδριο είχε ως θέμα «Οι διαγνωστικές και θεραπευτικές εξελίξεις στην καρδιολογία» και συμμετείχαν κορυφαίοι καρδιολόγοι, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ειδικό βάρος δόθηκε στους εμφυτεύσιμους απινιδωτές και στους βηματοδότες, καθώς γνωρίζουν ραγδαία τεχνολογική πρόοδο.

Οι εμφυτεύσιμοι απινιδωτές είναι εντυπωσιακοί γιατί επαναφέρουν την καρδιά μας σε λειτουργία όταν σταματήσει να χτυπά. Είναι δηλαδή συσκευές που μας φέρνουν πίσω από τον... άλλο κόσμο! Αυτό το πετυχαίνουν κάνοντας ηλεκτροσόκ (από 200 έως και 400 Joules) τόσο όσο ακριβώς χρειάζεται η καρδιά μας.

Σε ιατρικούς όρους, είναι συσκευές που έχουν σχεδιαστεί για την πρόληψη -πρωτογενή και δευτερογενή- του μεγαλύτερου δολοφόνου του ανθρώπινου είδους στον δυτικό κόσμο: του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου. Αυτός οφείλεται σε ξαφνικές, ταχείες και εμμένουσες κοιλιακές ταχυαρρυθμίες της καρδιάς. Αποτελεί τη συχνότερη αιτία θανάτου στις προηγμένες χώρες και μόνο στην Ευρώπη ευθύνεται για 600.000 θανάτους κάθε χρόνο.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση για την καρδιολογία παραμένει η πρωτογενής πρόληψη του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου. Για να το πετύχουμε, πρέπει να ανιχνεύσουμε τα άτομα υψηλού κινδύνου μέσα από το γενικό πληθυσμό. Πράγμα πρακτικά αδύνατον. Με τη ραγδαία πρόοδο της τεχνολογίας όμως δεν είναι μακριά η ημέρα που όλοι μας μετά τα 45 θα φέρουμε, για καλό και για κακό, έναν απινιδωτή», επισημαίνει ο κ. Βάρδας.

Ουσιαστικά, οι εμφυτεύσιμοι απινιδωτές χρησιμοποιούνται στη δευτερογενή πρόληψη. Δηλαδή, σε ασθενείς που έχουν ήδη υποστεί αιφνίδιο καρδιακό επεισόδιο και έχουν επιβιώσει. Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο εμφυτεύονται περίπου 1.200 συσκευές, δηλαδή, αντιστοιχούν περίπου 110 απινιδωτές ανά 1 εκατ. πληθυσμού και είμαστε στο μέσο όρο της Ευρώπης.

Σήμερα, βρίσκονται σε εξέλιξη κλινικές δοκιμές, που θα φέρουν επανάσταση τα επόμενα χρόνια:

*Μέσα στο 2011 αναμένεται να κυκλοφορήσει ο πρώτος απινιδωτής ο οποίος θα εμφυτεύεται υποδόρια και δεν θα φέρει ηλεκτρόδια.

*Μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια αναμένεται να είναι διαθέσιμος και ο πρώτος βηματοδότης χωρίς ηλεκτρόδια! Μάλιστα, η συσκευή αυτή έχει σχήμα και μέγεθος μιας κάψουλας και η εμφύτευσή της θα γίνεται με ειδικό καθετήρα μέσα στην καρδιά.

*Εντυπωσιακό επίτευγμα είναι και οι ασύρματοι βηματοδότες. Αυτοί καταγράφουν συνεχώς δεδομένα που αφορούν την καρδιακή λειτουργία του ασθενή και μπορούν να τα μεταδώσουν μέσω ασύρματου δικτύου Wi-Fi και του Ιντερνετ.

Να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα ο κ. Βάρδας εξελέγη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, τη μεγαλύτερη επιστημονική εταιρεία της Ευρώπης.

πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου