ΔΝΤ: Στο τέλος θα έρθετε σ’ εμάς...

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Δυσλειτουργικό μηχανισμό χαρακτηρίζουν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη μεικτή λύση στην οποία κατέληξαν οι Ευρωπαίοι για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, ενώ Αμερικανοί αναλυτές όπως ο Νουριέλ Ρουμπίνι πιστεύουν ότι η χώρα μας χρειάζεται ξεκάθαρη λύση για να διαφύγει τον κίνδυνο. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους η ξεκάθαρη λύση είναι το ΔΝΤ, μία θέση με την οποία συμφωνούν απόλυτα οι αξιωματούχοι του Ταμείου.

Αξιωματούχος του ΔΝΤ προέβλεψε ότι η απόφαση των Βρυξελλών δεν πρόκειται να μειώσει τα spreads και η Ελλάδα θα αναγκαστεί να συνεχίσει να δανείζεται με επιτόκιο 5-6% και άνω. Η θέση αυτή εκφράστηκε σε κλειστή έκτακτη πολύωρη σύσκεψη των επικεφαλής του Ταμείου, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το πρωί. Σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε επίσης να γίνει συζήτηση σε κλειστή συνεδρίαση του Συμβουλίου, κατά την οποία θα εξεταστεί σε ανώτατο επίπεδο η μεικτή λύση και κατά πάσα πιθανότητα θα ληφθούν και αποφάσεις για τις οποίες θα ενημερωθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Ωμή διατύπωση
Αξιωματούχος του Ταμείου δήλωσε  ότι «όσο πιο γρήγορα προσφύγει η Ελλάδα στο ΔΝΤ τόσο το καλύτερο για την ίδια». Για την ωμή αυτή διαπίστωση, που διατυπώνεται σε όλες τις συζητήσεις των στελεχών, ενημερώθηκε και η Αθήνα. Ο αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι «χωρίς το ΔΝΤ δεν θα μειωθούν τα επιτόκια» και περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση αναζήτησης δανείων από την Ελλάδα. Υποστήριξε ότι ο μηχανισμός στήριξης των Βρυξελλών στην ουσία ρίχνει την Ελλάδα στα θηρία, και την εξαναγκάζει να δανείζεται με υψηλό επιτόκιο.

Ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα στην περίπτωση που δεν βρει δάνεια με χαμηλό επιτόκιο, δεν μπορεί να προσφύγει στον μηχανισμό. Επέμενε δε στη διαπίστωση του ότι το επιτόκιο που προσφέρει το ΔΝΤ είναι πολύ χαμηλό και το καθόρισε από το 2,5% έως το 3%.

Αξιωματούχοι του ΔΝΤ αλλά και αναλυτές υποστηρίζουν πως η Ευρωπαϊκή Ενωση θα επιβάλει επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας για να προσφέρει την παραμικρή βοήθεια στην Ελλάδα. Την ίδια άποψη κατέθεσε και ο κ. Ρουμπίνι, ο οποίος σημείωσε πως δεν είναι λογική η ευρωπαϊκή θέση για προσφορά βοήθειας μόνο σε περίπτωση κινδύνου.

«Η ανησυχία μου», αναφέρει ο Αμερικανός καθηγητής, «είναι ότι η Ε.Ε. θα επιβάλει περισσότερα μέτρα (στην Ελλάδα), ακόμα περισσότερα και από αυτά που απαιτούνται» και έτσι θα βυθιστεί στην ύφεση. Σύμφωνα με αξιωματούχο του ΔΝΤ, η Ελλάδα όταν απευθύνεται στις Βρυξέλλες θα δανείζεται με επιτόκια αγοράς και πρόσθεσε: «Ετσι κι αλλιώς η διαδικασία είναι χρονοβόρα. Θα χάνονται πολλές κρίσιμες μέρες μέχρι να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης. Η Ελλάδα έπρεπε να προστρέξει πρώτα σε εμάς».

Αναλυτές στς ΗΠΑ
Γιατί πανηγυρίζουν οι Ελληνες;
Είναι περίεργη η συμπεριφορά ορισμένων αναλυτών οι οποίοι ειρωνεύτηκαν την ελληνική ικανοποίηση, λέγοντας ότι οι Ελληνες πανηγυρίζουν για έναν μηχανισμό που δεν είναι ξεκάθαρο ότι μπορεί να βοηθήσει τη χώρα τους να ξεπεράσει την κρίση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πολύωρη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο ΔΝΤ ειπώθηκαν και τα εξής: «Η Ελλάδα χρειάζεται να δανείζεται 50 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο για πολλά έτη. Το 2013 το χρέος θα φτάσει στο 150%».

Είπαν επίσης ότι «μέχρι το τέλος του έτους η Ελλάδα ίσως έχει δυσκολίες για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της», προβλέποντας εξαναγκασμό για απευθείας προσφυγή στο Ταμείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου