Ουραγός η Ελλάδα στην ευρυζωνικότητα

Τις χρόνιες παθογένειες της ελληνικής αγοράς επικοινωνιών επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην 15η έκθεσή της για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η σχετική αναφορά για την Ελλάδα επισημαίνει τα βήματα που έγιναν στην ευρυζωνικότητα μέσα στο 2009 -η Ελλάδα πλέον κατατάσσεται στην 23η θέση από 24η που ήταν ένα χρόνο πριν- αλλά επισημαίνει την πληθώρα αδυναμιών, κυρίως σε θεσμικό επίπεδο, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ανάπτυξης της ελληνικής αγοράς επικοινωνιών.

Για άλλη μια φορά, η Κομισιόν επικρίνει την απουσία δευτερογενούς νομοθεσίας στην Ελλάδα (π.χ. ΚΥΑ για τα δικαιώματα διέλευσης) στον σχετικό νόμο 3431/2006, τις καθυστερήσεις στην εναρμόνιση των ευρωπαϊκών οδηγιών (π.χ. οδηγία για τη διατήρηση δεδομένων), στα εμπόδια απονομής δικαιοσύνης όταν υπάρχουν προσφυγές των παικτών και τέλος στις καθυστερήσεις που σημειώνονται στην ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς (FTTH) και την έλευση της ψηφιακής τηλεόρασης. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, η έκθεση αμφιβάλλει αν το ελληνικό κράτος θα καταφέρει να εναρμονιστεί στη σύσταση της Κομισιόν, για πλήρη μετάβαση στην ψηφιακή εκπομπή μέχρι το 2012.

Οσον αφορά το θεσμικό πλαίσιο, η Κομισιόν αναφέρει καθυστερήσεις λόγω αλλαγής κυβέρνησης στην τροποποίηση του νόμου 3431/2006 που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Η Επιτροπή ακόμη αναφέρει ότι η κρίση που ενέσκηψε διεθνώς το 2008, επηρέασε τις τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα τη μείωση της αγοράς τη χρονιά εκείνη κατά 3,2% (ανήλθε σε 8,17 δισ. ευρώ).

Στη σταθερή τηλεφωνία ο ΟΤΕ παραμένει κυρίαρχος στις ευρυζωνικές συνδέσεις με μερίδιο 55,4% στο τέλος του 2009 (57,4% στο τέλος 2008). Στην κινητή η Cosmote κυριαρχεί με μερίδιο 47,7% (Οκτώβριος 2009), έχοντας τους εναπομείναντες παίκτες Vodafone και Wind με μερίδια 26,1% και 26,0% αντίστοιχα.

Στον τομέα της τηλεόρασης είναι κυρίαρχη η αναλογική μετάδοση (99%), ενώ η ψηφιακή μετάδοση περιορίζεται στο 8,5% των τηλεοπτικών δεκτών.

Τέλος, σύμφωνα με την Κομισιόν, η Ελλάδα έχει τη χειρότερη επίδοση στη φορητότητα τηλεπικοινωνιακού αριθμού - κατά μέσο όρο 12 ημέρες, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 4,1 ημέρες.

πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου