Του Βασίλη Ιγνατιάδη
Περισσότερα από 700 βιβλία «ξεχάστηκαν» σε πάρκα, καφέ, παγκάκια, εκκλησίες, λεωφορεία και άλλα σημεία της Θεσσαλονίκης το περασμένο τριήμερο και ήδη αυτά έχουν βρει τους νέους αναγνώστες τους.
Στην πραγματικότητα τα άφησαν εκεί 90 «απελευθερωτές βιβλίων» απ’ όλη την Ελλάδα που συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη για το 5ο Ελληνικό Συνέδριο BookCrossing.
Στην πραγματικότητα τα άφησαν εκεί 90 «απελευθερωτές βιβλίων» απ’ όλη την Ελλάδα που συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη για το 5ο Ελληνικό Συνέδριο BookCrossing.
Οι Bookcrossers είναι μια παγκόσμια κοινότητα ανθρώπων που θεωρούν πως είναι καλύτερο τα βιβλία να «ταξιδεύουν» αλλάζοντας αναγνώστες παρά να σκονίζονται στο ράφι της βιβλιοθήκης. Η ιδέα ξεκίνησε από τις ΗΠΑ το 2001 και εξαπλώθηκε με εντυπωσιακούς ρυθμούς σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα σήμερα τα μέλη της να προσεγγίζουν το ένα εκατομμύριο άτομα σε 130 χώρες του πλανήτη. Στην Ελλάδα, οι «βιβλιοαπελευθερωτές» είναι περίπου 5.600 άτομα, ενώ τα βιβλία που «ταξιδεύουν» από χέρι σε χέρι υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 10.000.
«Είναι κάτι ξεχωριστό. Διαβάζεις ένα βιβλίο που άφησε κάποιος για σένα και το αφήνεις με τη σειρά σου να συνεχίσει το ταξίδι του», είπε η 30χρονη Χριστίνα, που έγινε bookcrosser πριν από τέσσερα χρόνια, όταν βρήκε τυχαία τη «Δίκη» του Κάφκα σε ένα σταντ με εφημερίδες. Εναν μήνα μετά, αφού το διάβασε, το «απελευθέρωσε» στον σταθμό των τρένων, μαζί με ένα άλλο, δικό της βιβλίο και από τότε παρακολουθεί στο Διαδίκτυο το συναρπαστικό ταξίδι και των δύο.
Η διαδικασία είναι απλή: Ο ενδιαφερόμενος μπαίνει στη σελίδα της παγκόσμιας κοινότητας (www.book-crossing.com), και γράφεται ως μέλος με ψευδώνυμο. Καταχωρίζει τον τίτλο του βιβλίου που θέλει να «απελευθερώσει» και το σημείο που σκοπεύει να το... ξεχάσει. Με την καταχώριση παίρνει έναν μοναδικό κωδικό τον οποίο γράφει πάνω στο βιβλίο μαζί με ένα μήνυμα για τον επόμενο αναγνώστη. Αυτός που θα το βρει, ενημερώνει με τη σειρά του το site και κάνει το ίδιο όταν θα ολοκληρώσει την ανάγνωση.
Οι 90 Ελληνες «βιβλιοαπελευθερωτές» που βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη για το συνέδριο οργάνωσαν ομαδική εξόρμηση- απελευθέρωση το πρωί του Σαββάτου στην Ανω Πόλη, με σκοπό να κάνουν ευρύτερα γνωστή την πρωτοβουλία και να προσελκύσουν νέα μέλη. Το ίδιο απόγευμα διοργάνωσαν ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Βιβλίο και Internet», ενώ την Κυριακή, σε μια ξεχωριστή εκδήλωση- έκπληξη, είχαν την ευκαιρία να μυηθούν στα μυστικά της λογοτεχνίας σε σεμινάριο δημιουργικής γραφής που διοργανώθηκε με τη συμμετοχή γνωστών Θεσσαλονικέων συγγραφέων. Μεταξύ αυτών, οι Γ. Σκαμπαρδώνης, Α. Λυκεσάς, Α. Δημοκίδης, Κ. Γουσίδης κ.ά., οι οποίοι κλήθηκαν να γράψουν ένα διήγημα με βάση μια φωτογραφία.
Ο άστατος καιρός στη βροχερή Θεσσαλονίκη δεν επέτρεψε την προγραμματισμένη για την Κυριακή «κύκλωση» του Λευκού Πύργου με βιβλία.
πηγη ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου