«Εκανα λάθος, επιστρέφω το παιδί που υιοθέτησα...»

Του ΘΑΝΑΣΗ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ

Η ιστορία του 8χρονου Αρτιόμ Σαβέλιεφ συγκλόνισε τη ρωσική κοινή γνώμη τις τελευταίες εβδομάδες.

Παιδί άγνωστου πατέρα, μεγάλωνε στο Λεσοζαβόντσκ της ρωσικής Απω Ανατολής με την αλκοολική μητέρα του, που έχασε κάποια στιγμή την κηδεμονία του με δικαστική απόφαση. Από τους δρόμους ο Αρτιόμ βρέθηκε σε κάποιο ορφανοτροφείο της πλησιέστερης πόλης Παρτιζάνσκ, από όπου το υιοθέτησε η αμερικανική οικογένεια Χάνσεν. Ο Αρτιόμ έγινε Τζάστιν Χάνσεν, όμως τα προβλήματά του δεν τελείωσαν εκεί και αποκαλύφθηκαν όταν έφτασε ξανά στη Μόσχα με την πτήση από Ουάσιγκτον ως «ασυνόδευτο παιδί».

Στην τσέπη του είχε ένα σημείωμα της Αμερικανίδας «μητέρας» που τον είχε υιοθετήσει: «Προς κάθε ενδιαφερόμενο: έκανα λάθος, με εξαπάτησαν. Για να μην καταστρέψω τη ζωή μου, τη ζωή των φίλων και των κοντινών μου ανθρώπων επιστρέφω αυτό το παιδί και αρνούμαι την υιοθεσία του».

Στο αεροδρόμιο τον συνάντησε κάποιος ξεναγός Αρτούρ, με τον οποίο είχε συνεννοηθεί η αμερικανική οικογένεια να τον μεταφέρει στο κέντρο της Μόσχας και να τον παραδώσει στον φρουρό του ρωσικού υπουργείου Παιδείας. Από κει οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα, που προσπάθησε να βρει άκρη, ώσπου στην υπόθεση ενεπλάκη ο συνήγορος του παιδιού Πάβελ Αστάχοφ, εντεταλμένος του Ρώσου προέδρου. Ο Αστάχοφ αποκάλυψε αρκετές ακόμη λεπτομέρειες της ιστορίας του μικρού Αρτιόμ, που έβαζε τα κλάματα κάθε φορά που τον ρωτούσαν για την Αμερικανίδα μητέρα του. «Δεν με χτυπούσε, αλλά με τραβούσε συνέχεια από τα μαλλιά», έλεγε και ξανάλεγε ο μικρός, που είχε πολύ καλύτερες αναμνήσεις από τη γιαγιά, τον παππού και το 10χρονο νέο του αδερφάκι. Την εικόνα αυτή επιβεβαίωσαν και οι γιατροί που τον εξέτασαν, χωρίς ευτυχώς να βρουν σημάδια άλλης σωματικής κακοποίησης και διαπίστωσαν ότι η συμπεριφορά του είναι απολύτως φυσιολογική.

Η Αμερικανίδα «γιαγιά» του Αρτιόμ ήταν αυτή που είχε κανονίσει την επιστροφή του στη Μόσχα, παζάρευε μάλιστα ώς το τέλος τον ξεναγό να δεχτεί να τον παραδώσει στις ρωσικές αρχές έναντι 120 και όχι 200 δολαρίων, που εκείνος ζήτησε. Σε δηλώσεις της σε ορισμένα ρωσικά ΜΜΕ προσπάθησε να υπερασπιστεί την κόρη της και την απόφασή της, λέγοντας ότι δεν μπόρεσε να βρει τρόπο επικοινωνίας με το νέο της παιδί και πως η λύση της επιστροφής ήταν η καλύτερη για όλους. Προφανώς όχι, όμως, για τον ίδιο τον Αρτιόμ, που βρέθηκε «πεταμένος» για δεύτερη φορά και προσπαθεί τώρα να επουλώσει τα ψυχικά του τραύματα σε μια τρίτη ανάδοχη οικογένεια.

Η υπόθεση δημιούργησε διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, καθώς Αμερικανοί διπλωμάτες προσπάθησαν, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, να απαγάγουν τον Αρτιόμ τη νύχτα από το νοσοκομείο, ισχυριζόμενοι ότι πρόκειται για Αμερικανό πολίτη, για τον οποίο ευθύνονται αποκλειστικά οι ίδιοι. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι παγώνουν όλες οι υιοθεσίες από Αμερικανούς πολίτες, ενώ ο ρωσικός Τύπος πλημμύρισε από άρθρα για Ρωσόπουλα που βασανίστηκαν ή και δολοφονήθηκαν από Αμερικανούς ή άλλους ξένους γονείς που τα είχαν υιοθετήσει.

Την τραγική εικόνα συμπλήρωσε με τις ανακοινώσεις της στη ρωσική Κρατική Δούμα η Γιλένα Μιζούλινα, πρόεδρος της επιτροπής για την οικογένεια και το παιδί, η οποία αποκάλυψε ότι τα παιδιά στα ορφανοτροφεία είναι σήμερα στη Ρωσία περισσότερα από ό,τι στα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου: 697 χιλιάδες από 678 το 1940. Μάλιστα τα 2/3 εξ αυτών έχουν γονείς εν ζωή, που έχουν στερηθεί τα δικαιώματα στην κηδεμονία τους. Δεν λείπουν, όμως, κι εκείνοι οι Ρώσοι θετοί γονείς που επιστρέφουν τα παιδιά στα ιδρύματα αφού εισπράξουν την προβλεπόμενη κρατική επιδότηση...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου