Πυρηνική αποκάλυψη για Ισραήλ

Προσφορά για πυρηνικές κεφαλές είχε κάνει το Ισραήλ στη Νότιο Αφρική το 1975, επί απαρτχάιντ, αποκαλύπτει η "Guardian", η πρώτη έγγραφη απόδειξη ότι το Ισραήλ έχει στην κατοχή του πυρηνικά όπλα.

Μάλιστα, καθώς αυτή την εβδομάδα η Διεθνής Διάσκεψη για τη νέα Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών (NPT) στη Νέα Υόρκη εστιάζει στη Μέση Ανατολή, τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα θα ντροπιάσουν το Ισραήλ, το οποίο τηρεί σταθερά μια αμφίσημη στάση στο ζήτημα της κατοχής πυρηνικών και θα υπονομεύσει την προσπάθειά του να πείσει ότι είναι μια "υπεύθυνη" δύναμη.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, το φως της δημοσιότητας είδε μια συμφωνία ανάμεσα στον Νοτιοαφρικανό τότε υπουργό Αμυνας, Π. Ο. Μπότα, και στον Ισραηλινό τότε ομόλογό του και νυν πρόεδρο, Σιμόν Πέρες, ο οποίος ανταποκρίθηκε σε αίτημα των Αρχών της εποχής του απαρτχάιντ και προσέφερε πυρηνικές κεφαλές, και μάλιστα "σε τρία μεγέθη".

Φαίνεται ότι η "λευκή" κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας ήθελε πυρηνικές κεφαλές ως "αποτρεπτικό μέτρο" εναντίον των γειτονικών κρατών αλλά και για πιθανά πλήγματα εναντίον τους. Οι δύο υπουργοί υπέγραψαν τότε και μία ευρεία συμφωνία για στρατιωτική συνεργασία, η οποία είχε ως όρο να παραμείνει μυστική.

"Αναληθές" χαρακτήρισε το δημοσίευμα η εκπρόσωπος του Πέρες, Αγιελέτ Φρις, και σχολίασε: "Λυπούμαστε που η εφημερίδα δεν ζήτησε πρώτα ένα δικό μας σχόλιο. Εάν το είχε πράξει, θα είχε ανακαλύψει, πριν εκτεθεί, πως αυτή η ιστορία είναι αβάσιμη".

Τα έγγραφα αποκάλυψε ένας Αμερικανός ακαδημαϊκός, ο Σάσα Πολάκοφ-Σουράνσκι, καθώς έκανε την έρευνά του για ένα βιβλίο που αφορούσε τις στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και μάλιστα οι ισραηλινές Αρχές προσπάθησαν να σταματήσουν τον αποχαρακτηρισμό των εγγράφων.

Οπως αναφέρει ο Πολάκοφ-Σουράνσκι στο προς δημοσίευση βιβλίο του (Η Αγνωστη Συμμαχία: Η μυστική συμμαχία του Ισραήλ με τη Νότιο Αφρική του απαρτχάιντ), οι δύο πλευρές συναντήθηκαν στις 31 Μαρτίου του 1975 και αμέσως μετά ο αρχηγός του Νοτιοαφρικανικού Γενικού Επιτελείου συνέταξε ένα "άκρως εμπιστευτικό" μνημόνιο, στο οποίο εξηγούσε τα πλεονεκτήματα της κατοχής πυρηνικών κεφαλών.

Παρόλο που το μνημόνιο αυτό είχε αποχαρακτηριστεί νωρίτερα, δεν είχε γίνει κατανοητή η σημασία του, αφού δεν είχε συνδεθεί με τη συνάντηση που προηγήθηκε.


πηγη ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου