Το Ισραήλ αγνοεί τις ΗΠΑ και χτίζει

Reuters, BBC

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Νέο γύρο επαφών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων εγκαινίασε χθες ο Αμερικανός ειδικός διαμεσολαβητής Τζορτζ Μίτσελ. Στην πρώτη του επίσκεψη στη Μέση Ανατολή μετά την κρίση που ξέσπασε μεταξύ Λευκού Οίκου και ισραηλινής κυβέρνησης γύρω από τους εβραϊκούς εποικισμούς στα κατεχόμενα, ο κ. Μίτσελ φιλοδοξεί να εξασφαλίσει την απάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε κατάλογο 11 «βημάτων οικοδόμησης εμπιστοσύνης», που θα οδηγήσουν τους Παλαιστινίους πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Νετανιάχου, όμως, έχει απορρίψει τις εκκλήσεις των ΗΠΑ και της Παλαιστινιακής Αρχής για διακοπή της εποικιστικής δραστηριότητας, χαρακτηρίζοντας τις επίμαχες περιοχές γύρω από την Ιερουσαλήμ «εβραϊκά εδάφη, όπως αυτά γύρω από το Τελ Αβίβ».

Αξιωματούχοι της Παλαιστινιακής Αρχής δήλωσαν χθες ότι ο κ. Μίτσελ θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς στη Δυτική Οχθη, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τους Ισραηλινούς διαπραγματευτές, εφόσον το Ισραήλ δεν έχει εξασφαλίσει το πάγωμα των εποικισμών. (...)

Την ίδια ώρα, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον υπεραμύνθηκε της πολιτικής προσέγγισης της Ουάσιγκτον προς τη Συρία, παρά τις ανησυχίες των ΗΠΑ για ενδεχόμενη αποστολή πυραύλων τύπου «Scud» από τη Δαμασκό στη σιιτική ισλαμική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Μιλώντας στο Ταλίν της Εσθονίας, ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ, η κ. Κλίντον απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την προέλευση των πυραύλων αυτών. Ο Ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες κατηγόρησε ευθέως τη Συρία για σχέδιο εξοπλισμού της Χεζμπολάχ με πυραύλους, ενώ η Δαμασκός διέψευσε τις εκτιμήσεις αυτές χαρακτηρίζοντάς τις «πρόφαση για στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ».

«Εξέφρασα τις ανησυχίες μου με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στην κυβέρνηση της Συρίας», είπε η κ. Κλίντον σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στην εσθονική πρωτεύουσα.

Την ίδια ώρα, η Παλαιστινιακή Αρχή κατηγόρησε τις ισραηλινές αρχές για τη δολοφονία Παλαιστίνιου κρατουμένου σε φυλακή της χώρας. Ο θάνατος του 31χρονου Ραέντ Αμπού Χαμάντ στις 16 Απριλίου σε φυλακή του νοτίου Ισραήλ αποδίδεται, σύμφωνα με Παλαιστίνιους ιατροδικαστές, σε ξυλοδαρμό. Η σωφρονιστική υπηρεσία του Ισραήλ αρνήθηκε, όμως, τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι ιατροδικαστική έρευνα Ισραηλινού παθολογοανατόμου δεν έδειξε το παραμικρό σημάδι βίας στη σορό του Χαμάντ. Περισσότεροι από 7.000 Παλαιστίνιοι, 270 από αυτούς κάτω των 18 ετών, κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου