Τανγκό, αμαρτία για δύο...

Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ

ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΙΑ στο Ισλάμ να χορεύουν ένας άντρας και μια γυναίκα αγκαλιασμένοι σφιχτάΜε τα λόγια αυτά τουρκική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντιδρά στα μαθήματα τανγκό που αρχίζουν σήμερα και θα συνεχιστούν μέχρι τις 2 Μαΐου στο Ντιγιάρμπακιρ της Νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Δεν θέλει φιλοσοφία να αντιληφθεί κανείς ότι η εν λόγω οργάνωση έχει για γνώμονα τις θρησκευτικές αξίες, δηλαδή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ισλαμιστική. Σε ανακοίνωσή της λέει ότι «όσοι ασπάζονται το Ισλάμ ως θρησκεία δεν μπορούν να χορεύουν με τον τρόπο αυτό, ούτε και να παραδίδουν μαθήματα» και πως «ο κουρδικός λαός είναι ευαίσθητος σε θέματα τιμής και συνεπώς δεν πρόκειται να ανεχθεί τέτοια ρεζιλίκια».

«ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΕΒΑΣΜΟΥ προς τον προφήτη και προδοσία απέναντι στον μουσουλμανικό λαό» είναι, σύμφωνα με την οργάνωση, το τανγκό και τα σχετικά μαθήματα. Το δραματικό ερώτημα είναι πώς να τα κρίνει κανείς όλα αυτά. Μήπως δεν έχει δικαίωμα να τα κρίνει, αφού πρόκειται για συνθήκες και λατρείες άλλων λαών και άλλων πολιτισμών; Το επιχείρημα αυτό προβάλλουν συνήθως σε τέτοια ζητήματα οι θιασώτες της ισλαμικής τάξης και ηθικής, είτε βρίσκονται στην Τουρκία είτε σε άλλες χώρες μουσουλμάνων. Μήπως μπορεί κανείς να τηρήσει τις αναλογίες, δηλαδή να λάβει υπόψη του τις ιδιότητες και τις ιδιομορφίες, για παράδειγμα της τουρκικής κοινωνίας, και να κάνει αφορισμούς; Πόσο αντικειμενικό όμως θα ήταν κάτι τέτοιο;

ΦΥΣΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ και μία άλλη περίπτωση, όπου μπορεί να πει κανείς «τι με νοιάζει εμένα η αντικειμενικότητα; Τα πράγματα τα κρίνω όπως θέλω». Σεβαστό και αυτό, αρκεί να ληφθεί υπόψη και το γεγονός των χριστιανικών συστάσεων περί παρθενιάς, πράγμα που δεν ανήκει μόνο στον χώρο της ιστορίας του Μεσαίωνα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις είναι και ζώσα πραγματικότητα.

Το σίγουρο είναι ότι η τάση της υιοθέτησης του κανονιστικού πλαισίου του Ισλάμ είναι δεδομένη στην Τουρκία. Αυτό που εδώ και χρόνια αναφέρεται είναι ότι κερδίζουν έδαφος οι ισλαμιστικές ηθικές αξίες ως προς την κοινωνική ζωή. Ισως, όμως, θα έπρεπε να παρατηρήσει κανείς ότι το γεγονός η κατάσταση αυτή είναι στη δημοσιότητα οφείλεται μάλλον στην παρουσία ενός φιλοϊσλαμικού κόμματος στην εξουσία και όχι στην απόλυτη αύξηση της επιρροής της ισλαμικής ηθικής. Η επιρροή αυτή είναι που δεν είχε εκλείψει ποτέ στην τουρκική κοινωνία.

ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗΝ παρεξηγήσεων, πάντως, να ληφθεί υπόψη ότι τα φροντιστήρια που παραδίδουν μαθήματα λάτιν χορών και κυρίως αργεντίνικου τανγκό κάνουν θραύση σε μεγάλα αστικά κέντρα της Τουρκίας, όπως η Κωνσταντινούπολη και η Σμύρνη. Η Αγκυρα είναι από άλλο ανέκδοτο.

πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου