Του Ρούσσου Βρανά
Τα εγκλήµατα της ισραηλινής πολιτικής κατά των Παλαιστινίων είναι πολλά. Χωρίς συνενόχους, τα περισσότερα από αυτά δεν θα είχαν συµβεί ποτέ. Η Διεθνής Αµνηστία κατήγγειλε πρόσφατα πως οι ΗΠΑ έκαναν τα στραβά µάτια µπροστά στα ισραηλινά εγκλήµατα πολέµου στη Γάζα. Το ίδιο έκανε και η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία σήµερα ζητεί υποκριτικά τη διεξαγωγή έρευνας για τη νέα σφαγή των ειρηνιστών που πήγαιναν τρόφιµα και φάρµακα στους πολιορκηµένους της Γάζας. Οµως, τώρα τα πράγµατα είναι διαφορετικά. Τα ισραηλινά εγκλήµατα έµεναν µέχρι τώρα ατιµώρητα. Αυτή τη φορά όλα δείχνουν ότι θα τιµωρη θούν αναδροµικά.
Το γεγονός ότι η τουρκική συµµετοχή σε παρόµοιες ανθρωπιστικές αποστολές στην Παλαιστίνη ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο πολυπληθής, µάλλον πέρασε απαρατήρητο. Οπως και το ότι αυτή η αποστολή είχε οργανωθεί από τουρκική µη κυβερνητική οργάνωση. Ετσι, η αιµατηρή κατάληξη της αποστολής µοιραία δίνει το τελικό χτύπηµα στη στρατηγική συµµαχία Τουρκίας - Ισραήλ, η οποία είχε ήδη αρχίσει να καταρρέει µετά την ισραηλινή εισβολή στη Γάζα το 2008 και τη σφαγή 1.300 Παλαιστινίων. Σε µια κρίσιµη παγκόσµια συγκυρία, το Ισραήλ βρίσκεται σήµερα αποµονωµένο. Και ο ρόλος του κολαούζου τον οποίο παραδοσιακά οι ΗΠΑ ανέθεταν στην Τουρκία για να εξυπηρετεί τα σχέδιά τους στην περιοχή δεν είναι πια εγγυηµένος.
Μετά τον Ερντογάν, η γειτονική χώρα έχει πολύ µεγαλύτερες φιλοδοξίες στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία. «Είτε το Ισραήλ επέτρεπε στο ανθρωπιστικό κοµβόι να αποβιβαστεί στη Γάζα είτε όχι, η Τουρκία θα έβγαινε κερδισµένη», εκτιµά το αµερικανικό Ινστιτούτο Στράτφορ, που ειδικεύεται σε θέµατα διεθνούς ασφάλειας. Το αναµενόµενο νέο έγκληµα του Ισραήλ απλώς επισφραγίζει τη στρατηγική ήττα του. Και αυτή η ήττα ενισχύεται ακόµη περισσότερο από την επιτυχηµένη έκβαση της προσπάθειας του Ερντογάν να επιβληθεί στους Τούρκους στρατιωτικούς, που ήταν οι πιο ένθερµοι υποστηρι κτές της συµµαχίας µε το Ισραήλ.
Η Τουρκία βγαίνει από έναν αιώνιο διπλωµατικό λήθαργο, στον οποίο είχε περιπέσει µετά την κατάρρευση της Οθωµανικής Αυτοκρατορίας. Και αναθεωρεί τη θέση της στον κόσµο. Το Ισραήλ υπολόγιζε στη συµµαχία της Τουρκίας, σε περίπτωση πολεµικής εµπλοκής του µε το Ιράν. Τώρα βλέπει τον τούρκο ηγέτη να προσφέρει τη συνδροµή του στο πυρηνικό πρό γραµµα του Ιράν και να το βοηθάει να ξεφορτωθεί τους Αµερικανούς. Οπως και οι Ισραηλινοί που κα τέφυγαν πάλι στην προσφιλή τους ωµή βία, ακόµη και οι Αµερικανοί δείχνουν να µη διαθέτουν πρωτό τυπες απαντήσεις στις τεκταινόµενες παγκόσµιες ανακατατάξεις: µετά τη συµφωνία πυρηνικής συνεργασίας της Τουρκίας και της Βραζιλίας µε το Ιράν, πρότειναν νέες κυρώσεις.
Η κρίση του παγκόσµιου συστήµατος, που είναι πολιτική και οικονοµική, αναδεικνύει νέες δυνάµεις. Χώρες δυναµικές όπως η Βραζιλία, η Ινδία και η Τουρκία διεκδικούν τη θέση που τους αξίζει σε ένα νέο πα γκόσµιο σύστηµα. Και ανατρέπουν πολύχρονες εξαρτήσεις και συµµαχίες. Στον αντίποδα, χώρες γερασµένες που αργοπεθαίνουν σε δουλοπρεπείς εξαρτήσεις και ξοφληµένες συµµαχίες µοιάζουν καταδικασµένες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου