Καλύτερα να επενδύσει κανείς στην Μπογκοτά παρά στην Αθήνα

Του Λεωνιδα Στεργιου

Η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας «αποτελεί μία κατηγορία από μόνη της», κατέληξε πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ασχολήθηκε με τα ελλείμματα στα ισοζύγια πληρωμών χωρών της Ευρωζώνης. Αρχικά, οι δείκτες κατέτασσαν την Ελλάδα μεταξύ τριτοκοσμικών χωρών. Στη συνέχεια, διαπιστώθηκε ότι στην Ελλάδα δεν είναι μόνο δύσκολο να στήσεις μία εταιρεία, ούτε είναι δύσκολο να απολύσεις εργαζόμενους. Είναι πιο δύσκολο να προσλάβεις, αλλά και να κλείσεις μια επιχείρηση. Πόσω μάλλον να μεταβιβάσεις ένα επαγγελματικό ακίνητο ή να χτίσεις μια αποθήκη στην Αθήνα ή να εισαγάγεις ή να εξαγάγεις ένα κοντέινερ.

Ετσι, η συνολική ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται κάτω από την Κολομβία και την Αίγυπτο, σύμφωνα με το World Economic Forum, ενώ η ελκυστικότητα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος κάτω από εκείνα της Αιθιοπίας, της Σρι Λάνκα και πολύ πιο χαμηλά σε σχέση με την Αλβανία, την Τουρκία και τη Ρουάντα, βάσει της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το αποτέλεσμα είναι η μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα. Και όσες γίνονται δεν αποτελούν παραγωγικές επενδύσεις, αλλά είναι κυρίως αυξήσεις κεφαλαίων. Δηλαδή, δεν δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

Τα στοιχεία είναι μελαγχολικά:

Πρώτον, οι συνολικές άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα ανέρχονται σε 31,2 δισ. ευρώ, όταν πριν από δύο χρόνια ήταν στα 36 δισ. ευρώ. Πέρυσι, η εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων μειώθηκαν σε 2,4 δισ. ευρώ από 3,1 δισ. ευρώ το 2008. Από αυτά (2,4 δισ.) το σημαντικότερο μέρος αφορούσε την αύξηση της συμμετοχής της Credit Agricole στην Εμπορική Τράπεζα και της Deutsche Telecom στον ΟΤΕ. Την ίδια χρονιά, ελληνικά επιχειρηματικά κεφάλαια 1,3 δισ. ευρώ εγκατέλειψαν τη χώρα.

Δεύτερον, η φυγή κεφαλαίων συνεχίζεται φέτος με εντονότερους ρυθμούς. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2010 οι άμεσες επενδύσεις εμφάνισαν καθαρή εκροή ύψους 98 εκατ. ευρώ. Η καθαρή εκροή κεφαλαίων κατοίκων για άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό ανήλθε στα 55 εκατ. ευρώ, ενώ σημειώθηκε και καθαρή εκροή (αποεπένδυση) κεφαλαίων μη κατοίκων για άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα ύψους 43 εκατ. ευρώ. Τον Φεβρουάριο του 2010 οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους κατέγραψαν καθαρή εκροή 61 εκατ. ευρώ. Η σημαντικότερη συναλλαγή αφορά εκροή (αποεπένδυση) 84 εκατ. ευρώ, επειδή η συμμετοχή της Carlyle (ΗΠΑ) στη Νεοχημική πωλήθηκε στον Ομιλο Λαυρεντιάδη.

Τρίτον, φέτος η κατάταξη της συνολικής ανταγωνιστικότητας έπεσε στην 71η θέση από την 67η το 2009, μεταξύ 133 χωρών που παρακολουθεί το World Economic Forum. Ετσι, βρεθήκαμε ακριβώς κάτω από την Κολομβία (69η θέση) και την Αίγυπτο (71η θέση).

Τέταρτον, η κατάταξη σε ό, τι αφορά το επιχειρηματικό περιβάλλον έπεσε φέτος στην 109η θέση, βάσει της Παγκόσμιας Τράπεζας, μεταξύ 183 χωρών. Ετσι, βρεθήκαμε κάτω από τον Λίβανο, την Αιθιοπία, τη Σρι Λάνκα, τα νησιά Παπούα και αρκετά χαμηλότερα από τη Ζάμπια, το Καζαχστάν και τη Ρουάντα.

Πεμπτον, πιο δύσκολη και κοστοβόρα είναι η πρόσληψη ενός εργαζομένου παρά η απόλυση. Ο δείκτης δυσκολίας απασχόλησης εργαζομένων στην Ελλάδα βρίσκεται στην 147η θέση. Ο δείκτης δυσκολίας πρόσληψης είναι 44 μονάδες (από 26,5 στον ΟΟΣΑ) και της απόλυσης στο 24 (έναντι 26,6 στον ΟΟΣΑ.

Εκτον, χρειάζεται 10 μήνες για έναν επιχειρηματία να χτίσει και να λειτουργήσει μια αποθήκη στην Αθήνα, 22 μέρες τουλάχιστον για να μεταβιβάσει έναν επαγγελματικό χώρο, 20 μέρες για να εξαγάγει ένα κοντέινερ και 25 για να το εισαγάγει με υψηλότερο κόστος από τους ανταγωνιστές στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, η εξαγωγή ενός κοντέινερ κοστίζει σχεδόν διπλάσια από ό, τι για τον Αλβανό επιχειρηματία.

Χρειάστηκαν 10.700 υπογραφές για εννέα αναπτυξιακά σχέδια

Του Σταθη Kουσουνη

Τον απίστευτο αριθμό των 10.700 υπογραφών αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, σε όλες τις διοικητικές βαθμίδες, χρειάστηκε να συγκεντρώσουν τρεις επιχειρηματικοί όμιλοι ελληνικών και ξένων συμφερόντων για την υλοποίηση εννέα μεγάλων τουριστικών επενδύσεων, συνολικού προϋπολογισμού 5,2 δισ. ευρώ. Πρόκειται, προφανώς, για παγκόσμιο ρεκόρ, που πολύ δύσκολα θα καταρριφθεί στο μέλλον.

Και βεβαίως, θα λειτουργεί εσαεί ως φόβητρο για όποιους άλλους «γενναίους» επιχειρήσουν στο μέλλον να έρθουν για να επενδύσουν στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μόνη μεγάλη επένδυση της οποίας η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε είναι της Costa Νavarino με φορέα υλοποίησης την εταιρεία ΤΕΜΕΣ Α. Ε. του εφοπλιστικού ομίλου Β. Κωνσταντακόπουλου. Στα 13 χρόνια που μεσολάβησαν από την έναρξη των διαδικασιών αδειοδότησης μέχρι σήμερα, απαιτήθηκαν 3.000 υπογραφές αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων για να καταστεί υλοποιήσιμη η επένδυση. Κατά συνέπεια, απαιτήθηκε και πολλή υπομονή και μεράκι από τους ίδιους τους επιχειρηματίες που την οραματίσθηκαν.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΜΕΣ κ. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος το επιβεβαιώνει και λέει ότι «το έργο αυτό είναι ένα έργο ζωής, που ξεκίνησε πρώτα από την καρδιά, για να γίνει μετά επιχειρηματικό σχέδιο. Το όραμα του πατέρα μου καπετάν Βασίλη να καθιερωθεί η γενέτειρά του Μεσσηνία ως ένας από τους πιο ποιοτικούς τουριστικούς προορισμούς στη Μεσόγειο». Ο καπετάν Βασίλης επέμεινε και πέτυχε. Πόσοι, όμως, θα ακολουθήσουν το παράδειγμά του;

«Χρειαστήκαμε 800 υπογραφές ανά έργο»!
O όμιλος Dolphin Capital Investors την τριετία 2006 - 2008 συγκέντρωσε εκτάσεις 16.500 στρεμμάτων στην Ελλάδα για την υλοποίηση επτά επενδύσεων ύψους 2 δισ. ευρώ. Οπως... εξομολογείται  ο διευθύνων σύμβουλος του κ. Μίλτος Καμπουρίδης, χωρίς να υπολογίζονται οι υπογραφές για το στήσιμο και τη λειτουργία των εταιρειών και την αγορά γης στην Ελλάδα, ο όμιλος έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 2.200 υπογραφές, ενώ απαιτούνται άλλες 3.500 για την ολοκλήρωση της αδειοδότησης των έργων. Μέσος όρος, περίπου 800 υπογραφές ανά έργο, αριθμός τουλάχιστον 20 φορές μεγαλύτερος από τις άλλες χώρες.

Οπως χαρακτηριστικά τονίζει, «στον Παναμά, όπου αγοράσαμε ένα ιδιόκτητο νησί στο ίδιο μέγεθος με τις Σπέτσες και με πολύ ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον, μέσα σε ένα χρόνο και με 20 υπογραφές έχουμε πάρει άδεια για 6 ξενοδοχεία, 1.100 σπίτια, μαρίνα, αεροδρόμιο δημιουργώντας ταυτόχρονα και 10.000 στρέμματα προστατευομένου πάρκου, για να είναι επισκέψιμο από το κοινό».

Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας κινείται και η τουριστική επένδυση ύψους 2 δισ. ευρώ του ομίλου «Λοκρός» σε έκταση 12.500 στρεμμάτων στην Αταλάντη στον νομό Φθιώτιδας. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας κ. Γεώργιος Σαββίδης επισημαίνει ότι σε διάστημα 5 ετών, που έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την εξασφάλιση αδειών, έχουν συγκεντρωθεί 500 υπογραφές αρμοδίων και απαιτούνται κατ’ εκτίμηση άλλες 1.500. Με την ολοκλήρωσή της κατά την εταιρεία θα δημιουργηθούν 7.800 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

Εξάλλου, κολλημένη στο Συμβούλιο της Επικρατείας βρίσκεται και η τουριστική επένδυση ύψους 1,2 δσ. ευρώ στην περιοχή Κάβο Σίδερο στην Κρήτη της Μinoan Group, με έναρξη της ιδέας για την υλοποίηση το έτος 1993.

πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου