Η πλατφόρμα εναντίον της παράνομης αναπαραγωγής βιβλίων, με φωτοτυπίες ή ψηφιακό τρόπο, που είχε εξαγγείλει πέρυσι ο ΟΣΔΕΛ (Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Εργων του Λόγου), βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή.
Η «αΣΠίΔΑ», όπως ονομάζεται αυτή η πλατφόρμα ψηφιακής αδειοδότησης, είναι ένα σημαντικό εργαλείο μέσω του οποίου μπορεί ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα να πάρει νόμιμη άδεια και να πληρώσει, και μέσω πιστωτικής κάρτας, για αναπαραγωγή (αναλογική ή ψηφιακή) ενός μέρους, μέχρι 20%, έργου του λόγου.
Η «αΣΠίΔΑ» διαθέτει στη βάση δεδομένων της όλα τα βιβλία, ελληνικά και ξένα μεταφρασμένα στα ελληνικά, που έχουν εκδοθεί από το 2000 κι έπειτα. Στο aspida@osdel.gr ο κάθε ενδιαφερόμενος θα βρει λεπτομέρειες και βέβαια τον σχετικό τιμοκατάλογο.
Πελάτες του δεν είναι μεμονωμένα άτομα, καθώς δεν είναι ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο, αλλά οργανισμοί του δημόσιου και ιδιωτικού φορέα -πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης-, κολεγίων, ΙΕΚ, ινστιτούτων κ.ά., περιλαμβανομένων και των φροντιστηρίων. Μελλοντικά η λειτουργία της θα επεκταθεί και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, βιβλιοθήκες κ.λπ.
Ωστόσο, αν και λειτουργεί ένα δίμηνο, στην πλατφόρμα δεν έχει καταγραφεί καμία πράξη, ενώ συμβάσεις έχουν υπογραφεί μέχρι στιγμής μόνο με δύο εκπαιδευτικά ιδρύματα, το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και το Deree.
Τι σημαίνει αυτό; Προτίμηση στην παράνομη χρήση έργων του λόγου;
Οπως μας ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΟΣΔΕΛ, δικηγόρος Αρης Πετρόπουλος, (πρόεδρος Δημήτρης Παντελέσκος), έχει ασκηθεί αγωγή σε τέσσερα ΑΕΙ (Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, Γεωπονική, ΕΜΠ), για παράνομες φωτοτυπίες και θα ακολουθήσουν κι άλλα.
«Ο μεγαλύτερος παρανομών στον χώρο του βιβλίου, με φωτοτυπίες, είναι το ίδιο το κράτος μέσω των πανεπιστημίων, των σχολείων κ.λπ.», λέει ο κ. Πετρόπουλος, σύμφωνα με τον οποίο, «με τα νέα σχέδια του υπουργείου Παιδείας για πέρασμα στην ψηφιακή εποχή, ο ΟΣΔΕΛ είναι ένα έτοιμο εργαλείο για την τήρηση της νομιμότητας». Ομως, το αίτημα του ΟΣΔΕΛ για ένα ραντεβού με το υπουργείο Παιδείας δεν έχει ικανοποιηθεί ακόμη.
Στο μεταξύ, ο ΟΣΔΕΛ ξεκίνησε ήδη τη νέα οικονομική διανομή του, για τα δικαιώματα έργων του 2008. Συγγραφείς, μεταφραστές και εκδότες θα μοιραστούν φέτος 1.483.548,26 ευρώ.
ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου