Του Π. ΠΑΝΤΕΛΗ
Στις 2 Μαρτίου, στην πρώτη συνεδρίασή της, η νέα Κομισιόν έσπευσε να εγκρίνει την καλλιέργεια της γενετικά τροποποιημένης πατάτας (κτηνοτροφής) Amflora της γερμανικής εταιρείας BASF. Ηταν πρωτοβουλία, λένε, του προέδρου της Κομισιόν, που είχε πιεστεί από τη Γερμανία. Η πατάτα, για τον συνάδελφο Κ. Μοσχονά, πρέπει να ονομαστεί «πατάτα Μπαρόζο».
Με την έγκρισή της η Κομισιόν προβλέπει να επιτρέψει την καλλιέργεια στην Ευρώπη και την εμπορία των μεταλλαγμένων.
Να τα πάρουμε από την αρχή. Η έγκριση της «μεταλλαγμένης» πατάτας είχε τεθεί στις 27 Ιουλίου 2007 στο Συμβούλιο Υπουργών, που δεν αποφάσισε και σύμφωνα με τη διαδικασία, την υπόθεση ανέλαβε η Κομισιόν. Αλλά είχε σκοντάψει στον Ελληνα επίτροπο για το Περιβάλλον, Σταύρο Δήμα, που είχε αντισταθεί στις πιέσεις των εταιρειών γαι τα μεταλλαγμένα. Στη νέα Κομισιόν ο Μαλτέζος επίτροπος για την υγεία του καταναλωτή Τζον Ντάλι υποστηρίζει, φαίνεται, τα μεταλλαγμένα.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα το μόνο «μεταλλαγμένο» που επιτρέπεται να καλλιεργηθεί στην Ευρώπη ήταν το καλαμπόκι ΜΟΝ 810 της αμερικανικής εταιρείας Monsanto. Πέρσι όμως η Γαλλία, επικαλούμενη τη ρήτρα διασφάλισης και νέα επιστημονικά στοιχεία για τις αρνητικές επιπτώσεις του, ανέστειλε την καλλιέργειά του. Ακολούθησαν 6 κράτη-μέλη και ενισχύθηκαν τα κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο, που υποστηρίζουν τις παραδοσιακές καλλιέργειες.
Να σημειωθεί ότι οι Ευρωπαίοι θεωρούν τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ) βραδυφλεγή βόμβα γιατί δεν μπορεί ν' αποσυρθούν αν διαπιστωθεί ότι έχουν αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία και το περιβάλλον.
Η Monsanto και η BASF όμως, οι γίγαντες της διεθνούς βιομηχανίας μεταλλαγμένων, συνεργάζονται σε νέες ποικιλίες ΓΤΟ: σόγιας, βαμβακιού, ελαιοκάμβης, αραβοσίτου. Και η Κομισιόν ετοιμάζεται ν' αξιοποιήσει την «πατάτα Μπαρόζο».
Πρόκειται για έναν νέο κανονισμό που θα επιτρέπει στα κράτη-μέλη να επιλέγουν τις καλλιέργειες: παραδοσιακές, βιολογικές, «μεταλλαγμένα». Και θα είναι ελεύθερη η εμπορία των «μεταλλαγμένων». Η ελληνική Τοπική Ενωση Δήμων-Κοινοτήτων Αττικής ήταν η πρώτη που κίνησε διαδικασίες για την προστασία από τα «μεταλλαγμένα». Καλλιέργεια και εμπόριο. Και συνεργάζεται με αντίστοιχους ευρωπαϊκούς φορείς σε νέο αγώνα κατά των μεταλλαγμένων. Μπορεί να νικήσει ο Γολιάθ;
Με τον νέο κανονισμό της Κομισιόν, πάντως, για τα «μεταλλαγμένα» αναμένεται ν' ανοίξει το κουτί της Πανδώρας.
πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Οι Σούπερ Πειραματιστές….!
ΑπάντησηΔιαγραφή.....Σε ηλιακό νησάκι….,
που το ονομάζαν Γη….,
τ’ ανθρωπάκια φανταστήκαν
άλλως τα φυτόζωα….,
πιο μεγάλα να τα φτιάξουν….,
να ‘χουν σούπερ το φαΐ….!
Κι άρχισαν, φτου,
τα πειράματα….,
με χημικά και άλλα….,
ζώα, φυτά,….. να, μετάλλαχτα….,
εγίναν πιο μεγάλα….!
…..Τα ‘’πρωτότυπά’’ τους ‘χάσαν….,
‘’δένει το γλυκό….. ξινό…..’’….,
μάσα….. και μεταλλαχτήκαν….,
γίνανε σαν πίθηκοι….,
κι είπαν δίκαιο πως είχε
ο Δαρβίνος…., χω -- χω -- χω….!.....
Γεια....: Αλέξανδρος Ζήβας.....