Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΛΑΚΟΥ
Νέα απόφαση με την οποία περιορίζεται το δικαίωμα ιδιοκτησίας λόγω κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιουσίες των ελληνοκύπριων προσφύγων έλαβε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την αναγνώριση από το ίδιο δικαστήριο της λεγόμενης «επιτροπής αποζημιώσεων» του ψευδοκράτους, που στην ουσία παραπέμπει τους ελληνοκύπριους πρόσφυγες να αποταθούν σε όργανο του κατοχικού καθεστώτος.
Με τη νέα απόφαση αφαιρείται από τα παιδιά ελληνοκύπριων προσφύγων η δυνατότητα να διεκδικήσουν την πατρογονική εστία. Με αλλά λόγια τα παιδιά μιας οικογένειας προσφύγων χάνουν τη δυνατότητα προσφυγής λόγω της συνεχιζόμενης παραβίασης του δικαιώματος ιδιοκτησίας και κατοικίας εκτός και εάν είχαν εγγεγραμμένο το οικογενειακό σπίτι στο όνομά τους.
Η κυπριακή κυβέρνηση και ο νομικός κόσμος εκφράζουν ανησυχίες για την απόφαση η οποία ελήφθη στην υπόθεση «Ασπρόφτας και Πετρακίδου εναντίον Τουρκίας», καθώς αυτή εμφανίζεται να ανατρέπει και συγκεκριμένα συμπεράσματα του ίδιου Δικαστηρίου στην 4η Διακρατική προσφυγή της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας, το 2001. Η απόφαση αποκτά έντονο πολιτικό χαρακτήρα και είναι προφανές ότι θα επηρεάσει τις συζητήσεις για το περιουσιακό που άρχισαν ο πρόεδρος Χριστόφιας και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων. Το μόνο ενθαρρυντικό σημείο είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα έφεσης κατά της απόφασης.
Οι δύο αιτητές Τάσος Ασπρόφτας από την κατεχόμενη Τρυπημένη και Μαριάννα Πετρακίδου από το κατεχόμενο Εξω Μετόχι, καταχώρισαν τις αιτήσεις τους κατά της Τουρκίας το 1990 εξ αφορμής της σύλληψής τους από τον κατοχικό στρατό στη διάρκεια των διαδηλώσεων του Ιουλίου 1989 στον Αγιο Κασσιανό στη Λευκωσία.
ΠΗΓΗ ΤΑ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου